Sosyal Medya

Küresel dayatma ve Biden dönemi

Biden göreve başlar başlamaz, beklenen istikrarsızlık ortamı pekişmeye başladı. Özellikle yeni Amerikan yönetiminin, kendine hedef olarak bellediği ülkeler ve bölgeler üzerinden dizayn devreye girmiş durumda.



Rusya içerisine yönelik, kaos ortamı pekiÅŸtirme siyaseti ortada!
 
Ä°srail'e yönelik mesafeli duruÅŸ sergileyiÅŸi, giderek açık tavırlarla görünür olacak. Trump dönemindeki küresel politikanın tam tersi rüzgarın esmeye baÅŸladığı açıktır.
 
Tabii ki Türkiye karşıtı tutumla beraber, Suriye'nin toprak bütünlüÄŸünün ortadan kalkması senaryoları üzerine inÅŸa edilen planların yeni dönemde nasıl ÅŸekil alacağı, esas sorulardan biridir. PKK ve uzantılarına dolaylı destek, devam edecek anlaşılan. Tabii ki ÅŸimdilik Türkiye, bölgesel felaket içerikli Amerikan menÅŸeli terör devletinin kurulması senaryosunun önünü kesmiÅŸ durumda. Tabii ki bunun kalıcı hale getirilmesi hayatidir ve buradaki engel unsurların siyaset anlayışının revize edilmesine ayar verecek gücün de Türkiye olduÄŸu açıktır. Mesela Ä°ran'ın tavrı uzun vadede sürdürülür nitelik taşımıyor. Hatta bu tutum, bölgenin geleceÄŸini açıktan olumsuz etkiliyor. Tabii ki Biden döneminde Ä°ran'ın yeni iliÅŸkiler ağı oluÅŸturma gayreti doÄŸaldır. Kendini kurtarma çabası anlaşılandır. Lakin bu çaba ile bölgenin istikrarını tehdit edecek siyaset anlayışı, bölgesel hiç bir aktör tarafından benimsenilmeyecektir. Biden Amerika'sı; Ä°srail'e mesafe, Ä°ran'a yakınlık nizamı içinde olabilir. Suriye özelindeki esas meselede Ä°ran'ın takındığı politika, sadece Ä°ran çıkarları üzerine inÅŸa edildiÄŸi için meselenin kökten çözümü yerine, sadece rejimin ve Ä°ran milislerinin geniÅŸleme alanları odaklı gelecek düÅŸüncesi sakıncalı durumdur.
 
Rusya, Türkiye, Katar, Suriye üzerine yeni süreci baÅŸlatma gayretinin arkasında, yeni kalıcı çözüm fırsatını yakalama düÅŸüncesi yattığı açıktır. Ä°ran milislerinin dizginlenmesi bölgesel istikrar açısından anlam taşımaktadır. Tabii ki Rusya buna hemen tam olarak "evet" demiyor. Çünkü pazarlık için Ä°ran konusunu kullanacak gibi bir tutumu var. DiÄŸer taraftan ise, Suriye rejimi üzerindeki Ä°ran etkisinden de pek memnun deÄŸil zaten. Türkiye "Suriye bütünlüÄŸü" diyor başından beri. Ä°ran ise sadece rejimin ve kendi geniÅŸleme alanının akıbetini öne sürmekte. Rusya istikrar ister, hem de bu kozla ABD ile masaya oturmanın peÅŸinde. Türkiye, bölgesinin istikrarı için anlaÅŸmaya uyan herkesle konuÅŸabilecek içerikte. Alana hakim. Fiili olarak bedel ödeyecek kapasiteye sahip. Zaten güçlü kılan durumların başında, bu tutumu geliyor. Ä°ÅŸte konuya ilgili olan herkesle, bölgesel istikrar üzerine yeni süreci inÅŸa etme kabiliyeti Türkiye'de. Rusya da bunu güzel biliyor. Mısır'ın deniz sahanlığı konusundaki Türkiye'ye yönelik hukuki tavrı ise çok önem arz ediyor. Evet, çok kolay süreç deÄŸil. Hemen düzelecek hiç deÄŸil! Çünkü burada da bilek güreÅŸi söz konusu. Lakin iyi niyet kapısı açıldı bir kere ve bu tüm dengeleri etkileyecek. Tabii ki burada, Libya'daki Türkiye'nin tam baÅŸarısı anahtar oldu. DiÄŸer taraftan, Ä°srail ikili oynuyor. Lakin esas mesele bu, Biden dönemi ile beklenen kriz, konjonktürü de fırsata dönüÅŸüm için etkiliyor.
 
Biden'ın Türkiye suskunluÄŸu, zamana yayılarak çözüme kavuÅŸacak. Amerikan menfaatleri içinde, bölgenin geleceÄŸi Türkiye'siz ÅŸekillenemez. O sebeple Türkiye içindeki siyasi istikrarsızlık, esas meseleleri olarak duracak bir kenarda. Her fırsatta bunun kaşınacağını ÅŸimdiden bilmemiz lazım. Yani "içeriden zayıf düÅŸürme" peÅŸinde Biden, Türkiye'yi! "Zayıf düÅŸmüÅŸ Türkiye ile pazarlık kolay" diye düÅŸünmekte. Devredeki aktörlere bakılırsa, ErdoÄŸan karşıtı her türlü operasyonun arkasında bu senaryo vardır. Açık ve net! Åžimdi bu çetrefilli dönem, dışarının dizayn edilmesinin önemi olduÄŸu kadar, içerideki siyaset renginin de nasıl olacağının önemi vardır.
 
Artık iç siyasette olup bitenleri, dışarıdaki niyetlerle paralel okumamız lazım.
 
Küresel dayatma, karşısına engel olarak çıkan herkesi hedefe koymuÅŸ durumda. Ä°ngiltere'de Kraliyet Ailesinde olanlara bir bakın! Uzun zaman önce "ABD'deki küresel ekip, Kraliçe'yi de zorlayacak" diye yazmıştım. Kraliyet Ailesinin gelini ve torunu üzerinden olup bitenleri, gerçekten "naif bir itiraf olarak okumuyoruz" deÄŸil mi? Bu konuyu diÄŸer yazıda iÅŸleyeceÄŸim. Ama odak noktamız ÅŸu olmalı. Biz küresel dayatma ile savaşıyoruz. Ellerindeki "demokrasi" baÅŸlıklı yalancı sloganların arka planını anlamak ve anlatmalıyız, kendi toplumumuza. Yorumlamadan en küçük detaylarına kadar! Ya milli devletler deÄŸerleri ile birlikte yaÅŸayacak yada küresel ÅŸirketlerin dayattığı kimliksiz toplum senaryoları ile çöküÅŸe imza atılacak. Türkiye içindeki iç siyasete bakarken ve tercihleri yaparken, buna göre karar vermemiz "bekamız" için elzemdir...
 
Sevil Nuriyeva İsmayılov / Star Gazetesi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.