Sosyal Medya

Güncel

Heniyye yurt dışı ziyaretleriyle işgale karşı yeniden dayanışmayı amaçlıyor

Hamas lideri İsmail Heniyye, yurt dışı ziyaretlerle hem haklı Filistin davasını anlatıyor hem de İsrail'in senelerdir süren işgal ve hukuksuzluklarına karşı dayanışmayı amaçlıyor.



Hamas Siyasi Büro BaÅŸkanı Ä°smail Heniyye, Ä°srail'in Gazze Åžeridi'ne 10 Mayıs'ta baÅŸlattığı ve 11 gün süren saldırılarından sonra 10 Haziran'da Mısır'ın baÅŸkenti Kahire'de Mısır Ä°stihbarat BaÅŸkanı Abbas Kamil'le görüÅŸtü.

Hamas lideri, Ä°srail ile Aralık 2020'de normalleÅŸen Fas'a, 13 Mayıs'ta 5 günlük ziyaret gerçekleÅŸtirdi. Heniyye, burada devlet yetkilileri, basın mensupları, siyasi parti liderleri ve sivil toplum temsilcileri dahil geniÅŸ bir kesimle buluÅŸtu.

Heniyye, 21 Haziran'da Moritanya'ya geçerek, burada da CumhurbaÅŸkanı Muhammed Vild el-Gazvani'nin yanı sıra siyasi parti ve sivil toplum temsilcileriyle bir araya geldi.

Hamas Siyasi Büro BaÅŸkan Yardımcısı Halil el-Hayye ise Heniyye'nin yurt dışı ziyaretleriyle ilgili olarak, bu ziyaretlerle Filistin meselesine iade-i itibar kazandırmayı ve iÅŸgale karşı yeniden dayanışmayı tesis etmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

"Ä°srail ile normalleÅŸmeye darbe"
Yazar ve siyasi analist Mustafa es-Savvaf, AA muhabirine, Heniyye'nin ziyaretlerini deÄŸerlendirdi.

Heniyye'ye gösterilen ilginin, "direniÅŸin açıkça kabul edilmesi" olduÄŸunu belirten Savvaf, ziyaretin sonuçlarıyla ilgili "Ä°srail ile normalleÅŸmeye darbe" yorumunda bulundu.

Savvaf, Ä°srail'in son saldırıları ve Filistin direniÅŸi sonrasında Arap ülkelerinin Ä°srail ile normalleÅŸmeyi gözden geçirmesini beklediÄŸini belirterek, Hamas lideri Heniyye'nin ziyaretlerine dair ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:

"Hamas'ın siyasi faaliyetleri ve direniÅŸ arasında ayrım yok. Bu nedenle Heniyye'yi kabul etmek, Arap ülkelerinin direnen Filistin halkının haklarını teyit etmesidir."

Ä°slam ve Arap ülkeleriyle açılım adımı
Filistinli analist yazar Hüsam ed-Deceni de "Bu ziyaretler, Heniyye'nin Filistin meselesine hizmet edecek ÅŸekilde Arap ve Ä°slam coÄŸrafyasıyla iletiÅŸim kurma ve açılım yapma isteÄŸinin bir yansıması." dedi.

Deceni, Heniyye'nin Fas ziyaretinin partiler düzeyinde olsa da Rabat'ın Ä°srail'le iliÅŸkilerini yeniden baÅŸlatması karşısında bir lobi oluÅŸturulması ve Fas toplumunda normalleÅŸme karşıtı bir açılım gerçekleÅŸtirilmesi açısından önemli olduÄŸunu vurguladı.

Ä°srail'in normalleÅŸme, Arap kamuoyundaki imajının iyileÅŸmesi ve bir dost olarak kabul edilmesi propagandası gölgesinde gerçekleÅŸen ziyaretin, resmi ve halk düzeyinde Fas toplumuyla güven köprüsü inÅŸa etmeyi hedeflediÄŸini belirten Deceni, ÅŸunları söyledi:

"Heniyye'nin ziyareti ayrıca (Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı'na baÄŸlı) Kudüs Komitesi BaÅŸkanı olması açısından Fas'ın iÅŸgal altındaki Kudüs'e desteÄŸi konusundaki önemli rolünü de teyit ediyor."

Ä°srail'e "direniÅŸini kuÅŸatma çabalarının baÅŸarısız olduÄŸu mesajı"
Deceni, Heniyye'nin ziyaretinin ayrıca Rabat'ın Tel Aviv'le iliÅŸkilerinin yeniden baÅŸlayacağını açıklamasının ardından oluÅŸan gerginliÄŸin yarattığı boÅŸlukları doldurmaya yönelik olabileceÄŸini ifade etti.

Filistin'in Arap ve Ä°slam ülkeleriyle açılımının, pek çok olumlu etki bırakacak dengeli iliÅŸkiler tesis edebileceÄŸi görüÅŸünü dile getiren Deceni, ÅŸöyle devam etti:

"Heniyye'nin ziyareti, Ä°srail'e normalleÅŸme yoluyla Filistin direniÅŸini kuÅŸatma ve tecrit etme çabalarının baÅŸarısız olduÄŸu mesajını verdi."

Hamas'ın Arap ülkeleriyle iliÅŸkilerinde denge kurma çabası
AraÅŸtırmacı Usame Hüseyin ise Heniyye'nin ziyaretinin Ä°srail-Hamas arasındaki "diplomatik yarış" çerçevesinde geliÅŸtiÄŸini ifade etti.

Hamas'ın, Ä°srail diplomasisinin normalleÅŸme yoluyla attığı adımların etki alanını daraltmayı amaçladığını aktaran Hüseyin, ÅŸunları kaydetti:

"Hamas, Ä°srail'le normalleÅŸme anlaÅŸması imzalayan Arap ülkeleriyle iliÅŸkilerini dengelemeye ve etki alanını daraltmak için meydanı Ä°srail diplomasisine bırakmamaya çalışıyor."

Hüseyin, bu ziyaretin öne çıkan özelliÄŸinin, "Filistin direniÅŸi ve Hamas'ın suçlanması, düÅŸman olarak gösterilmesi giriÅŸimlerinin engellenmesi" olduÄŸunu söyleyerek, bunun da normalleÅŸmenin tehlikelerini açıklığa kavuÅŸturmak adına farklı kesimlerle toplantılar ve görüÅŸmeler düzenleyerek yapılabileceÄŸini kaydetti.

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 10 Mayıs'ta başlattığı saldırılar, Hamas ile varılan ateşkes doğrultusunda 21 Mayıs'ta sona ermişti.

Ä°srail'in Gazze'ye düzenlediÄŸi saldırılarda 66'sı çocuk, 39'u kadın olmak üzere 254 Filistinli hayatını kaybetmiÅŸ, 1948 kiÅŸi de yaralanmıştı.

KAYNAK: AA
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.