Sosyal Medya

Güncel

Kulların şerrinden Allah’a sığınırım

İslam literatüründe insanın yaradılışına uygun olan davranışlar iyilik, fıtratına uygun olmayanlar ise kötülük olarak tanımlanmıştır. İlginçtir evrende insan dışında hiçbir varlık fıtratına aykırı davranmazken insan kendisi için çizilen bu hudutları aşarak akla hayale gelmeyecek kötülükler üretiyor, yakıyor, yıkıyor, katlediyor ve korku üreten bir caniye dönüşüyor…



Fatma Tuncer / Milli Gazete

Duyguları örselenmiÅŸ, yürekleri yaralanmış ve insanın ÅŸerrinden kaçarak yalnızlığı tercih etmiÅŸ insanların, sorunları abarttıklarını düÅŸünür ve onların kollarının altına sıkıştırdıkları hayvanlarla boy göstermelerine bir anlam veremez, mesafeli bakardım. Fakat insanın yeryüzüne ektiÄŸi fitne, fesat, ÅŸiddet ve nefretin gittikçe yayıldığını görünce zihnim allak bullak oluyor ve kötülere kızıp yalnızlığa çekilmeyi tasvip etmemekle birlikte o insanların incinmiÅŸliÄŸini anlayabiliyorum. Yine de çekilmemeli insan hayattan, eline meÅŸalesini alıp kötülerin karanlık dünyalarına yürümeli ve iyiliÄŸin galip geleceÄŸini göstermeli.

Attığım her adımda, aldığım her nefeste insanın ektiÄŸi kötülüklerle karşılaşıyorum ve tahammül sınırlarım kontrolden çıkıyor, yumruklarımı sıkıyorum… Acı boÄŸazımda düÄŸümleniyor, kulaklarıma Suriye’de, Myanmar’da, DoÄŸu Türkistan’da, Mısır’da, Filistin’de savaşın acımasız yüzüyle karşılaÅŸmış, yoksullaÅŸtırılmış ve onurları kırılmış binlerce insanın sesi yankılanıyor. Filistin’de masumiyeti katledilen çocukların son bakışlarını görüyorum ve toprağın gözyaşına ÅŸahit oluyorum. Uçurtmaları ellerinde kalan çocukların kırılan umutları, genç bireylerin iÅŸkence altında söndürülen hayalleri geliyor gözlerimin önüne… Sonra ötelerden gözdağı veren zorbaların kibir ve nefret kokan görüntüleri beliriyor zihnimde ve onların ölüm kusan savaÅŸlarla, yangınlarla, depremlerle, salgın hastalıklarla onlarca insanın ölümüne neden olup kendi cehennemlerini nasıl hazırladıklarını görüyorum.

 

GeçtiÄŸimiz günlerde arkadaşım aradı, eÅŸimle yollarımı ayırdım, tek çocuÄŸum da evlenip gitti, yalnız kalmaktan korkuyorum dedi… Caddelerinden insan seli akan kalabalık bir ÅŸehrin güzide ilçesinde ve kapısında güvenlik bulunan bir sitede bir kadın neden korkar? Apartman hayatında sesinizi yükseltseniz yukarı kattaki komÅŸu duyar, kapılarda güvenlik kameraları mevcut, telefonun tuÅŸuna bastığınız anda güvenlik birimleri yanınızda bitiverir, hâl böyleyken neden korkarız? Korkarız çünkü biz insanların dışını görebiliriz ancak içlerini göremeyiz ve caniler insan rolüne girerek bizimle aynı sokaklardan geçiyor, aynı ortamlarda yaşıyorlar… Korkarız çünkü canilerin katlettikleri canlara ve yeryüzüne yaydıkları fesada tanık oluyor ve zulme uÄŸrayanların acıları ile yaşıyoruz. Korkarız çünkü karanlık yüzlü katiller dünyanın her yerine yayılıyor ve kötülüÄŸün hamiliÄŸini yapmaya devam ediyorlar.

Ä°slam literatüründe insanın yaradılışına uygun olan davranışlar iyilik, fıtratına uygun olmayanlar ise kötülük olarak tanımlanmıştır. Ä°lginçtir evrende insan dışında hiçbir varlık fıtratına aykırı davranmazken insan kendisi için çizilen bu hudutları aÅŸarak akla hayale gelmeyecek kötülükler üretiyor, yakıyor, yıkıyor, katlediyor ve korku üreten bir caniye dönüÅŸüyor… Ve insanın ÅŸerrinden, insanın kötülüÄŸünden, insanın ihanetinden, insanın iftirasından Allah’a sığınıyor, dualarımızı bu yönde yapıyoruz.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.