Sosyal Medya

Önemli Şahsiyetler

İz bırakanlar / Nimetullah Yurt

Yıllar evvel bir haber programında rastlamış ve hak dava uğruna verdiği mücadeleye hayran kalmıştım Nimetullah Yurt hocanın… Asırlık bir adam Japonya’nın kalabalık caddelerinden geçerek insanlara ulaşıyor ve şu sözü anlayın kurtulacaksınız diyor elindeki kâğıdı uzatıyordu. Kağıtta tüm insanlığın kurtuluşuna vesile olacak bir ifade, “La ilahe illallah” sözü vardı ki, Ninetullah hoca hayatını bu söze adamıştı.



Fatma Tuncer / Milli Gazete

Yıllar evvel bir haber programında rastlamış ve hak dava uğruna verdiği mücadeleye hayran kalmıştım Nimetullah Yurt hocanın… Asırlık bir adam Japonya’nın kalabalık caddelerinden geçerek insanlara ulaşıyor ve şu sözü anlayın kurtulacaksınız diyor elindeki kâğıdı uzatıyordu. Kağıtta tüm insanlığın kurtuluşuna vesile olacak bir ifade, “La ilahe illallah” sözü vardı ki, Ninetullah hoca hayatını bu söze adamıştı.

İhtiyacınız olan bir şeye ulaşamadığınızda sağduyulu insanlardan destek bekler ve bu kişilere karşı minnettarlık hissi yaşarsınız. Fakat nedense yardımlaşma deyince tasavvurlarınızda sadece insanların birbirlerine yaptıkları maddi destek ve yardımlar gelir. Oysa yardımın bir maddi bir de manevi boyutu vardır ki, yapılan manevi destek hayatımızın seyrini değiştirecek güce sahiptir. Nitekim İslam ile hiç tanışmamış bir toplumu tevhidi ilkelerle buluşturmak, onların yaşantılarını ve bakış açılarını bu minvalde dönüştürmek bu insanlara yapılabilecek en büyük yardımdır. Nimetullah hoca bu anlamda parmakla gösterilebilecek hayırseverlerden biriydi ve hayatının sonuna kadar İslam’ın tebliğini yapmaya devam etti.

 

Hayatını davaya adayan ve hakkı anlatmak için dilini bilmediği beldelere hicret edip burada birçok kişinin İslam’la şereflenmesine vesile olan Nimetullah Yurt hoca ilim, şuur ve azminin temelini ailede anne babanın desteği ile atmıştı. Babası çocuk yaştan itibaren onu özenle yetiştirmiş ve âlimlerin, ariflerin sohbetlerine teşvik edip onların feyizlerinden istifa etmesini sağlamıştı. Kendisi babasının teşvikiyle başladığı ilmi yolculuğunda büyük bir yol kat etmiş,  Gönenli Mehmet Efendi, Seyyid Arvasi Hazretlerinin müezzinliğini yapmış ve bu zatların hayır dualarını almıştı.

Hayatınızı hak davaya adamışsanız önünüze çıkan bütün engelleri, bütün zorlukları aşarak güçlü bir iradeye ve azme sahip olur ve çileyi manevi bir kazanca çevirirsiniz. Nitekim Nimetullah Yurt hoca vazifeli olarak gittiği Hicaz’da farklı ülkelerden gelen insanlarla bir araya gelip tebliğ çalışmalarını sürdürürken, Japonya’dan bir davet almış ve bu daveti geri çevirmeyip hicrete karar vermişti. O mesajını iletmek ve insanları İslam’la buluşturmak istiyordu bunun için dilini, kültürel yapısını bilmediği bir ülkeye hicret etti ve çalışmalarını burada sürdürdü.

 

Nimetullah hoca sorumluluk bilinciyle hareket etmiş ve zor olanı seçmişti, lisan bilmiyordu, ekonomik sıkıntılar yaşamaktaydı ancak kendisine gelen teklifi Allah’ın bir lütfu olarak gördü ve sıkıntıya düştüğünde sabrı kuşandı, abdest alıp namaz kıldı ve Allah’a dua etti. Bu zor günlerde bir Japon ona gönüllü olarak tercümanlık yapabileceğini söyledi, hoca bu tekliften çok memnun oldu ve çalışmalarını yeni arkadaşıyla sürdürmeye başladı.

Bilindiği üzere Japon toplumu kültürel miraslarına bağlılıkları ile bilinir ve bu konuda oldukça tutucudurlar. Nimetullah hoca değişime karşı oldukça dirençli olan bu insanlarla iletişim kurdu ve onlar tarafından çok sevildi ve onun vesilesi ile birçok Japon İslam’la şereflendi.

Japonlar onu naif ve mütebessim yüzlü adam, mavi caminin imamı olarak tanıdılar ve sevdiler, mesajını saygı ile dinlediler ve birçok Japon onun sohbetlerine katılarak İslam’ı seçti. Nimetullah hoca halkla pozitif ilişkiler kurdu ve onlarla tek tek ilgilendi, ilmi sohbetler yaptı ve şu iki kelime her derde devadır deyip insanlara kelime-i tevhidin muhtevasını öğretti. Otobüste, istasyonda, caddede karşılaştığı insanlara İslam’ı anlattı ve onları büyük emek verdiği Tokyo İslam Merkezi’ne davet edip, çalışmalara dâhil etti. Bu vesile ile Tokyo İslam Merkezi’ne gelip giden birçok kişi İslam’a tabi oldu ve hayatlarını değiştirdiler.

11 Eylül olayları sırasında İslam’la terör kavramlarının yan yana telaffuz edilmesi onu çok üzmüştü ve İslam’ın bir barış dini olduğunu anlatmak için gece gündüz çalıştı, konuyla ilgili gazetelere defalarca röportaj verdi ve İslam’a atılan iftirayı dile getirdi… İslam’ın terör kavramıyla yan yana anılması ona o kadar ağır gelmişti ki, bir röportajında bu konudaki düşüncelerini Arapçadan alıntıladığı şu sözle özetledi: Bazı sıkıntılı şeyler menfaate döner…

Nimetullah Yurt hocanın adını Japonya ile duysak da kendisi Sibirya da dâhil olmak üzere 50 ülkeye gidip İslam’ın tebliğini yapmış ve binlerce insanın hidayetine vesile olmuştur. Hayatını davaya adayan Nimetullah hocamız, geçtiğimiz günlerde vefat etti. Rabbim onu rahmeti ile kuşatsın…

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.