Sosyal Medya

Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülkemizin katkısı olmadan AB'nin güçlü şekilde varlığını devam ettiremeyeceği aşikar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "AB'nin güçlü bir küresel aktör olmasının önündeki en büyük engel stratejik sabır ve vizyon eksikliğidir. Ülkemizin katkısı olmadan Birliğin güçlü şekilde varlığını devam ettiremeyeceği aşikardır." değerlendirmesinde bulundu.



CumhurbaÅŸkanlığı Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığından yapılan açıklamaya göre, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, 9 Mayıs Avrupa Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Avrupa'nın bütünleÅŸmesinin temellerini atan Schuman Deklarasyonu'nun ilanının, Türkiye'nin Avrupa BirliÄŸi'ne adaylık statüsünün tescil edildiÄŸi 1999 yılından beri Türkiye'de de "Avrupa Günü" olarak kutlandığını hatırlatan ErdoÄŸan, Avrupa BirliÄŸi'nin, geliÅŸtirdiÄŸi ortak politikalarla kıtada ve ötesinde barış, istikrar ve refahın tesis edilmesine önemli katkılarda bulunduÄŸunu vurguladı.

BirliÄŸin, son dönemde, mülteci krizi, Ä°slam düÅŸmanlığı, yabancı karşıtlığı, finansal ve mali kırılganlıklar, BirleÅŸik Krallık'ın üyelikten ayrılması ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını gibi pek çok meydan okumayla karşı karşıya olduÄŸuna iÅŸaret eden ErdoÄŸan, "BirliÄŸi ve geleceÄŸini tehdit eden bu sıkıntıların aşılması; dayanışmaya, iÅŸ birliÄŸine, cesur ve kuÅŸatıcı bakış açısının yeniden hakim olmasına baÄŸlıdır. BirliÄŸin güçlü bir küresel aktör olmasının önündeki en büyük engel stratejik sabır ve vizyon eksikliÄŸidir. BaÅŸta karar alma mekanizmalarının gözden geçirilmesi olmak üzere, Avrupa BirliÄŸi'nin yeni bir kurumsal yapıya, yeni bir vizyona, kuÅŸatıcı yeni bir söyleme ihtiyacı vardır." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, bu maksatla bugün baÅŸlayan "Avrupa'nın GeleceÄŸi Konferansı"nın, doÄŸru bir tespitle yola çıktığına, ancak aday ülkelerin davet edilmemesi nedeniyle kendisini dar kalıplara mahkum ettiÄŸine dikkati çekerek, "Tarihi, coÄŸrafi ve beÅŸeri bakımdan Avrupa'nın bir parçası olan Türkiye, BirliÄŸin karşılaÅŸtığı sorunların çözümü ve etkinliÄŸinin artırılması hususunda üzerine düÅŸeni yapmaya hazırdır. Ülkemizin katkısı ve desteÄŸi olmadan BirliÄŸin güçlü bir ÅŸekilde varlığını devam ettiremeyeceÄŸi aÅŸikardır." görüÅŸünü paylaÅŸtı.

Avrupa BirliÄŸi'nin, tam üyelik yolunda Türkiye'ye verdiÄŸi sözleri yerine getirmediÄŸini ve Türkiye'nin üyelik sürecinin sürekli yokuÅŸa sürüldüÄŸünü belirten ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:

"Bazı üye ülkelerin Türkiye'yle ikili meselelerini Birlik koridorlarına taşıması, Avrupa BirliÄŸi-Türkiye iliÅŸkilerini esir almış, BirliÄŸin küresel tehditlerle mücadele kapasitesini zayıflatmıştır. Temennimiz, Avrupa BirliÄŸi'nin, Türkiye'yle iliÅŸkilerini karşılıklı saygı ve güven üzerine inÅŸa edilen, saÄŸduyulu ve stratejik bir bakış açısıyla yürütme yeteneÄŸini sergilemesidir. Türkiye, maruz kaldığı çifte standarda ve engellemelere raÄŸmen stratejik hedefi olan Avrupa BirliÄŸi üyeliÄŸi yolunda kararlı tutumunu ve çalışmalarını sürdürmektedir.

Türkiye'nin üyeliÄŸi, bölgesel ve küresel düzeyde etkin, kendi vatandaÅŸlarının yanı sıra bölgesine ve tüm dünyaya umut aşılayan bir Avrupa'nın yükseliÅŸinin önünü açacaktır. Bu düÅŸüncelerle 'Avrupa Günü'nün, BirliÄŸin içine düÅŸtüÄŸü stratejik körlükten kurtulmasına vesile olmasını diliyor, baÅŸta vatandaÅŸlarım olmak üzere, tüm Avrupalıların 9 Mayıs 'Avrupa Günü'nü tebrik ediyorum."

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.