Sosyal Medya

Önemli Şahsiyetler

Türk şiirinin zarif ağabeyi: Cahit Zarifoğlu

İkinci Yeni sonrası Türk şiirinin İsmet Özel ile birlikte iki dönüm noktasından biri Cahit Zarifoğlu’dur.



ZarifoÄŸlu 7 Haziran 1987’de vefat ettiÄŸinde henüz 47 yaşında genç bir ÅŸairdi. Bugün hayatta olsaydı O’nun için yine “genç ÅŸair” diyecektik. Çünkü ZarifoÄŸlu ruh olarak hep aynı yaÅŸta, MaraÅŸ’taki o lise yıllarında yaşıyordu. DuruÅŸ ve yaÅŸantısıyla ülkemizin “ÅŸairane” sayılabilecek birkaç kaleminden biriydi. Tıpkı Necip Fazıl, Sezai Karakoç, Ä°smet Özel gibi…

Yedi Güzel Adam

ZarifoÄŸlu’nun hayatında üç ismin önemli yeri vardır; Nuri Pakdil, Sezai Karakoç ve Necip Fazıl. Sonraları Türk edebiyatında/düÅŸüncesinde önemli yer tutan ve “Yedi Güzel Adam” olarak adlandırılan arkadaÅŸ grubu ÅŸairin ilk durağı olmuÅŸtur. Bu arkadaÅŸ grubundaki bazı isimler ÅŸunlardır: Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt, Akif Ä°nan, Alaeddin Özdenören, Sait ZarifoÄŸlu, Ali Kutlay, Hasan SeyithanoÄŸlu. Nüveyi teÅŸkil eden bu gruba tesir eden isim ise aynı okulun son sınıfından henüz mezun olan Nuri Pakdil’dir. 1957’de Pakdil’le baÅŸlayan bu tanışma bir ömür sürecek dostluÄŸun da temellerini atacaktır. Üniversite eÄŸitimi için Ä°stanbul’a geldiÄŸinde Sezai Karakoç ile tanışmasına da Nuri Pakdil vesile olacaktır. Sezai Karakoç ise bu genç ekibi Necip Fazıl’a götürecektir.

Sessiz ÇaÄŸlayan

Cahit ZarifoÄŸlu, Rasim Özdenören ve Erdem Bayazıt liseden sınıf arkadaşıdır. Alaeddin Özdenören ise bir alt sınıfta olmasına raÄŸmen ZarifoÄŸlu’nun en yakın arkadaÅŸlarından biridir. Tam bir “cins” kafaya sahip olan ZarifoÄŸlu sessiz ve içine kapanık olmasına karşın derinden akan bir ırmağı andırmaktadır. Alaeddin Özdenören çok sevdiÄŸi ZarifoÄŸlu’nda adeta kendisinin bir yansımasını bulmuÅŸ, onun derin sessizliÄŸi ve romantizminde ÅŸiirinin saÄŸlamasını yapmaya giriÅŸmiÅŸtir.

Müslüman Åžair

ZarifoÄŸlu, yine Nuri Pakdil’in ısrarıyla 1962 senesinde Sezai Karakoç ile tanışmıştır. Bu tanışıklık ÅŸairin dünyaya, olaylara ve ÅŸiire olan bakışını derinden etkilemiÅŸtir. Karakoç’un “Ä°slâm” vurgusu genç ekibin kendilerine yeni bir yol çizmesine vesile olmuÅŸtur. Bu tarihe kadar gençlik hevesiyle yola çıktıkları edebiyat dünyasında nerede ve nasıl duracaklarını yeterince sorgulamayan genç ekip adeta yeni bir aydınlanma yaÅŸamıştır. Üstad Necip Fazıl ise ZarifoÄŸlu ve arkadaÅŸlarına mücadele etmenin yolunu göstermiÅŸtir. ZarifoÄŸlu’nun evliliÄŸinde Üstad Necip Fazıl’ın doÄŸrudan tesiri olmuÅŸtur. Hem gelin adayını tespit etmiÅŸ hem de bizzat giderek oÄŸlu saydığı ÅŸaire istemiÅŸtir. Bu durum ZarifoÄŸlu ile Üstadın iliÅŸkisinin derinliÄŸini göstermesi açısından önemlidir. Bu sebeple 70’li yıllarda arkadaÅŸlarının üstada yazdıkları eleÅŸtirel mektuba imza atmamıştır.

Zor Çocukluk Yılları
 
ZarifoÄŸlu’nun dünyası küçük yaÅŸta babası tarafından terk edilen; bu sebeple hayata küsen yalnız ve kırılgan bir çocuÄŸun dünyasıdır. Åžair aradığı huzuru arkadaÅŸları arasında ve ÅŸiirde bulmuÅŸtur. Åžiir yazdığını uzun süre saklasa da özellikle Alaeddin Özdenören ile olan yakın dostluÄŸu bu ÅŸiirleri ortaya çıkaracaktır. Benzersiz bir imgeyle örülü olan bu ÅŸiirler Necip Fazıl, Sezai Karakoç, Necip Fazıl, Cemal Süreya ve Rainer Maria Rilke gibi farklı tesirlerle kendine özgü son haline ulaÅŸacaktır.
 
Gençlerin AÄŸabeyi
 
ZarifoÄŸlu, ÅŸiirlerini Yeni Dergi, Soyut, Türk Dili, Papirüs, DiriliÅŸ, Edebiyat, YöneliÅŸler gibi dergilerde yayınladı. Ä°lk kitabı Ä°ÅŸaret Çocukları’nı 1967’de çıkardı. ArkadaÅŸlarıyla birlikte 1976’da Mavera Dergisi'ni ve Akabe Yayınları'nı kurdu. ZarifoÄŸlu Mavera’da yer alan “Okuyucularla” isimli köÅŸe aracılığıyla binlerce genç ÅŸair ve yazarın yetiÅŸmesine vesile oldu. Mavera aynı zamanda 80 sonrası edebiyatın ÅŸekillenmesinde mektep vazifesi gördü.
 
 
Sıradışı Bir Portre
 
ZarifoÄŸlu; otostopla Avrupa’yı gezen, pilotluk sevdasına tutulan, güreÅŸe merak salan, resim yeteneÄŸi olan, Batı müziÄŸine ilgi duyan, çocuklar için kitaplar yazan, güzel giyinmeyi seven, Üstadın “artist” adını taktığı çok yönlü ve sıradışı bir isimdir. Åžiirin yanı sıra deneme, hikâye ve romanlarıyla da bir döneme mührünü vurmuÅŸtur. Fakat tüm eserlerinde mutlaka derinden akan bir ÅŸiir vardır. Eserleri tıpkı Rimbaud gibi vefatından sonra farklı bir anlam kazanmış ve büyük kitlelere ulaÅŸmıştır. ZarifoÄŸlu özellikle 2000’lerden sonra adeta yeniden doÄŸmuÅŸ olup gençler üzerinde derin izler bırakmaya devam etmektedir. Bunda TRT tarafından yayınlanan “Yedi Güzel Adam” isimli dizinin tesiri de büyüktür. Uzun yıllar pek çok ÅŸehirde düzenlenen “Zarif Haykırışlar” isimli programlar ÅŸairin eserlerinin daha yakından tanınmasına vesile olmuÅŸtur. Makamı cennet olsun.
 
Müellif: Yunus Emre AltuntaÅŸ / Kaynak: Dünya Bizim Kültür Portali

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.