Sosyal Medya

Güncel

TÜBİTAK'tan yerli aşı müjdesi

TÜBİTAK Başkanı Mandal, salgının başlamasından bu yana, birlikte başarma yaklaşımıyla yürütülen yenilikçi aşı adayları arasında yaygın kullanıma en yakın olan aşı adayının VLP aşı adayı olduğunu açıkladı.



Sabah'ta yer alan habere göre Mandal, "Aşı adayımız virüsün enfeksiyon yapmayan bir ÅŸeklini taklit ediyor ve bu yeni teknolojisi ile VLP türünde klinik aÅŸamaya geçen dünyadaki 4. aşı adayı oldu. VLP aşı adayımız, Kovid-19'a yol açan SARS-CoV-2 virüsünde bulunan dört yapısal proteini birden hedefleyen bir antijene sahip. Hastalığa yol açmayan dublör bir virüs aracılığıyla bağışıklık kazandırılması için geliÅŸtirildi. DiÄŸer aşılarda olmayan bu özelliklerden dolayı aşı adayımızın uluslararası rekabette ön plana çıkacağını öngörüyoruz" dedi.

'YAN ETKÄ° Ä°LE KARÅžILAÅžMADIK'

VLP aşısının insanda ilk aÅŸama denemeleri olan Faz-1 çalışmasına 36 gönüllü ile birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile beraber katıldığına deÄŸinen Mandal, "17 Nisan 2021 tarihinde Ankara Onkoloji Hastanesi'nde birinci doz aşımızı ve 21 gün sonra ikinci doz aşımızı baÅŸarılı bir ÅŸekilde olduk. Herhangi bir yan etki ile karşılaÅŸmadık" diye konuÅŸtu.

“VARYANTLARA KARÅžI UYARLANABÄ°LÄ°YOR”

Yerli aşının varyantlara uyarlanabilen bir teknolojiye sahip olduÄŸunu belirten Mandal, "Toplam 330 gönüllü olacak ÅŸekilde 110 kiÅŸiye Vuhan varyantı için geliÅŸtirilen orijinal tasarımlı VLP aşı adayı, 110 kiÅŸiye Ä°ngiliz varyantı için geliÅŸtirilen VLP aşı adayı ve 110 kiÅŸiye de 1. doz VLP orijinal ve 2. doz VLP Ä°ngiliz varyantı için geliÅŸtirilen aşı adayları ile aşılama yapılıyor. Faz-2 çalışmasını önümüzdeki günlerde tamamlamayı hedefliyoruz. Faz-3 çalışmasına VLP aşı adayımızın Delta varyantına karşı tasarım içerecek ÅŸekilde dâhil edilmesini saÄŸlayacağız. VLP aşı adayımızın bir özelliÄŸi de Varyantlara karşı hızlı bir ÅŸekilde uyarlanabilen bir teknolojiye sahip olması. Bu kapsamda VLP aşı adayımızın yeni ortaya çıkabilecek varyantlara karşı hızlı bir ÅŸekilde uyarlanabilmesinin hem ülkemiz hem de dünya için çok önemli olduÄŸunu düÅŸünüyoruz" ifadelerini kullandı.

YÜKSEK ANTÄ°KOR Ä°ÇÄ°N Ä°LERÄ° TASARIM

Klinik aÅŸamaya geçen 2. aşı adayının da yenilikçi inaktif aşı adayı olduÄŸunu bildiren Mandal, "Faz-1 çalışmaları Ankara Åžehir Hastanesi'nde 25 Nisan 2021 tarihinde baÅŸladı. Yenilikçi inaktif aşı adayımız da geleneksel aşı teknolojisi olan diÄŸer inaktif aşı adaylarından farklıdır. Bu aşıda, inaktif aşılarda kullanılan adjuvantına yenilikçi bir adjuvant eklenerek daha yüksek antikor yanıtının elde edilebilmesi için ileri bir tasarım kullanılıyor."

"Klinik aÅŸamaya geçmesi beklenen bir diÄŸer aşı adayımız da adenovirüs aşı adayıdır. Önemli bir yetkinliÄŸi temsil eden TÜBÄ°TAK Kovid-19 Türkiye Platformu'nun diÄŸer aşı adayları olan DNA, rekombinant Spike, ASC zerrecik teknolojisi aşı adayı ve mRNA aşı adaylarının süreçleri de hızlı bir ÅŸekilde ilerlemeye devam ediyor" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.