Sosyal Medya

Güncel

Afganistan'daki şiddet olaylarından en fazla halk etkileniyor

Afganistan'daki şiddet ortamı yüz binlerce Afganlının yerini değiştirmesine neden oldu. Taliban'ın ilerleyişiyle beraber birer bire ele geçirilen vilayetlerde yaşayan halk, şimdilik hükümet güçlerinin elinde olan başkent Kabil'e doğru hareket ediyor.



Taliban militanlarının mayıs başından beri ilçe ve il merkezlerine yönelik düzenlediÄŸi saldırılar, binlerce kiÅŸinin evlerinden olmasına neden oldu.

Afganistan Afet Yönetiminden Sorumlu Devlet Bakanlığının hazırladığı raporda, son günlerde artan ÅŸiddet nedeniyle 20 binden fazla ailenin baÅŸkent Kabil'e sığındığı belirtildi.

Kabil'e sığınan ailelerin çoÄŸunun kuzey ve kuzeydoÄŸu bölgelerindeki Baglan, Samangan, Sar-i Pul, Cüzcan, Kunduz, Tahar ve BadahÅŸan vilayetlerindeki çatışmalardan kaçan aileler olduÄŸu ifade edilen raporda, mülteci sayısının giderek artacağı vurgulandı.

Raporda, artan ÅŸiddet nedeniyle diÄŸer vilayetlerden de binlerce kiÅŸinin evlerinden olduÄŸu ve güvenli bölgelere sığındığı belirtildi.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°nsani Ä°ÅŸler Koordinasyon Ofisinden (OCHA) yapılan açıklamada, 1 Temmuz - 5 AÄŸustos tarihleri ​​arasında savaÅŸtan kaçan 5 bin 800 kiÅŸinin Kabil'e sığındığı aktarıldı.

Öte yandan Afganistan Bağımsız Ä°nsan Hakları Komisyonu, 5 AÄŸustos'ta yaptığı açıklamada, ülkede yaÅŸanan ÅŸiddet olayları nedeniyle son 3 ayda yaklaşık 1 milyon kiÅŸinin evlerinden olduÄŸunu belirtmiÅŸti.

 

Sığınmacılar zor şartlarda yaşıyor

Ülkenin kuzey ve kuzeydoÄŸu bölgelerinden Taliban çatışmalarından kaçarak baÅŸkent Kabil'e gelenler, yol kenarlarında ve parklarda sefalet içerisinde yaÅŸam mücadelesi veriyor.

Kabil'in Hayirhane bölgesindeki bir parkta derme çatma çadırda yaÅŸam mücadelesi veren Muhammed Ömer, AA muhabirine, Kunduz vilayetinde ÅŸiddetli çatışmaların yaÅŸandığını, evlere havan toplarının isabet ettiÄŸini ve saldırılarda evlerin hasar gördüÄŸünü söyledi.

Çatışma nedeniyle yaÅŸadığı bölgede kimsenin kalmadığını ifade eden Ömer, "Çatışma ÅŸiddetlenince herkes evlerini terk edip kaçmak zorunda kaldı." dedi.

Ömer, saÄŸlık durumunun iyi olmamasına raÄŸmen ailesiyle birlikte Kabil'e göç ettiÄŸini dile getirdi.

Dokuz kiÅŸilik ailenin geçimini tek başına saÄŸladığını kaydeden Ömer, Kabil'e geldikten sonra iÅŸsiz kaldığını ve burada zor ÅŸartlarda yaÅŸadıklarını belirtti.

SavaÅŸ göçe zorladı

Muhammed Rahim Kabir de Kunduz'da ÅŸiddetli çatışmalar yaÅŸanmasının ardından baÅŸkent Kabil'e kaçtıklarını vurguladı.

Kabil'e geleli zor ÅŸartlarda yaÅŸam mücadelesi verdiklerini dile getiren Kabir, sadece su ve ekmekle geçimlerini saÄŸladıklarının altını çizdi.

Ülkenin kuzeydoÄŸusundaki Tahar vilayetindeki ÅŸiddet olaylarından kaçan Ä°hsanullah Nabizade ise "Tahar merkezinde Taliban militanlarıyla güvenlik güçleri arasında ÅŸiddetli çatışmalar yaÅŸandı ve büyük tahribatlar oluÅŸtu. Herkes evlerini, eÅŸyalarını bırakıp kaçmak zorunda kaldı." diye konuÅŸtu.

Sadece üzerlerindeki elbise ile evlerinden çıkabildiklerini aktaran Nabizade, Kabil'de park ortasında çadır kurarak oturduklarını henüz resmi makamlardan bir yardım ulaÅŸmadığını sözlerine ekledi.

Öte yandan Kabil ValiliÄŸi, Kabil'e sığınanların uygun mekanlara yerleÅŸtirileceÄŸini açıkladı.

Yurt dışına kaçışlar sürüyor

Bir yandan çatışmalar devam ederken diÄŸer yandan da yurt dışına kaçışlar devam ediyor.

Afganistan Göçmenler Bakanlığına göre, son zamanlarda artan ÅŸiddet nedeniyle günlük ortalama 1000'in üzerinde kiÅŸi yasal ve yasa dışı yollarla ülkeyi terk ediyor.

Ülkenin batısındaki Ä°ran sınırında bulunan Nimruz vilayetinde, göçmen hareketliliÄŸi arttı.

Yerel yetkililerden edinilen bilgiye göre son 1 haftada 8 bin civarında kiÅŸi Ä°ran sınırına doÄŸru harekete geçti.

Afganistan Pasaport Genel MüdürlüÄŸünden yapılan açıklamada, son zamanlarda ülkede yaÅŸanan iç karışıklık nedeniyle pasaport almak için baÅŸvuranların sayısının genel müdürlüÄŸün çalışma kapasitesinin çok üzerinde olduÄŸu ve bu sayının artarak devam ettiÄŸi belirtildi.

Taliban vilayet merkezlerini ele geçirmeye yöneldi

ABD’nin Afganistan'dan çekilme kararı alması ve Afgan yönetiminin Taliban’la barış görüÅŸmelerinin baÅŸarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Taliban saldırıları, hız kazandı. Taliban, hazirandan itibaren onlarca ilçeyi ele geçirdikten sonra kuÅŸatmaya aldığı vilayet merkezlerine yöneldi.

Afganistan-Ä°ran sınırındaki Nimruz vilayet merkezi Zaranc, Taliban’ın ele geçirdiÄŸi ilk vilayet merkezi oldu. Ardından çoÄŸu kuzey ve güneyde olmak üzere 18 vilayet merkezinde Afgan güvenlik güçleri, Taliban'a karşı kontrolü kaybetti. Kabil yönetimi halen 16 vilayet merkezinde hakim durumda.

Çatışmaların son aylarda yoÄŸunlaÅŸması sivil kayıpları ve göçleri artırdı.

BirleÅŸmiÅŸ Milletlere (BM) göre, 2021'in ilk yarısında 1659 sivil hayatını kaybederken, son bir ayda 1000'den fazla sivil yaÅŸamını yitirdi.

Afganistan Bağımsız Ä°nsan Hakları Komisyonu, mayıs başından aÄŸustosa kadar yaklaşık 1 milyon sivilin evlerinden olduÄŸunu açıkladı.

BM, 18 milyon Afgan'ın insani yardıma ihtiyaç duyduÄŸunu bildiriyor.

 

KAYNAK: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.