Sosyal Medya

Güncel

FETÖ 15 temmuz ihanetine işte böyle hazırlandı

Fetullahçı Terör Örgütü, aralarında güvenlik güçlerinin de olduğu 251 kişinin şehit edildiği, yüzlerce vatandaşın yaralandığı 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine yaklaşık bir yıl öncesinden hazırlandı.



AK Parti'nin 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde yüzde 49 oy oranıyla yeniden iktidara gelmesi, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) paniklemesine neden oldu.

Zira yeniden tek başına iktidara gelen hükümetin, Yüksek Askeri Åžura (YAÅž) kararlarıyla FETÖ'cü askerleri tasfiye edeceÄŸini bilen örgütün beyin takımı, Ä°zmir Cumhuriyet BaÅŸsavcılığının, aralarında generallerin de olduÄŸu örgüt mensubu askerlere yönelik gözaltı kararıyla sarsılmıştı.

MÄ°T MüsteÅŸarı Hakan Fidan'ın yanı sıra teÅŸkilatın üst düzey görevlilerinin ifadeye çaÄŸrılması, 17/25 Aralık soruÅŸturmaları ve MÄ°T tırlarının durdurulması gibi kumpaslarla hükümete geri adım attıramayacağını anlayan FETÖ, son çare olarak darbe yapmaya karar verdi.

Örgüt elebaşı Fetullah Gülen, 19 Mart 2016'da haki cübbesiyle kamera karşısına geçerek, "Antrparantez umum adına konuÅŸuyorum. Kapadokya sakinleri, oradaki serkarlar adına konuÅŸuyorum." ifadelerinin de yer aldığı konuÅŸmasını yaptı.

Gülen'in "Kapadokya sakinleri" dediÄŸi kitle, darbe giriÅŸimini yapacak örgüt mensubu askerlerdi.

Elebaşının bu talimatının ardından darbeyi örgüt mensubu askerlerle birlikte Akıncı Üssü'nde yönetecek üst düzey mahrem imamlar Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Nurettin Oruç, Hakan Çiçek ve Harun BiniÅŸ, darbeye hazırlık kapsamında yurt dışı seyahatlerine baÅŸladı.

GiriÅŸimden 4 gün önce son kez aynı uçakla ABD'ye giden Öksüz ve Batmaz, darbe planını Gülen'e onaylattı.

Ankara'daki ihanet toplantıları

Gülen'in çaÄŸrısından sonra Türkiye'nin dört bir tarafındaki örgüt mensubu asker ve onlardan sorumlu mahrem imamlar, darbe toplantılarına baÅŸladı.

Adil Öksüz baÅŸkanlığında, sözde yurtta sulh konseyi üyelerinin de katıldığı Ankara Konutkent'teki villada 6-7-8-9 Temmuz 2016'da son hazırlıklar gözden geçirildi.

Ankara baÅŸta olmak üzere Türkiye genelinde hangi birliklerin kullanılacağı, uçakların bombalayacağı kritik kamu kurumları, alıkonulacak darbe karşıtı generaller ve sıkıyönetim atamalarına iliÅŸkin detaylar belirlendi.

Ä°hanet gecesi Ankara semalarında alçaktan uçan ve bomba yaÄŸdıran darbeci pilotlar da baÄŸlı oldukları mahrem imamların talimatının ardından darbeye hazırlık sürecini baÅŸlattı.

GiriÅŸimden bir gün önce, CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi KavÅŸağı'nı bombalayan eski pilot üsteÄŸmen Müslim Macit, Emniyet Havacılık Dairesi BaÅŸkanlığını vuran eski pilot üsteÄŸmen Mehmet Çetin Kaplan ile Ankara semalarında alçak uçuÅŸ yapan eski pilot üsteÄŸmen Adem Kırcı, 15 Temmuz gecesi ilk alçaktan uçuÅŸu yapan ve darbeci pilotlara bombalanacak noktaların bilgisini aktaran eski kurmay binbaşı Mehmet Fatih Çavur'un evinde bir araya geldi.

Pilotlara, "Cemaatten olduÄŸunuzu biliyorum." diyen Çavur, "Siz, bugüne kadar bunlar için yetiÅŸtirildiniz. VerdiÄŸimiz emeÄŸin karşılığını ödeyeceksiniz. Ben bugüne kadar savaÅŸvari günler olmasını bekliyordum." dedikten darbe gecesi yapılacakları aktardı.

F-16 pilotlarının yanı sıra Ankara'da TRT, Jandarma Genel Komutanlığı, MÄ°T yerleÅŸkesine saldırı düzenleyen helikopter pilotları da darbe hazırlıkları kapsamında toplantı düzenledi.

Yenimahalle'deki örgüt evinde 13 Temmuz'daki toplantıda, sözde konsey üyesi eski yarbay Özcan Karacan ile eski yarbaylar Ä°lkay AteÅŸ, Erdal BaÅŸlar ve eski binbaşı Taha Fatih Çelik vardı.

Saat 03.00'te darbenin baÅŸlayacağı bilgisini alan söz konusu darbeciler, aralarında görev dağılımı yaptı.

Ä°hanet giriÅŸiminden 3 gün önce jandarma sınıfındaki örgüt mensubu askerlerin bir kısmı mahrem imamlarla ÅžaÅŸmaz Sanayi Sitesi yakınlarındaki Ambarlı'da darbe toplantısındaydı.

Darbe gecesi görev verilen askerler, mahrem imamların nezaretinde ilk kez gerçek isimleriyle birbirleriyle tanıştırıldı.

Darbenin yapılacağını aktaran imamlar, 15 Temmuz akÅŸamına iliÅŸkin görev dağılımına herkesin uymasını istedi.

İstanbul'daki darbe hazırlıkları

Darbe hazırlıklarının bir diğer adresi, 99 kişinin şehit edildiği İstanbul'du.

Maltepe 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı, 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı ve Hava Harp Okulu, darbecilerin toplantılarına ev sahipliği yaptı.

Darbeciler, İstanbul'daki ilk toplantıyı Maltepe 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda 12-13-14 Temmuz 2016'da yaptı.

Görev yeri Ankara olan darbeci eski kurmay albay Muzaffer Düzenli'nin de katıldığı toplantılarda, eski 2. Zırhlı Tugay Komutanı tuÄŸgeneral Özkan AydoÄŸdu, eski 1. Ordu Harekat YarbaÅŸkanı tuÄŸgeneral Eyyüp Gürler, eski kurmay albaylar Mehmet Kapan, Uzay Åžahin, Ömer Faruk Özköse, Sadık Cebeci, Rıfkı Keser ile Onur Özden, eski kurmay yarbaylar Engin Durmaz, Ä°rfan Arat, Fatih Karakaya ile Åžakir Çınar, eski kurmay binbaşılar Mehmet Murat ÇelebioÄŸlu ile Murat Yanık ve eski yüzbaşı Mehmet Karabekir hazır bulundu. Eski Kuleli Askeri Lisesi Komutanı albay Mürsel Çıkrıkçı sadece 12 Temmuz'daki toplantıya katıldı.

Düzenli ve AydoÄŸdu, Ä°stanbul haritası üzerinde 15 Temmuz akÅŸamı kritik kurum ve ulaşım yollarının nasıl iÅŸgal edileceÄŸini birlik komutanlarına anlattıktan sonra görev dağılımı yaptı.

Buna göre Kuleli Askeri Lisesi köprü ayaklarını 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı, Sabiha Gökçen Havalimanı'nı Üsküdar Çevik Kuvvet, Türk Telekom Genel Merkezi'ni, TEM ve E-5 baÄŸlantı yollarının birini Samandıra’daki Motorlu Alay Komutanlığı diÄŸerini ise Piyade Okul Komutanlığı kontrol edecekti.

Düzenli, Murat Yanık, Onur Özden, Mehmet Murat ÇelebioÄŸlu ve Uzay Åžahin ise irtibat ve koordinasyon timi görevini üstlenecekti.

Mehmet Nail YiÄŸit, siyasi ve bürokratların gözaltına alınması, Fethi Alpay da Hava Harp Okulu'nun faaliyetleri ve Ä°stanbul'da gerçekleÅŸen uçuÅŸların sorumluluÄŸunu aldı.

Özkan AydoÄŸdu, 1. Tank Tabur Komutanı Åžakir Çınar'ı Sabiha Gökçen Havalimanı, 2. Tank Tabur Komutanı Ä°rfan Arat'ı her iki boÄŸaz köprüsünün Anadolu yakasının giriÅŸlerini kontrol altına alma ve Üsküdar'daki Çevik Kuvvet Åžube MüdürlüÄŸü'nü iÅŸgal etmeleri için görevlendirdi.

Toplantılarda AKOM, Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi Lojistik Destek Merkezi, TRT Harbiye Radyo binası ve TRT Ulus binası ile Taksim Meydanı iÅŸgali için Hasdal 6. Motorlu Piyade Alayı askerlerinin kullanılması kararlaÅŸtırıldı.

Darbe giriÅŸiminden bir gün önce 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığındaki toplantıya Yanık, Åžahin ve ÇelebioÄŸlu'nun yanı sıra darbeciler Tugay Komutanı eski TuÄŸgeneral Mehmet Nail YiÄŸit, Komutan Yardımcısı eski kurmay albay Yusuf Sarı, eski kurmay yarbay Osman Akkaya, eski kurmay binbaşı Ahmet Baykal, eski kurmay yüzbaşı Özkan Özgenç, eski kurmay yarbay Kadir Yıldız ve eski kurmay binbaşı Fatih Sönmez katıldı.

Toplantıda, Avrupa yakasında gözaltına alınacakların kimler tarafından ve nasıl derdest edileceÄŸi masaya yatırıldı.

İstanbul'daki son darbeye hazırlık toplantısı, 14 Temmuz'da 21.00 sıralarında Hava Harp Okulu'nda başladı.

Toplantıya Fethi Alpay, Murat Yanık, Uzay Åžahin, Mehmet Murat ÇelebioÄŸlu, Muzaffer Düzenli, Eyüp Gürler, Müslüm Kaya, Nebi Gazneli, Sadık Cebeci, Onur Özden, Gökhan Åžahin SönmezateÅŸ, Ahmet GümüÅŸ, Rıfkı Keser, Zafer Özleblebici, Ahmet Zeki Gerehan'ın katıldığı kamera kayıtlarından tespit edildi.

Toplantının koordinatörlüÄŸünü Alpay, SönmezateÅŸ ve Düzenli yaptı, ihanet giriÅŸiminin son hazırlıkları ve görev dağılımları gözden geçirildi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'a suikast giriÅŸiminde bulunan timin başında yer alan SönmezateÅŸ, bu toplantının yanı sıra Moda Deniz Kulubü'ndeki düÄŸüne katılacak generallerin alıkonulmasını da organize etti.

Anadolu'daki darbe hazırlıkları

FETÖ, Ankara ve Ä°stanbul'un yanı sıra Edirne, Denizli, Isparta ve Ä°zmir'de de darbe hazırlıkları yaptı.

Sözde atama listesinde Edirne sıkıyönetim komutanı olarak atanan eski 54. Mekanize Tugay Komutanı tuÄŸgeneral Hidayet Arı, ihanet giriÅŸiminden bir gün önce Kırklareli'nin Babaeski ilçesinde, firari albay Uzay Åžahin ve binbaşı Mehmet Murat ÇelebioÄŸlu ile tugay komutanlığının resmi konutunda buluÅŸtu.

Ardından Edirne'ye dönen Arı, 15 Temmuz akÅŸamı için yapılan görev dağılımını eski 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı tuÄŸgeneral Bekir Koçak'a aktardı ve saat 03.00'te harekete geçileceÄŸini söyledi.

Sözde Denizli "sıkıyönetim komutanı" olarak atanan eski 11. Komando Tugay Komutanı tuÄŸgeneral Kamil Özhan Özbakır da darbe giriÅŸimi hazırlıkları kapsamında aktif rol alan isimler arasındaydı.

Yıllık izinden 12 Temmuz 2016'da dönen Özbakır, akÅŸam saatlerinde karargahtaki kameriyede kendisi gibi darbeci askerlerle toplantı yaptı ve görüÅŸme sırasında cep telefonları ayrı bir yerde tutuldu.

Darbe yapılacağı bilgisini görüÅŸtüÄŸü isimlerle paylaÅŸan Özbakır, burada görev dağılımı yaptıktan sonra ihanet toplantılarına çevre illerde devam etti.

Özbakır, bir gün sonra sivil plaka taktırdığı resmi aracıyla Aydın'daki Söke Komutan Yardımcılığını ziyaret etti, daha sonra Ä°zmir'e geçti.

Ä°hanet gecesi üstleneceÄŸi görev kapsamında komutasındaki birliÄŸini hazırlayan Özbakır, darbe startı verilmesiyle cunta faaliyetlerine baÅŸladı.

Darbe hazırlıklarının bir diğer adresi ise Isparta'da konuşlu Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı idi.

Eski EÄŸirdir DaÄŸ Komando Okulu ve EÄŸitim Merkez Komutanı tümgeneral Metin Akkaya, darbe giriÅŸiminin bilgisini aldıktan sonra yıllık izinde olmasına raÄŸmen kışlaya gelmeye devam etti.

Kapısını kilitlediÄŸi odasında saatlerce darbe planı üzerinde çalışan Çetinkaya, daha sonra Isparta Terörizmle Mücadele EÄŸitim ve Tatbikat Merkezi Komutanlığındaki 40. Piyade EÄŸitim Alayının o dönem komutanı eski albay Ahmet Yıldırım'a darbenin zamanını, ne ÅŸekilde gerçekleÅŸtirileceÄŸini ve bu süreçteki rollerini anlattı.

Sözde Manisa ve Ä°zmir sıkıyönetim komutanı olarak atanan eski tümgeneral Memduh Hakbilen de 15 Temmuz'dan günler önce darbe giriÅŸimine hazırlık yapan isimdi.

Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay BaÅŸkanlığı gibi önemli bir görevde olan Hakbilen, darbe giriÅŸiminden günler önce Ege Ordusu Ä°stihkam Taburuna, yürürlükten kaldırılan Emniyet AsayiÅŸ Yardım Protokolü (EMASYA) kapsamında birliklerin hazırlanması talimatı verdi.

Hakbilen, ayrıca Ä°zmir'in kritik kamu kurumlarının iÅŸgal edilmesi ve ÅŸehirde kontrolün saÄŸlanması için Denizli'de konuÅŸlu 11. Motorize Piyade Tugayı, Edremit'teki 19. Motorize Piyade Tugayı ve Bergama Alay Komutanlığındaki zırhlı araçların intikal için hazırlanmasını istedi.

Hakbilen, kendisiyle birlikte hareket eden darbecilerle son hazırlıkları gözden geçirdikten sonra ihanet saatini bekledi.

Hazırlıkları bu ÅŸekilde tamamlayan FETÖ, 15 Temmuz akÅŸamı ihanet giriÅŸimine kalkıştı. SavaÅŸ jetlerin alçaktan uçmasıyla baÅŸlayan darbe giriÅŸimi, canı pahasına direnen halkın zaferiyle sonuçlandı.

Türkiye'nin, o karanlık gecede aydınlığa çıkması için mücadele eden sivil, polis ve askerlerden 150'si Ankara'da, 99'u Ä°stanbul'da, 2'si MuÄŸla'da ÅŸehadete yürüdü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.