Sosyal Medya

Güncel

Rusya'dan ABD'ye, Afganistan eleştirisi: Başarısız oldu

Rusya adına açıklama yapan Dışişleri Bakanı Lavrov, "Afganistan'daki ABD misyonu başarısız oldu." dedi.



Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov yaptığı açıklamada, Afganistan'daki ABD misyonunun baÅŸarısız olduÄŸunu belirtti.

Özbekistan'ın baÅŸkenti TaÅŸkent'te gazetecilere ABD'nin Afganistan'dan çekilmesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Lavrov, "ABD'liler BaÅŸkan Joe Biden'ın teyit ettiÄŸi gibi, görevlerini yerine getirdiklerini düÅŸündükleri için çekildiler. Elbette Biden, durumu en olumlu ÅŸekilde sunmaya çalıştı ancak herkes misyonun baÅŸarısız olduÄŸunu anlıyor. Bu, ABD'liler tarafından da olmak üzere açık bir ÅŸekilde kabul ediliyor" dedi.

Lavrov ayrıca Kabil Hükümeti ve ABD'yi suçlayarak, uyuÅŸturucu üretiminin rekor seviyelere çıktığını, dünyadaki tüm uyuÅŸturucu maddelerin yüzde 90'ının Afganistan'dan geldiÄŸini ve bununla mücadele için neredeyse hiçbir ÅŸey yapılmadığını vurguladı.

Taliban Afganistan'ın kuzeyinde ilerlemeye devam ediyor

Afganistan'ın kuzeyinde Taliban'ın hızlı ilerlemesi devam etti. 20'den fazla yeni ilçenin kontrolünü saÄŸladığı belirtildi.

The Guardian'ın aktardığına göre 300'den fazla Afgan güvenlik gücü mensubu militanlardan kaçmak için sınırı geçti ve Tacikistan'a kaçtı. BadahÅŸan ve Takhar bölgelerinin artık çoÄŸunlukla Taliban'ın kontrolünde olduÄŸu ifade edildi.

Cuma günü ABD, yıllardır yürüttüÄŸü savaşın kalbinde yer alan Bagram Hava Üssü'nden çekilmiÅŸti. Stratejik hava üssünün Afgan güçlerine devredilmesi, ABD'nin çekilmesini tamamlamayı yaklaÅŸması olarak yorumlanmıştı.

Doha anlaşması

ABD, 29 Şubat 2020'da Taliban ile Doha'da barış anlaşması imzaladı.

Afganistan'da asker bulunduran müttefiklerine danışmadan hareket eden ABD, Taliban'a tüm yabancı güçlerin 1 Mayıs 2021'e kadar çekileceÄŸi sözünü verdi.

Taliban yabancı güçlere saldırmamayı taahhüt etmesine karşın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemler anlaÅŸma dışında kaldı. Taliban ve Afgan yönetimi karşılıklı olarak binlerce kiÅŸiyi serbest bıraktı.

Afgan tarafları nihai anlaÅŸmanın müzakeresi için ocak ayında usul ve yöntemde anlaÅŸtı. Ancak 22 Åžubat'ta baÅŸlayan müzakerelerde içerik kısmına geçilemedi.

Kabil yönetimi, Taliban'dan öncelikle kapsamlı ateÅŸkes uygulamasını istiyor ve geçiÅŸ hükümeti talebini reddediyor.

Taliban, terör örgütleri listelerinden çıkabilmek için ABD'nin taahhüdünü yerine getirmesini de istiyor. ABD son olarak 8 Mart'ta, 90 gün zarfında ÅŸiddetin azaltılması ve taraflar arasında geçiÅŸ hükümeti kurulması önerisinde bulundu. Yabancı güçlerin çekilmesi için takvim vermedi. Afgan tarafları ile ABD'nin teklifiyle görüÅŸmelerin nisan ayında Türkiye'de devam etmesi kararlaÅŸtırıldı ancak görüÅŸmeler vaadlerin yerine getirilmemesi üzerine yapılmadı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.