Sosyal Medya

Güncel

Putin, Başkanlık süresini 2036’ya kadar uzattı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kendi görev süresini 2036’ya kadar uzatacak yasayı onayladı. Putin, seçilebilmesi halinde 84 yaşına kadar iktidarda kalabilecek.



Rusya'da geçen yıl referandumda onaylanan anayasa deÄŸiÅŸiklikleri kapsamındaki yasa, 20 yıldır iktidarda olan Putin'e iki dönem daha seçilme olanağı tanıyor. Mevcut görev süresi 2024'te sona erecek olan Putin, böylece 2036'ya kadar koltuÄŸunu koruyabilecek.
 
68 yaşındaki Putin mevcut yasalara göre altı yıllık görev süresinin dolduÄŸu 2024'te bir kez daha aday olamayacaktı. Putin görev süresini uzatmanın kurmaylarının "onun yerine muhtemel halef aramakla uÄŸraÅŸmak” yerine kendi iÅŸlerine odaklanmalarını saÄŸlayacağını söylüyor.
 
Yeni yasada da devlet baÅŸkanlarının görev süresi iki dönemle sınırlandırılıyor. Bu nedenle anayasa deÄŸiÅŸiklikleri Putin'in görevde geçirdiÄŸi dönemi "sıfırlamak" için ÅŸahsına özel bir düzenleme olmakla eleÅŸtiriliyor. Rus muhalifler Putin'i "ömür boyu" devlet baÅŸkanlığı peÅŸinde koÅŸmakla suçluyor.
 
Yasa geçen ay parlamentonun üst ve alt kanadında kabul edilmiÅŸti, Putin'in imzasıyla yürürlüÄŸe girdi.
 
2000'den beri iktidarda
 
2000 yılında devlet baÅŸkanlığına seçilen Putin, dörder yıllık iki görev döneminin ardından yasalar gereÄŸi üçüncü kez seçilemeyeceÄŸinden görevi siyasi müttefiki Dimitri Medvedev'e devretmiÅŸ, bu dönemde baÅŸbakanlık yapmış, ardından 2012'de düzenlenen seçimlerle yeniden devlet baÅŸkanlığı koltuÄŸuna geri dönmüÅŸtü. 2008'de yapılan deÄŸiÅŸiklikle devlet baÅŸkanlığı görev süresi 4 yıldan 6 yıla çıkarılmıştı.
 
Geçen yıl haziran ayında yapılan referandumda seçmenlerin yüzde 78'i anayasa deÄŸiÅŸiklikleri lehine oy kullanmıştı. Anayasa deÄŸiÅŸiklikleri, Putin'in görev süresini uzatmanın yanı sıra Devlet BaÅŸkanına Anayasa Mahkemesi yargıçlarını atama gibi yetkiler de veriyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.