Sosyal Medya

Güncel

Biden: Rusya’ya karşı daha ileri gidebiliriz

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’ya yönelik yaptırımlarda daha ileri gidebileceklerini ancak orantılı olmayı tercih ettiklerini söyledi.



ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları BaÅŸkan Joe Biden’ın gündemindeydi. Biden, Rusya’nın demokrasilerine müdahale edip suçsuz kalmasına müsaade etmeyeceklerini söyledi.
 
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'ya getirilen yeni bir dizi yaptırımla ilgili daha ileri gidebileceklerini ancak orantılı olmayı tercih ettiklerini bildirdi.
 
Biden, Rusya'ya yönelik yeni açıklanan yaptırımlara iliÅŸkin Beyaz Saray'da bir konuÅŸma yaptı.
 
Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin ile 13 Nisan'da "samimi ve saygılı" bir telefon görüÅŸmesi yaptığını belirten Biden, "Putin'in ve benim, iliÅŸkimizi idare etmek için büyük sorumluluÄŸumuz var. Ben bu sorumluluÄŸu ciddiye alıyorum, onun da aldığını düÅŸünüyorum." ifadesini kullandı.
 
Seçim sürecinde, Rusya'nın seçimlere yönelik müdahalelere karşılık verileceÄŸini açıkladığını anımsatan Biden, "Yabancı bir gücün, ülke içindeki demokratik sürecimize müdahale edip, suçsuz kalmasına izin veremeyiz." dedi.
 
ABD resmi kurumlarına yapılan ve arkasında Rusya'nın olduÄŸu iddia edilen Solarwinds siber saldırısına da deÄŸinen Biden, Putin ile ocak ayında yaptığı telefon görüÅŸmesinde, bu saldırının bir karşılığı olacağını söylediÄŸini aktardı.
 
"ABD, Rusya ile tansiyonu artırma ve çatışma döngüsünü baÅŸlatma peÅŸinde deÄŸil"
 
Biden, "Bu haftaki konuÅŸmamızda, Putin'e orantılı bir yanıt vereceÄŸimizi çünkü seçimlerimize müdahale ettikleri ve Solarwinds'in arkasında oldukları sonucuna ulaÅŸtığımızı söyledim." diye konuÅŸtu.
 
Rusya'ya yönelik yeni yaptırımları açıkladıklarını anımsatan Biden, "Putin'e açıkça daha ileri gidebileceÄŸimizi ancak bunu yapmak yerine orantılı olmayı tercih ettiÄŸimi söyledim. ABD, Rusya ile tansiyonu artırma ve çatışma döngüsünü baÅŸlatma peÅŸinde deÄŸil. Biz istikrarlı, öngörülebilir bir iliÅŸki istiyoruz. Ancak Rusya demokrasimize müdahaleye devam ederse, karşılık vermek için daha fazla adım atmaya da hazırım." uyarısında bulundu.
 
Biden, ABD'nin Rusya ile uzun bir rekabet geçmiÅŸi olduÄŸunu ancak gerginlikleri çözmek için de ortak yollar bulabildiÄŸine iÅŸaret ederek, "Rusya ve ABD'nin ortak hareket edebileceÄŸi alanlar var." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
Putin ile konuÅŸmasında, aralarındaki kiÅŸisel ve doÄŸrudan iletiÅŸimin önemini vurguladığını kaydeden Biden, "Bu nedenle, bu yaz Avrupa'da ülkelerimizin karşılaÅŸtığı zorlukları ele alacağımız bir birebir görüÅŸmeyi teklif ettim. Ekiplerimiz ÅŸimdi bunun üzerine çalışıyor." bilgisini verdi.
 
"Ukrayna'nın egemenliÄŸi ve toprak bütünlüÄŸüne desteÄŸimizi yineledim"
 
ABD ve Rusya'nın küresel problemlerle birlikte mücadele edebileceÄŸinin altını çizen Biden, "Putin ile görüÅŸmemizde, Rusya'nın Ukrayna sınırı ve iÅŸgal altındaki Kırım'da yaptığı askeri yığınaktan duyduÄŸumuz endiÅŸeyi dile getirdim. Ukrayna'nın egemenliÄŸi ve toprak bütünlüÄŸüne desteÄŸimizi yineledim. Putin'e herhangi bir askeri eylemden kaçınması ve tansiyonu azaltma zamanı geldiÄŸi uyarısında bulundum." ifadesini kullandı.
 
AnlaÅŸmazlıkların diyalog ve diplomatik süreç yoluyla çözülmesi gerektiÄŸini vurgulayan Biden, "ABD, bu süreci yapıcı bir ÅŸekilde sürdürmeye hazır. Rusya, ABD'nin çıkarlarını ihlal ederse, biz de karşılığını veririz." dedi.
 
Biden, Rusya'ya yönelik açıklanan yaptırımlar arasında "Kuzey Akım 2" projesinin neden olmadığının sorulması üzerine, "Kuzey Akım 2 konusu, Avrupa'daki müttefiklerimizi etkileyen karmaşık bir konu. Bu projeye uzun süredir karşı çıkıyorum." yorumunu yaptı.
 
Biden'ın 10 Rus diplomatın sınır dışı edileceÄŸi açıklaması
 
ABD BaÅŸkanı Joe Biden, siber saldırı giriÅŸimi ve baÅŸkanlık seçimlerine etki etmeye yönelik faaliyetlerle baÄŸlantılı oldukları gerekçesiyle 10 Rus diplomatın sınır dışı edileceÄŸini açıklamıştı.
 
ABD Hazine Bakanlığı da siber saldırı giriÅŸimi ve baÅŸkanlık seçimlerine müdahale gerekçesiyle Rusya ekonomisini hedef alan bir dizi yaptırım duyurmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.