Sosyal Medya

Güncel

2 bin göçmenin ölümünden Avrupa doğrudan sorumlu

Avrupa’ya geçmeye çalışan 2 bin mültecinin uygulanan insanlık dışı ve acımasız yöntemler nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.



Avrupa, göçmenlerin geçiÅŸini engellemek için sert yöntemler uyguluyor. BaÅŸta Yunanistan olmak üzere uygulanan yöntemler 2 bin kiÅŸinin ölümüne neden oldu.
 
Ä°ngiliz medya kuruluÅŸu The Guardian, AB üye devletlerinin, koronavirüs (Covid-19) salgını sırasında Avrupa’ya en az 40 bin sığınmacının geçiÅŸini engellemek için yasadışı operasyonlar düzenlediÄŸini ve bu yöntemler nedeniyle yaklaşık 2 bin mültecinin direkt veya dolaylı olarak öldüÄŸünü ortaya koydu. Sivil toplum ve mülteci insan hakları kuruluÅŸları tarafından derlenen spesifik olay verileriyle birlikte BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) kurumları tarafından yayınlanan raporlara dayanarak yapılan analiz sonucunda, Covid-19 salgını sonrasında mülteci geçiÅŸlerinin engellenmesi düzenli hale geldi ve yöntemlerin ‘vahÅŸeti’ arttı. Mültecilere yönelik bu acımasız yöntemlerin ise çoÄŸunlukla AB sınır ajansı Frontex tarafından uygulandığı belirtiliyor.
 
AB sınır ajansı Frontex soruşturma altında
 
AB'nin sınır ajansı Frontex tarafından desteklenen Avrupa ülkeleri, yıllarca gözaltı veya nakliye sırasında saldırıdan vahÅŸete kadar çeÅŸitli yasadışı yöntemleri kullanarak binlerce mülteciyi sınırlardan ‘sistematik olarak’ geri püskürttü. Bulgular, AB’nin sahtekarlıkla mücadele izleme örgütü OLAF’ın, mültecilerin AB kıyılarına ulaÅŸmasını engellemeye yönelik ‘taciz, suistimal ve yasa dışı operasyonlar’ iddiaları üzerine Frontex hakkında soruÅŸturma baÅŸlatmasıyla ortaya çıktı.
 
 
Yunanistan’ın mültecilere uyguladığı ÅŸiddet gözler önüne serildi
 
Sınır Åžiddeti Ä°zleme Ağı (BVMN) kuruluÅŸunun raporuna göre Yunanistan, Ocak 2020'den bu yana kıyılarından 6 bin 230 mülteciyi geri püskürttü. Rapor, geri püskürtmelerin yüzde 89'unda BVMN'nin orantısız ve aşırı güç kullanımını gözlemlediÄŸini belirtti. Bu ‘endiÅŸe verici’ sayının, güç kullanımının ‘taciz edici’ ve dolayısıyla ‘yasa dışı’ bir ÅŸekilde normallik haline geldiÄŸini gösterdiÄŸi ifade edildi. Raporda “2020'de belgelenen son derece acımasız ÅŸiddet örnekleri arasında uzun süreli aşırı dayak (genellikle çıplak bedenlere), suda tutulma, kadınların ve çocukların fiziksel olarak istismar edilmesi, yaralamak için metal çubukların kullanılması yer alıyor” denildi.
 
Yunanistan’a dava açıldı
 
Mültecilerin ifadelerinde, gözle görülür bir morarmayı önlemek için mültecilerin dövülmeden önce baÅŸlarına kask takıldığı ve hücre parmaklıklarına ellerinin nasıl baÄŸlandığı anlatıldı. Nisan ayında Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi’nde (AÄ°HM) Yunan devleti aleyhine açılan bir davada Yunanistan, dövüldükten sonra denizde botlarda düzinelerce mülteciyi terk etmekle suçlandı. Davada, Yunan devriye botlarının göçmenleri Türk sularına geri ittiÄŸi ve onları yiyecek, su, can yeleÄŸi veya yardım çaÄŸrısında bulunabilecekleri bir araç olmadan denizde terk ettiÄŸi iddia edildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.