Sosyal Medya

Güncel

ABD'de 27 senatörden Türk İHA ve SİHA'ları için ''şikayet'' mektubu

ABD’de 27 Kongre üyesi, Türkiye'nin ürettiği İHA ve SİHA’ları Dışişleri Bakanı Blinken'a şikayet etti.



Rusya'dan alınan S-400 hava savunma sistemi nedeniyle yaptırım uygulayan ve Türkiye'yi F-35 programından çıkaran ABD'de, 27 Kongre üyesi bir mektup yazdı.

DışiÅŸleri Antony Blinken'a gönderilen mektupta hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi siyasetçilerin imzası var.

Milliyet'in aktardığına göre iki sayfalık mektup "Bizler ABD'nin çıkarlarını, müttefiklerini ve partnerlerini tehdit eden, yeryüzünün birçok bölgesinde istikrarsızlığa yol açan Türkiye'nin silahlı insansız hava aracı (SÄ°HA) programı konusundaki endiÅŸelerimizi ifade etmek için yazıyoruz" cümlesiyle baÅŸlıyor.

 
 

Onlarca yıllık yakın iÅŸbirliÄŸine raÄŸmen Rusya S-400 füze hava savunma sistemlerinin tedarik edilmesiyle Türkiye'nin bu iÅŸbirliÄŸini ihlal ettiÄŸi savunulan mektupta, Ankara'yı hedef alan CAATSA yaptırımları hatırlatıldı.

Gelen haberlerin Türkiye'nin Rusya'dan ikinci bir S-400 almak için kararlı olduÄŸunu gösterdiÄŸinin kaydedildiÄŸi mektupta, Ankara'nın aynı zamanda NATO üyelerine karşı adımlar atmayı sürdürdüÄŸü de iddia edildi.

Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasına raÄŸmen söz konusu hamleleri yaptığını belirten senatörler, benzer davranışların çabucak çoÄŸalan insansız hava araçlarını da kapsadığını yazdı.

27 temsilcinin imzası bulunan metinde, Türkiye'nin geçen yıl 27 Eylül'de baÅŸlayan DaÄŸlık KarabaÄŸ'daki Azerbaycan-Ermenistan çatışmalarında Azerbaycan'a SÄ°HA sevk etmesi de yer aldı. Suriye'de ABD'nin partneri YPG'ye karşı da SÄ°HA'ların kullanıldığını vurgulayan senatörler, Libya'daki iç savaÅŸta da Türk SÄ°HA'larının rol aldığını belirtti.

Polonya ve Pakistan ile SÄ°HA'ların satışı için anlaşıldığını kaydeden senatörler, Rusya ve Pakistan ile ise ortak SÄ°HA ve dronesavar savunma sistemi üretimi için görüÅŸmeler yapıldığını yazdı:

"Türkiye'nin ürettiÄŸi SÄ°HA'lar Kafkasya, Güney Asya, DoÄŸu Akdeniz, OrtadoÄŸu ve Kuzey Afrika'daki istikrarsızlıkları daha da ileri taşıma potansiyeli görmezden gelinemeyecek kadar büyük."

Bayraktar TB2 SÄ°HA'ların DaÄŸlık KarabaÄŸ'dan gelen kanıtlarla Amerikan teknolojisi ve parçaları kullandığının kanıtlandığını savunan ABD'li siyasetçiler, Türkiye'ye teknoloji transferinin CAATSA yaptırımlarına aykırı olduÄŸunu ifade etti.

DışiÅŸleri Bakanı Blinken'dan Türkiye'nin insansız hava araçlarına iliÅŸkin ayrıntılı bir bilgilendirme toplantısı isteyen 27 Kongre üyesi, ABD'nin SÄ°HA'larda kullanılan parçaların ihracatını derhal askıya almasını talep etti.

 
 

Mektupta imzası bulunan Demokrat David Cicilline ve Cumhuriyetçi Gus Bilirakis, temmuz ayında da yine benzer bir mektup kaleme alıp Türkiye'ye drone teknolojisi ihracatının durdurulmasını istemiÅŸti.

Metni imzalayan diÄŸer isimler ÅŸöyle: Colin Allred, Don Bacon, Judy Chu, Ted Deutch, Brian Fitzpatrick, Chuck Fleischmann, Al Green, Raja Krishnamoorthi, Barbara Lee, Zoe Lofgren, Carolyn Maloney, Brian Mast, James McGovern, Grace Meng, Frank Pallone, Chris Papas, John Sarbanes, Adam Schiff, Brad Schneider, Brad Sherman, Jackie Speier, Dina Titus, Norma Torres, David Valadao ve Michael Waltz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.