Sosyal Medya

Güncel

NATO, Türk SİHA’larından rahatsız

Türkiye’nin silah sanayinde kendi kendine yeten bir ülke hedefi ile ürettiği silahlar, NATO müttefiklerinde rahatsızlığa neden oldu.



ABD merkezli haber sitesi Bloomberg, yerli insansız hava araçlarının mimarı Selçuk Bayraktar öncülüÄŸünde Baykar firması tarafından üretilen ve Suriye, Libya ve Azerbaycan'da kendilerini kanıtlayan Türk SÄ°HA'larını mercek altına aldı.
 
"Bayraktar TB2'lerin geçen yıl Ankara'nın müttefiki Trablus yönetimi ve Bakü yönetimi lehine çatışmaların gidiÅŸatını deÄŸiÅŸtirirken yıkıcı etki oluÅŸturduÄŸunu" dile getiren Bloomberg, "Bayraktar, ErdoÄŸan’ın Türkiye’nin askeri güç yansıtmasını kendi kendine daha yeterli hale getirme hırsını paylaşıyor. Ä°kisinin yerli malı sistemi öne itmeleri, Ankara'yı huzursuz yeni ittifaklar ve geleneksel NATO ortaklarıyla sancılı baÄŸlar içine sendeletiyor" dedi.
 
Rusya ve Pakistan'a savunma sanayiinde iÅŸbirliÄŸi ve ortak üretimi için teklif götürülmesi gibi hamlelerin NATO içindeki geleneksel müttefikleri yabancılaÅŸtırma riski taşıdığına dikkat çeken haberde "Niyet kadar riskler de aÅŸikar. Türkiye’nin müdahaleci dış politikası ve her ne pahasına olursa olsun seçkin askeri teknoloji ele geçirme çabası, Ankara’yı iki düÅŸman kuvvetin cephe hatları arasındaki çok tehlikeli bölgede karşılıklı saldırı ortasında bırakabilir" deÄŸerlendirmesi yapıldı.
 
Rusya'dan S-400 füze savunma sistemleri aldığı için ABD yaptırımlarıyla karşılaÅŸan ve F-35 programından çıkarılan Türkiye'ye Britanyalı ve Kanadalı ÅŸirketlerin Ä°HA parçaları tedarikini durdurduÄŸunu, Türk mühendislerin tanklar ve beÅŸinci nesil jet muharip uçak projesi TF-X için yerli motor geliÅŸtirmek için çabaladığını sıralayan Bloomberg, TF-X giriÅŸiminin Britanyalı Rolls-Royce'la motor anlaÅŸmasına varmanın ertelenmesiyle sekteye uÄŸradığını kaydetti.
 
Haberde görüÅŸü alınan Carnegie Europe düÅŸünce kuruluÅŸu uzmanı Raluca Csernatoni, bu geri adımlara atıfla "Türkiye, öldürücü SÄ°HA teknolojisinde hızla pazar lideri ve yükselen bir güç haline geliyor. Bu, kendi kendine yeten bir savunma sanayisi geliÅŸtirme ve CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın açıkladığı Türkiye’nin yabancı silah sistemlerine bağımlılığını azaltma hırsına dair daha geniÅŸ ve süregelen çabanın bir parçası" dedi.
 
Baykar'ın ürettiÄŸi SÄ°HA'ların geçen yıl Suriye'de Rusya destekli hükümetin ilerlemesini de durduÄŸunu ifade eden haberde "Bu milliyetçi siyasetçilerde ve cumhurbaÅŸkanının yanında saf tutan seçmenlerde gurur kabartan türden bir operasyondu" denilerek ÅŸöyle devam edildi:
 
"Türk liderler geleneksel müttefiklerin artık ülkenin arkasını kollamadığında giderek daha çok ısrar ediyor. Bu kanaatten hareketle ABD'nin dönem dönem Türk piyasalarını alt üst eden ve 2018'deki döviz kuru krizine katkıda bulunan yaptırım tehditlerine raÄŸmen Rusya ve Pakistan gibi ülkelerle savunma iÅŸbirliÄŸi giriÅŸiminde bulunuyorlar."
 
"Türkiye Moskova'dan Su-35 muharip uçak platformları satmasını talep etti ki, yerli mühendisler Türk yapımı havacılık elektronik sistemleri kurabilsin ve Pakistan ile birlikte savaÅŸ uçakları ve füze üretme arayışına girdi ki, bu da Ankara'nın Çin'den gelen deÄŸerli savaÅŸ teknolojisine eriÅŸimini de saÄŸlayabilir. GörüÅŸmelerden haberdar kiÅŸilere göre her iki ülkeyle de pazarlıklar baÅŸarıya ulaÅŸmadı."
 
"Siyasi anlaÅŸmazlıklar nedeniyle Almanya'dan motor alma planlarının suya düÅŸmesinin ardından Türkiye'nin Altay tankları için motor tedarik etmek için Güney Kore devreye girdi. Ama siyasi anlaÅŸmazlıkların bir kenara konulduÄŸu anlaÅŸmalar da var: OrtadoÄŸu'daki rakip Suudi Arabistan'ın Türkiye'den daha ucuz olduÄŸu için SÄ°HA aldığına dair haberler var."
 
"Ankara, Batı ile olan baÄŸlarını korumak istediÄŸini söylüyor, ama anlaÅŸmazlıklar artıyor. ABD'en 100 civarında F-35’in planlanan alımı için ödenen yaklaşık 1ç4 milyar doları geri almak için atılabilecek hukuki adımları araÅŸtıran Ankara, Avrupa yapımı hava savunma sistemlerinin ortak üretilmesine talip olmasına raÄŸmen, Avrupa BirliÄŸi üyeleriyle kavgaya tutuÅŸuyor."
 
"Bir uçak gemisine dönüÅŸtürülmekte olan amfibik hücum gemisi TCG Anadolu, Türkiye’nin Yunanistan ve (Güney) Kıbrıs ile kara suları anlaÅŸmazlıkları nedeniyle had safhada gerginlik yaÅŸanan Ege ve Akdeniz’deki filosuna eklendi. Söz konusu gemi, helikopterlerle ve en fazla 50 kadar son nesil -Türk yapımı motorla çalışan ilk model olması beklenen Bayraktar TB3 SÄ°HA'larıyla donatılacak."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.