Sosyal Medya

Güncel

Bulgaristan’da genel seçin sonuçlari açıklandı

Bulgaristan’daki erken genel seçimi şovmen Slavi Trifonov’un Böyle Bir Halk Var (İTN) partisi yüzde 24,08 oranında oy alarak birinci sırada tamamladı.



Merkez Seçim Komisyonu (ZÄ°K), 11 Temmuz’da yapılan erken genel seçimlerin nihai sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, parlamentoda 6 parti ve koalisyon temsil sahibi olacak. Katılımın sadece yüzde 42,19 olduÄŸu seçimde, Ä°TN partisi 240 üyeli parlamentoda 65 milletvekiliyle en büyük gruba sahip olacak.

Ülkeyi 12 yıl yöneten eski BaÅŸbakan Boyko Borisov’un Bulgaristan’ın Avrupalı GeliÅŸimi Ä°çin YurttaÅŸlar (GERB) partisi ise oyların yüzde 23,51 ile parlamentoda 63 sandalye sahibi olarak ikinci büyük güç konumunda.

Ülkeyi 1989'a dek yöneten eski komünist partinin çizgisinde siyaset yürüten Rusya yanlısı Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) bu seçimde büyük bir oy kaybına uÄŸradı, parti yüzde 13,39 oy ile 36 üyeli bir gruba sahip olacak.

Eski BaÅŸbakan Borisov’a karşı bir yıllık sokak protestolarına öncülük yapan saÄŸcı Demokratik Bulgaristan (DB) koalisyonu da oyların yüzde 12,64’ünü alarak, 34 kiÅŸilik bir gruba sahip olacak.

HÖH partisi 5. sırada

Üyelerinin çoÄŸunluÄŸunu Türklerin oluÅŸturduÄŸu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi, 4 Nisan’da yapılan bir önceki seçimde aldığı oy oranını yükseltmiÅŸ olmasına raÄŸmen yeni parlamentoda milletvekili sayısını 30’dan 29’a indirdi.

Son seçimde oyların yüzde 10,71’ini alan HÖH, bir önceki seçimde yüzde 10,51 oranında oy almıştı ancak 11 Temmuz'da katılım oranının düÅŸük olması nedeniyle parti parlamentoda 5. sıraya geriledi.

Borisov’a karşı solcu oyları toplayan AyaÄŸa Kalk! Magandalar Dışarı! (Ä°SMV) koalisyonu ise oyların yüzde 5,01’iyle parlamentoda 13 kiÅŸilik en küçük gruba sahip olacak.

Türkiye ve Bulgaristan’daki Türk ile Müslümanlara karşı düÅŸmanlığa dayalı siyaset yürüten ırkçı ve aşırı milliyetçi 3 partinin oluÅŸturduÄŸu Bulgaristan Vatanseverleri (BP) koalisyonu yüzde 3,14 oy oranıyla parlamentoya girmek için yüzde 4 barajını aÅŸamadı.

Seçime katılan 35 bin 200 kiÅŸi, pusulada "Kimseyi desteklemiyorum" tercihini seçti.

Kabine kurulması zor olacak

Bulgaristan’da seçim sonrası oluÅŸturulacak 46. Dönem parlamentosundaki siyasi güçlerin arasındaki zıtlaÅŸma nedeniyle kabine kurma çalışmalarının zorlu olması bekleniyor.

Siyasi deneyimi olmayan, yaptığı skeçler ve taverna müziklerine dayalı bir ÅŸöhrete sahip ÅŸovmen Trifonov, seçimin nihai sonuçlarını beklemeden, yeni parlamento oluÅŸturulduÄŸunda sunacağı 18 üyeli kabine listesini duyurmuÅŸtu.

Siyasi programı belirsiz, kampanya yapmadan seçim kazanan Trifonov, sahibi olduÄŸu "7/8" adlı küçük TV kanalından yaptığı açıklamasında, kimse ile koalisyon kurmayacağını belirterek, baÅŸbakan adayı olarak ise siyasi itibarı ÅŸaibeli eski bakanlardan Nikolay Vasilev’i baÅŸbakan adayı gösterdiÄŸini duyurmuÅŸtu.

Parlamentoda yer alacak HÖH haricindeki tüm siyasi güçler, Trifonov’un tavrını "siyasi görgüden uzak bulup, teklif ettiÄŸi kabineye destek vermeyeceklerini" bildirmiÅŸti.

Trifonov’a karşı olan eski BaÅŸbakan Boyko Borisov da hükümet kurma görevi kendisine geldiÄŸinde onu anında iade edeceÄŸini duyurmuÅŸtu.

Erken seçim olasılığı yüksek

Ülkenin anayasasına göre, CumhurbaÅŸkanı Rumen Radev'in kabine kurma görevini en büyük iki siyasi gücün baÅŸarısız olması durumunda üçüncü bir partiye vermesi gerekiyor.

BSP veya DB’nin bu görevi yerine getirebilecek kadar oy toplamaları beklenmiyor.

Bulgaristan’da kurulacak yeni hükümetin parlamentoda 240 milletvekilinin en az 121’inden güvenoyu olması gerekiyor. BaÅŸarısızlıkları durumunda ülke yeniden erken seçime gidecek.

Ülkede 4 Nisan'da yapılan bir önceki olaÄŸan genel seçimi sonrası oluÅŸturulan 45. Dönem parlamentosu benzer siyasi zıtlaÅŸmalardan dolayı sadece 9 oturum yapabilmiÅŸ ve ilk ayın sonunda feshedilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.