Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Gannuşi: Tunus demokrasisi tehdit altında

Tunus Meclis Başkanı ve Ennahda Partisi'nin lideri Raşid Gannuşi, 'Tunus demokrasisi tehdit altında: Otoriterliğe doğru yeni bir kaymaya izin veremeyiz. Şimdi özgürlüğü destekleyen herkes için Tunus'un yanında durma zamanı' dedi.



Tunus Meclis BaÅŸkanı ve Ennahda Partisi'nin lideri RaÅŸid GannuÅŸi'nin, Independent Türkçe'de yayımlanan makalesi ÅŸöyle:

6 yıl önce Nobel Barış Ödülü, siyasi güçlerle iÅŸbirliÄŸi içinde Tunus'ta çoÄŸulcu bir demokrasi inÅŸa etmeye yönelik çabalarından dolayı Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'ne verilmiÅŸti.

Grup, bunu diyalog ve tüm Tunusluların gurur duyabileceÄŸi öncü bir anayasanın kabul edilmesine ön ayak olan kapsayıcı, barışçıl bir siyasi sürecin kurulması yoluyla yapmıştı. Özgürlük, hesap verebilirlik ve ÅŸeffaflık ortamında seçimler ve siyasi çoÄŸulculuk, 10 yıldır Tunus'ta norm haline geldi.

 
 

Bugün, bu miras ciddi tehlike altında. Ä°ki hafta önce, Arap Baharı'nın doÄŸduÄŸu yer olan Tunus'ta CumhurbaÅŸkanı Kays Said'in açıkladığı önlemler demokrasiye doÄŸru daha başında olduÄŸumuz, kırılgan yolculuÄŸumuzu tehdit altına soktu. 10 yıl önce Tunus halkı ayaklanmış ve diktatörlük rejimi devirerek yeni bir özgürlük ve demokrasi çağının kapısını aralamıştı.

Ne var ki CumhurbaÅŸkanı Said, parlamentoyu bir aylığına askıya almak, baÅŸbakanı görevden almak, tüm yürütme yetkilerini üstlenmek ve kendisini baÅŸsavcı olarak atamak için harekete geçti. Ordunun tank ve askerlerini parlamento binasının çevresine konuÅŸlandırmasını emretti ve meslektaÅŸlarım ve ben (hepimiz demokratik yollarla seçilmiÅŸ milletvekilleriyiz) parlamento binasına girmeye çalıştığımızda askerlerden bizi durdurmaya yönelik emir aldıklarını öÄŸrendik.

Åžimdi özgürlüÄŸü destekleyen herkes için Tunus demokrasisinin yanında durma zamanı. Bu tür iktidarı ele geçirmelerin genellikle nasıl sona erdiÄŸini biliyoruz. Medya ofislerinin basılmasına, gazetecilerin haber yapmasının engellenmesine, bakanların ve bölge valilerinin görevden alınmasına, yargıçların ve siyasi liderlerin ev hapsine alınmasına ve yargıçlara, avukatlara, politikacılara, iÅŸ insanlarına ve sivil toplum aktivistlerine toplu seyahat yasakları getirilmesine halihazırda tanıklık ettik.

Neyse ki ÅŸimdiye kadar kan dökmekten kaçınıldı. CumhurbaÅŸkanı Said'in açıklamasının ardından pazartesi günü meclis binası önünde oturma eyleminin baÅŸlaması ve meclise destek verenlerin toplanmasıyla, can kaybına yol açabilecek olası çatışmalarla ilgili korkular nedeniyle herkese dağılmalarını önerdim. Tunus'un boÄŸucu krizini sona erdirmek için tüm siyasi ve sosyal aktörleri bir araya getiren kapsayıcı, koÅŸulsuz bir diyalog oluÅŸturmaya odaklanarak, sükunet ve teyakkuz çaÄŸrısında bulunduk.

 
 

Diyalog daha önce çok ciddi bir siyasi krizin üstesinden geldiÄŸimiz 2013'te iÅŸimize yaramıştı. CumhurbaÅŸkanı bugüne kadar diyalog çaÄŸrılarını reddetti fakat sonunda aklın galip geleceÄŸini umuyoruz.

Diyalog yoluyla, krizden çıkmanın bir yolu üzerinde, ÅŸunları içermesi gereken bir anlaÅŸmaya varabiliriz: Meclisin 30 günlük askıya alınmasının yenilenmemesi, cumhurbaÅŸkanı tarafından bir baÅŸbakanın aday gösterilmesi ve meclis tarafından oylanacak bir hükümet oluÅŸturulması. Bunun yanı sıra, ülkenin ihtiyaç duyduÄŸu ve gelecekteki hükümetin üzerinde çalışması gereken ekonomik ve siyasi reformların kabul edilmesi.

MeÅŸru bir hükümete sahip olmak için meclisin askıya alınmasının kaldırılması ve meclisin yeni hükümeti oylamak üzere yeniden toplanması gerek. Bu ÅŸekilde Tunusluların demokratik iradesi iade edilebilir ve anayasaya yönelik bu tehlikeli ihlal emsaline son verilebilir.

Tunuslular kızmakta haklı: Tunus devriminin vaadi 10 yıllık geçiÅŸ sürecinden sonra hâlâ gerçekleÅŸmiÅŸ deÄŸil. Ekonomimiz bir dizi ÅŸokla zayıfladı ve Kovid-19'un etkileriyle daha da harap oldu. Halk güvensizlik, geçim kaynakları ve saÄŸlığı konusunda haklı olarak endiÅŸe duyuyor ve bu zorluklarla mücadele etmeye odaklanması gereken liderler arasındaki iç çatışmalar üzerine hüsrana uÄŸruyor.

 
 

Fakat bu zorlukların baÅŸka bir diktatörlüÄŸe yol açmasına izin veremeyiz. Sayısız Tunuslu özgürlükleri koruyabilecek, sosyal adaleti ve haysiyeti saÄŸlayabilecek demokratik bir sistem inÅŸa etmek için hayatlarını verdi ve fedakarlıklarda bulundu.

10 yıl boyunca, 2011'de diktatörlük karşısında hak talebiyle cesaretle ayaÄŸa kalkan Tunus halkına layık demokratik, müreffeh bir ülke inÅŸa etmeye çalıştık. Ekonomiler dalgalanır ve düzenlenebilir fakat bir kez askıya alınan özgürlüklerin geri kazanılması çok zordur. Ä°nÅŸa ettiklerimiz mükemmel deÄŸil ama daha iyi bir Tunus için en iyi ÅŸansı sunuyor.

Åžimdi, tüm inançlara mensup Tunuslulardan demokrasilerini savunmalarını bekliyor, CumhurbaÅŸkanı Kays Said'i uçurumun eÅŸiÄŸinden geri çekilmeye ve gerçek, kapsayıcı siyasi diyalog ve müzakerelere katılmaya çağırıyoruz.

Arap dünyası için bir umut ışığı olan Tunus demokrasisi, uluslararası toplumun gözleri önünde çok tanıdık bir olay örgüsü tarafından söndürülüyor. Bunun olmasına izin veremeyiz.

 
 

Raşid Gannuşi, Tunus Meclis Başkanı ve Ennahda Partisi'nin lideridir

Kaynak: Independent Türkçe

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.