Sosyal Medya

Güncel

Azerbaycan Ermenistan sınırına asker konuşlandırdı! Operasyon yaptılar

Azerbaycan Ordusu Ermenistan sınırına yeni askeri birlik konuşlandırdı ve bir dizi operasyon yaptı.



Sınır devriyesi atmak ve Ermeni isyancılara karşı faaliyet yapmak için konuÅŸlandırılan birlik bugün Zangilan bölgesinde bir dizi operasyon gerçekleÅŸtirdi.

Törende konuÅŸan Devlet Sınır BirliÄŸi komutanı Korgeneral Ä°lham Mehdiyev, operasyonun baÅŸarı ile icra edilmesinden dolayı Genelkurmay BaÅŸkanı Elchin Guliyev'in tebriklerini iletti.

KonuÅŸmada, devlet sınırlarının korunmasının büyük önem taşınması nedeniyle, bu alanlarda gerekli altyapının oluÅŸturulması için çalışmaların sürdüÄŸü ve mevcut askeri birliÄŸin faaliyete geçirilmesinin büyük bir adım olduÄŸu kaydedildi.

Bölge yeni açılan askeri birliÄŸi de denetleyen komuta kademesi "Yapılan incelemeler sonucunda bu askeri birlik Azerbaycan sınır güvenliÄŸi için hayati öneme sahip." dedi.

EtkinliÄŸin sonunda operasyona katılan askerler ödüllendirildi.

DaÄŸlık KarabaÄŸ'da Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi faaliyetini sürdürüyor
 

Azerbaycan'ın Ermenistan iÅŸgalinden kurtardığı DaÄŸlık KarabaÄŸ'da ateÅŸkesin gözlemlenmesi kapsamında kurulan Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi faaliyetine devam ediyor. Merkezde görevli askerler ateÅŸkese uyulup uyulmadığını gözlemliyor.

AÄŸdam kentinin Merzili köyü yakınlarında yerleÅŸen, açılışı 30 Ocak'ta yapılan ortak merkezin kapıları basın mensuplarına açıldı. Merkezde görevli askerler bölgeden insansız hava araçlarıyla (Ä°HA) alınan görüntüleri birlikte izliyor, ateÅŸkese uyulup uyulmadığını gözlemliyor.

4 hektar alana kurulu, 65 prefabrik yaÅŸam ve hizmet alanının yer aldığı merkezde Ä°HA personeli de dahil 60 Türk, 60 da Rus askeri görev yapıyor.

Buradaki Türk ve Rus askerler çalışmalarını karşılıklı saygı ve anlayış içinde yürütüyor.

Merkezde yaÅŸam ve dinlenme alanları birbirinden ayrı fakat gözlem karargahı ile yemekhane ortak. Her ülkeye ait karargah alanının bulunduÄŸu merkezde mescit ve kilise de yer alıyor. Merkezin güvenliÄŸini Azerbaycan askerleri saÄŸlıyor.

Spor salonu, futbol, voleybol ve basketbol sahalarının yer aldığı merkezde, hem karma hem de karşılıklı müsabakaların yapılması planlanıyor.

"AteÅŸkes ihlallerini engellemeye yönelik tedbirler alınıyor"
 

Merkezde görevli Türk askerlerden Albay Ali KarakaÅŸ, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, baÅŸlıca görevlerinin bölgedeki tüm çatışmaları sonlandırmak, ateÅŸkesi kontrol etmek olduÄŸunu söyledi.

Merkezde ihlallerle ilgili verilerin toplanması, birleÅŸtirilmesi ve doÄŸrulanmasının organize edildiÄŸini belirten KarakaÅŸ, "Burada gözlem yapılıyor, Ä°HA ve diÄŸer kaynaklardan alınan veriler deÄŸerlendirilerek kayda giriliyor. Ä°lgili ÅŸikayetler, konular veya sorunlar inceleniyor, ateÅŸkes ihlallerini engellemeye yönelik tedbirler alınıyor." dedi.

Rus askeri görevlilerden Albay Mihail Zavalkin de 7 gün 24 saat Ä°HA'larla gözetim gerçekleÅŸtirdiklerini, bugüne kadar herhangi bir ihlal tespit etmediklerini söyledi.

Azerbaycan ordusunun 27 Eylül 2020'de baÅŸlattığı operasyonda, 5 kent merkezi, 4 kasaba ve 286 köyün kurtarılması üzerine Ermenistan, 10 Kasım'da yenilgiyi kabul etmiÅŸ, iÅŸgal altındaki AÄŸdam, Laçın ve Kelbecer illerini de boÅŸaltacağını taahhüt eden bildiriye imza atmıştı.

Bildiride, tarafların ateÅŸkese uyması denetiminin verimliliÄŸinin artırılması amacıyla gözlem merkezi oluÅŸturulması kararlaÅŸtırılmıştı.

Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi'ne iliÅŸkin mutabakat zaptı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Rusya Savunma Bakanı Sergey Åžoygu arasında 11 Kasım 2020'de imzalanmıştı.

Merkezin açılışı, Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, Türkiye Milli Savunma Bakan Yardımcısı Yunus Emre KaraosmanoÄŸlu ve Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin'in katılımıyla 30 Ocak'ta yapılmıştı.

Star.com.tr
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.