Sosyal Medya

Güncel

Dijital birliğin robot askeri Barkan göreve hazırlanıyor

HAVELSAN'ın bir süredir üzerinde çalıştığı 'dijital birlik' konseptinde kullanılmak üzere geliştirdiği silahlı insansız kara aracı Barkan, yakın zamanda sahaya çıkacak.



HAVELSAN'ın bir süredir üzerinde çalıştığı "dijital birlik" konseptinde kullanılmak üzere geliÅŸtirdiÄŸi silahlı insansız kara aracı Barkan, yakın zamanda sahaya çıkacak.

Robotik ve otonom teknolojiler alanında 2019 yılından bu yana Ar-Ge çalışmaları yürüten HAVELSAN, kara araçları kullanım senaryosu üzerinden geliÅŸtirilen sürüÅŸ kiti ile baÅŸlayan süreçte "askeri ve sivil amaçlı kara, hava, deniz ve uzay araçlarında otonomi" hedefliyor.

bar3

 
 

HAVELSAN Genel Müdür Yardımcısı Muhittin Solmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insansız sistemlere yönelik çalışmalarının yaklaşık 1,5-2 yıl öncesine uzandığını söyledi.

Robotik otonom sistemler baÅŸlığı altında insansız hava ve kara araçlarına yönelik çalışmalara baÅŸladıklarını anlatan Solmaz, çalışmalar kapsamında orta sınıf birinci seviye insansız kara araçlarında ciddi mesafe katettiklerini belirtti. Solmaz, insansız hava araçlarında da bulut altı kategorisinde çalışmalarının devam ettiÄŸini dile getirdi.

Bu sistemlerin müÅŸterek harekat yapabilmesi ve platformlara akıl katarak bunun desteklenmesini amaçladıklarını vurgulayan Solmaz, ÅŸu ifadeleri kullandı:

"BaÅŸlangıç noktasındaki hedefimiz, platform bağımsız olarak, platformları farklı üreticilerimiz geliÅŸtirebilirler, bunlara akıl katabilmek, geliÅŸtirdiÄŸimiz sürü algoritmalarıyla bu platformlarımızın ortak görev yapmasını saÄŸlamak, müÅŸterek harekatı desteklemek. GerektiÄŸinde insansız hava ve kara aracı, ilerde insansız deniz araçlarıyla beraber görev planlamasını ortak yapıp, görev paylaşımıyla özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet unsurlarımızın sahadaki desteklerinin ya da varlıklarının etkinliÄŸini artırabilmek istiyoruz."

Yürüttükleri çalışmalarla insansız hava ve kara araçlarına ortak görev yaptırabilir noktaya geldiklerini dile getiren Solmaz, "Orta sınıf birinci seviye insansız kara aracı olarak geliÅŸtirilen Barkan'ın, BAHA ismi verilen bulut altı insansız hava aracıyla birlikte ya da bunlara ilave diÄŸer dronelerle beraber ortak görev yapabilecek, görev paylaşımı yapabilecek, bunlara akıl katarak sürü görevinde bulunabilecek yapıya ulaÅŸmış durumdayız." dedi.

bar2

Barkan "aklını konuşturacak"

Daha önce 2 prototip insansız kara aracı geliÅŸtirdiklerini anlatan Solmaz, Barkan'ın birçok testten geçtiÄŸini söyledi.

Barkan'ın silahlı keÅŸif ve gözetleme yapabilmek, sahadaki unsurlara destek verebilmek amacıyla geliÅŸtirildiÄŸini anlatan Solmaz, "Çalışmamız sadece araç üzerine deÄŸil. En büyük amacımız, bu araçlara, platformlara yapay zeka destekli akıl katabilmek. Araçlarımızın insansız hava araçlarıyla diÄŸer insansız kara araçlarıyla ya da diÄŸer insanlı unsurlarla ortak görev yapabilecek ve görev paylaşımı yapabilecek, sahadaki etkinliÄŸimizi artırabilecek kabiliyette olması önemli." deÄŸerlendirmesinde bulundu

Barkan'ın, CumhurbaÅŸkanlığı Savunma Sanayii BaÅŸkanlığının orta sınıf birinci seviye kategorisindeki teknik ÅŸartname kriterlerini karşılayacak ÅŸekilde 500 kilogram civarında ağırlığa sahip olduÄŸunu ifade eden Solmaz, araca uzaktan komutalı Sarp silah sistemi entegre ettiklerini belirtti. Solmaz ayrıca araçtaki birçok haberleÅŸme cihazıyla uzaktan kontrol, çepeçevre görüÅŸ yeteneÄŸiyle de operatöre geniÅŸ bir görüÅŸ imkanı sunduklarını kaydetti.

Solmaz, "Barkan'dan sonra ağır sınıf diye tabir edilen özellikle otonom ve robotik insansız kara araçlarında çalışmalarımızı devam ettireceÄŸiz." diye konuÅŸtu.

bar5

Hedef bu yıl sahaya sunmak

Proje takvimine iliÅŸkin de açıklamalarda bulunan Muhittin Solmaz, ÅŸu bilgileri paylaÅŸtı:

"Hedefimiz bu araçlarımızla ilgili ilk saha denemelerine temmuz, aÄŸustos ayı itibarıyla baÅŸlamak. Sahadan gelecek geri beslemelere göre araçlarımıza birtakım modifikasyonlar olacağı aÅŸikardır. Birtakım iyileÅŸtirmeler de gerekli olabilir. Bu yılın sonuna doÄŸru araçlarımızı artık sahada görebilmek ve bu araçlarımızı özellikle bulut altı insansız hava araçlarıyla destekleyip ortak görev yapabilecek unsurları sahada kullanıma vermek istiyoruz. Ä°lk insansız hava aracımız da haziran itibarıyla sahada yerini alacaktır."

Nihai amaçlarının "dijital birliÄŸe" geçmek ve sahadaki unsurlara dijital birliklerle katkı saÄŸlamak olduÄŸuna dikkati çeken Solmaz, ÅŸunları kaydetti:

 

"Otonom ve robotik sistemlerle beraber dijital birlikteki kabiliyet ve yetkinliÄŸini artırmak istiyoruz. rkiye'nin özellikle etrafındaki kritik bölgelerdeki varlığını daha hissedilebilir ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸları olarak kendimizi daha eminde hissettirecek çözümlerle Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet güçlerine destekçi olabilmek amacındayız. Bizim için önemli olan can. Askeri unsurlarımızın canları bizim için çok deÄŸerli, kıymetli. Harekatta onlara destekçi olabilmek, maksimum seviyede fayda saÄŸlamak ve onların istekleri doÄŸrultusunda görev yapabilecek sistemleri ve teknolojileri sunabilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.