Sosyal Medya

Güncel

Lübnan Başbakanı: Ülke felaketin eşiğinde

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, ülkesindeki ekonomik kriz sonucu benzin, ilaç ve elektrik sorunlarına işaret ederek "felaketin eşiğine geldiklerini" söyledi.



Başbakan Diyab, başkent Beyrut'taki yabancı diplomatik temsilcilerle bir araya gelerek ekonomik krizle ilgili bilgi paylaşımında bulundu.

Ülkesindeki benzeri görülmemiÅŸ ekonomik ve mali krizin oluÅŸturduÄŸu baskı nedeniyle toplumsal bir patlamaya çok yaklaÅŸtıklarını dile getiren Diyab, "Bizler burada toplantı halindeyken, Lübnan caddeleri akaryakıt istasyonları önünde uzayan kuyruklarla taşıyor, insanlar bir ilaç veya devam sütü için eczaneleri dolaşıyor, evlerde ise Lübnanlıların elektriksiz oturduÄŸu manzaralar var." dedi.

Lübnan'ın ciddi bir karanlık tünele girdiÄŸi ve insanların acılarının trajedi aÅŸamasına geldiÄŸine dikkati çeken Diyab, mevcut durumun ülkeyi kontrol edilemez büyük bir felakete sürüklediÄŸinin altını çizdi.

Uluslararası topluma çaÄŸrı

AÄŸustos 2020'de istifa eden ancak siyasi grupların yeni hükümeti kurma konusunda anlaÅŸamaması nedeniyle geçici olarak görevine devam eden Diyab, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Durum artık netleÅŸti: Lübnan ve Lübnanlılar felaketin eÅŸiÄŸindeler. Ancak sizlere temin ederim ki Lübnanlıları tehdit eden onlarla sınırlı kalmayacak. Büyük çarpışma olunca etkileri kısa ve uzun vadede Lübnan coÄŸrafyasının dışında da hissedilecek. Hiç kimse de kendisini Lübnan'ın çöküÅŸ tehlikesinden uzak tutamaz."

Yaklaşık 1,5 milyon Suriyeli ve yüz binlerce Filistinli mülteciye ev sahipliÄŸi yapan Lübnan'da istikrarın çökmesi halinde sonuçları kestirmenin mümkün olmayacağına vurgu yapan Diyab, dünya ülkelerini Lübnan'ı çöküÅŸten kurtarmaya çağırdı.

Lübnan'daki ekonomik kriz

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yıllarındaki iç savaÅŸtan bu yana en büyük krizi yaşıyor.

Yerel para birimi Lübnan lirası ise Merkez Bankası kuru sabit tutsa da bankalarda ve karaborsada deÄŸer kaybıyla farklı fiyatlardan iÅŸlem görüyor. Merkez Bankasının belirlediÄŸi resmi kur 1507, bankalardaki geçerli kur 3 bin 900 lira iken, karaborsada dolar 17 bin 500 liradan iÅŸlem görüyor.

Ülkede haftalardır devam eden benzin krizi nedeniyle akaryakıt istasyonlarının çoÄŸu kapalı dururken, açılanların önünde de uzun kuyruklar oluÅŸmaya devam ediyor. Günün çoÄŸunu elektrik kesintileriyle geçiren Lübnanlılar ayrıca eczanelerde ilaç bulmakta zorluk çekiyor.

Mezhepsel siyasi grupların, yaklaşık bir yıldan beri istifa eden Hassan Diyab hükümetinin yerine yenisini kurma konusunda anlaÅŸamadığı için kriz her geçen gün farklı sektörleri vurmaya devam ediyor.

Ä°laç, akaryakıt ve gıda baÅŸta olmak üzere temel ihtiyaç ürünlerini bir yılı aÅŸkın süredir sübvanse eden Merkez Bankasının rezervleri de günden güne eriyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.