Sosyal Medya

Rusya'ya karşı Paşinyan'ın direniş stratejisi

Ermenistan; Rusya ile Batı arasında "zıtlaşma meydanı" olmaya başladı. Rusya ve Batı, Ermenistan'da burun buruna gelmiş durumda! Bundan sonrası daha ciddi ve zorlu süreç olacaktır.



Tahmin ettiÄŸimiz gibi PaÅŸinyan'ın direniÅŸi, Ermenistan toplumundaki Rusya karşıtı güçlerin konsolide olması için ciddi neden oldu.
 
Rusya ve Batı, Ermenistan'da burun buruna gelmiÅŸ durumda! Bundan sonrası daha ciddi ve zorlu süreç olacaktır.
 
Tabii ki "KarabaÄŸ klanı" ismi ile tanımlanan Sarkisyan – Koçaryan çetesinin Ermenistan'da hüsrana uÄŸraması, Türkiye ve Azerbaycan açısından da önem arz ediyor. Bu nedenle Türkiye'nin Ermenistan'daki darbeye karşı duruÅŸ sergilemesi, seçilmiÅŸ hükümetin sadece "sandıkla alaÅŸağı edilmesinin kabul edilir" durum olduÄŸuna kanaat getirmesi, yerinde ve uzun vadeli siyaset anlayışı için ehemmiyetli oldu.
 
BaÅŸkan ErdoÄŸan'ın, "Ermenistan'da kimin hükümet olacağına karar verecek mercii, Ermenistan halkıdır" demesi, PaÅŸinyan'ın kamuoyu desteÄŸini olumlu etkiledi. ÇeliÅŸkidir deÄŸil mi? Lakin gerçek tablodur!
 
Rusya bu durumu kabul etmeyecek! Bunu uzun vadeli hamleler ile dizayn etmeye gayret edecektir.
 
PaÅŸinyan'ın fazla maÄŸdur edilmesi, giderek Ermenistan kamuoyunda PaÅŸinyan çevresinde birleÅŸme ruhunu da pekiÅŸtirecektir. Burada da çeliÅŸki yok mu? PaÅŸinyan, KarabaÄŸ Savaşının kaybedeni oldu. Lakin bu, PaÅŸinyan'a desteÄŸi azaltmadı. Peki, neden? Çünkü Ermenistan toplumunda gerçekten bu toprakların Azerbaycan'a ait olduÄŸu kanaati ve burasının kendileri tarafından iÅŸgal edildiÄŸi gerçeÄŸi, bilinç altında hep kabul ediliyordu. Lakin TaÅŸnak zihniyeti ve bu zihniyetin, Sarkisyan – Koçaryan çetesi ile iktidar ve muktedir olması, bu dayatmacı ve iÅŸgalci tavrın, toplumun tamamının kabul etmesini saÄŸlamıştır.
 
Bu hasta ruh hali, bir taraftan diaspora Ermenilerinin oyunları için olaÄŸanüstü önemli koz olarak kullanılıyordu, hem de Güney Kafkasya senaryolarında etkin olmak isteyen ve olanların elinde ısrarla tuttuÄŸu vasıtadır. Bu zihniyetin Ermenistan kamuoyundan tamamen kazılıp atılması için uzun yıllar gerekiyor maalesef! Çünkü çevredeki herkesten "toprak talep etme hastalığı", kolay aşılacak hastalık deÄŸildir. Tabii ki burada Ermenistan'ın ekonomik uçurum içinde olması ve ülkeden göç edilmesi, giderek demografik olarak boÅŸ topraklardan oluÅŸan arazi meydana çıkarmakta.
 
PaÅŸinyan zaten tüm bunlara karşı olduÄŸu için seçildi. Sokaktan geldi. Siyasetin kurallarını bilmiyor! Zaten Batı'nın istediÄŸi model de budur! Ama diÄŸer yandan da Rusya ile haşırneÅŸir olan yılların birlikteliÄŸi üzerinden, devlete hakim olan Rusya'cı bir grup var ortada! Rusya bu görünürde olan Sarkisyan ve Koçaryan çetesini yeniden meydana çıkarma gayreti ile büyük hataya yol açtı. Çünkü PaÅŸinyan uzun vadeli hakimiyette kalmasa bile, "yeni dönemin siyaset anlayışı için yeni bir kapı" olduÄŸunu, kendi toplumuna göstermiÅŸ oldu. Evet ciddi karşıtları vardır. TaÅŸnak bakış açısı gibi baÅŸ belası bir durum var ortada. DiÄŸer taraftan da etnik ırkçılık üzerinden "çok çok çok kadim halk, çilekeÅŸ halk" gibi teranelerle harmanlanmış ve hastalandırılmış bir toplum söz konusu! Bu durumu kullananların sayısı ve hesabı yok. PaÅŸinyan, tam olarak bu hastalıktan arınmış biri deÄŸil. Lakin bu hasta ruhun, siyasete fazla fayda getirmediÄŸini görebilmiÅŸtir.
 
Tabii diÄŸer taraftan Rusya karşıtı bakış açısının artışı, Moskova'yı ciddi endiÅŸe içine sürükledi. PaÅŸinyan'a destek çaÄŸrılarına yanıtla, KarabaÄŸ naÄŸmeleri üzerinden baÅŸkalarının topraklarına hakim olma gayretini gündemde ve zinde tutan Koçaryan çetesinin çaÄŸrılarına gelen destek arasındaki fark ise ortada!
 
Haftalardır parça parça itirazlar toplanarak PaÅŸinyan yandaÅŸlarının ilk çaÄŸrısında gösterdiÄŸi gücü yansıtamadılar.
 
Evet, Ermenistan; Rusya ile Batı arasında "zıtlaşma meydanı" olmaya başladı.
 
Kan siyaseti, toprak iÅŸgali ve Türk-Ä°slam karşıtı bakış açısından kurtulabilirse ki, çok çok zor gözüküyor, masada Ermenistan belki karşı karşıya gelerek konuÅŸmaya hak kazanır! Ermenistan "devlet" olmayı baÅŸarırsa, olaylara "coÄŸrafyanın kaderi" parametresinden bakmaya baÅŸlarsa, kendisi açısından "büyük çöküÅŸün" önlemini almayı belki baÅŸaracaktır. Tabii bunun için döktüÄŸü kanlar, aldığı canlar, öldürdüÄŸü küçücük çocuklar, vahÅŸice katlettiÄŸi Türklerden özür dilemesi ÅŸart olacaktır! Kimse yapılan vahÅŸeti unutamaz! Unutulması mümkün olmayan Hocalı gibi bir soykırım sayfası, Ermenistan ve halkının kendisi ile hesaplaÅŸması için itiraf aynasıdır. Ermenistan bu kanlı sayfasını kapatabilecek mi? Ä°ÅŸte tüm soruların cevabı burada saklı. "Güvenilir" olmadan bırakın uzun yol yürümeyi, konuÅŸmak bile mümkün olmayacaktır!
 
 
Sevil Nuriyeva İsmayılov / Star Gazetesi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.