Sosyal Medya

Güncel

Rusya, Myanmar cuntasının başını güvenlik konferansına davet etti

Cuntacı komutan, Myanmar’da siyasi istikrarın sağlanmasına katkıda bulunmak için çaba gösterdiklerini iddia etti.



Myanmar'da darbeyle iktidarı ele geçiren askeri yönetim komutanı General Min Aung Hlaing, Rusya Savunma Bakanı Sergey Åžoygu tarafından davet edildiÄŸi 9. Moskova Uluslararası Güvenlik Konferansı’na katıldı.

General Hlaing, konferansta yaptığı konuÅŸmada, Myanmar’da siyasi istikrarın saÄŸlanmasına katkıda bulunmak için çaba gösterdiklerini ileri sürdü.

 

Bir önceki Myanmar hükümetinin demokrasinin uygulamasını göz ardı ettiÄŸini savunan Hlaing, ülkede gerçekleÅŸtirdikleri darbe giriÅŸimini kastederek, "Myanmar'daki güncel olayların tümü, görevdeki hükümetin, önceki hükümetin baltaladığı demokratik sistemi net olarak yeniden tesis etme giriÅŸimidir." ifadelerini kullandı.

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020'de yapılan genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yaÅŸanması ardından 1 Åžubat'ta yönetime el koymuÅŸtu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve DışiÅŸleri Bakanı Aung San Suu Cii baÅŸta olmak üzere pek çok yetkili ile iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olaÄŸanüstü hal ilan etmiÅŸti.

Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 875 kiÅŸi hayatını kaybetti, binlerce gösterici gözaltına alındı.

Ülkede geniÅŸ katılımlı gösteriler sürerken, gözaltındaki üst düzey hükümet yetkilileri askeri mahkemede yargılanmaya devam ediyor.

AA

 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.