Sosyal Medya

Güncel

Filistin topraklarında 1400 yıllık cami bulundu

İsrailli arkeologlar, Filistin’in kuzeydoğusunda yer alan Tiberya şehrindeki gölün kenarında, Peygamber Mescidi (Mescid-i Nebevi) ile aynı yüzyıla ait bir caminin kalıntılarını bulduklarını duyurdu. Camiinin, 635 yılında Tiberya’yı fetheden sahabe Hz. Şurahbil bin Hasene tarafından inşa ettirildiği düşünülüyor.



Ä°srail'deki Kudüs Ä°brani Üniversitesi'nde görevli arkeologlar, bugün ortaya çıkartılabilecek en eski camilerden birini gün yüzüne çıkardı. Ä°srail iÅŸgali altındaki tarihi Filistin topraklarında yapılan kazı çalışmaları, Geç Bizans Dönemi'ne ait bir pazaryerinin bulunmasıyla 1950'li yıllarda baÅŸlatıldı. Fakat ilerleyen senelerde daha derinlere inildikçe, Erken Ä°slam Dönemi'ne ait sikkeler ve çeÅŸitli seramik parçalarına rastlanıldı.
 
Yeni yapı bir asır daha eski
 
Ülkenin kuzeyindeki Tiberya Gölü'nün (diÄŸer adıyla Celile Gölü) yanı başında kazı yapan arkeologlar, daha önce 8. yüzyıldan kalma bir caminin kalıntılarının altında, bir asır daha eski baÅŸka bir cami olduÄŸunu ortaya koydu.
 
"660 ila 680 yılları arasında inşa edildi"
 
Bölgedeki kazı çalışmalarına, Kudüs Ä°brani Üniversitesi'nde görevli ve Ä°slam arkeolojisi konusunda uzmanlaÅŸmış Katia Cytryn-Silverman baÅŸkanlık ediyor. Tarihi keÅŸif hakkında konuÅŸan Silverman, kazının birçok yönden deÄŸer taşıdığını söyledi. Eserin yaklaşık olarak 660 ila 680 yılları arasında yapıldığı sonucuna vardıklarını söyleyen Silverman, binanın boyutlarını ve planını incelediklerinde, dönemin diÄŸer camilerine çok benzediÄŸini kaydetti.
 
Aksa ve Emevi cami'nden daha eski
 
KeÅŸfedilen cami, Müslümanların ikonik yapılarından olan Mescid-i Aksa (705) ve Åžam'daki Emevi Cami'nden (715) çok daha eski tarihli. Bu konuya atıfta bulunan Silverman, "Bu, dünyanın kazılabilecek en eski camisi. DiÄŸer eski camiler hala kullanımda veya üzerine baÅŸka camiler inÅŸa edilmiÅŸ. Bu da aramayı engelliyor" dedi.
 
Ä°lk camilerden olduÄŸu tahmin ediliyor
 
Müslümanların ilk camisi, Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicret ettiÄŸi esnada konakladığı Kuba'da inÅŸa edilmiÅŸti. Kuba Mescidi olarak bilinen bu yapı, 622 yılında yapılmıştı. Peygamber Mescidi Mescid-i Nebevi ise, 623 yılında yapılmış ve Ä°slam dünyasında inÅŸa edilen bütün camiler için ilk örnek teÅŸkil etmiÅŸti. Tiberya Gölü kenarından yapılan bu eserin ise, ilk inÅŸa edilen camilerden olduÄŸu tahmin ediliyor.
 
Peki camiyi kim inÅŸa ettirdi?
 
Ä°srail'in Suriye sınırına yakın bir konumda bulunan bu bölge, 7. yüzyılda, Hazreti Ömer döneminde Müslümanların Bizans Ordusu'nu yenilgiye uÄŸratmasıyla Ä°slam beldesi oldu. Arkeolog Silverman da bölgeyi yöneten Müslüman liderlerin, burada yaÅŸayan Hristiyanlara, Yahudilere ve Samirilere çok saygı duyduÄŸunu söylüyor. Asırlarca Müslümanlara ev sahipliÄŸi yapan bu kadim topraklar, daha sonra Ä°srail tarafından iÅŸgal edildi.
 
Tiberya bölgesini, türbesi Türkiye sınırları (Kilis) içinde bulunan Åžurahbil Bin Hasene fethetmiÅŸti. Caminin de Hz. Muhammed ile HabeÅŸistan'a göç eden, birçok savaÅŸa katılan, Peygamber tarafından Mısır'a elçi tayin edilen, Hz. Ebubekir döneminde Åžam'ı alan sahabe Åžurahbil Bin Hasene tarafından inÅŸa ettirildiÄŸi düÅŸünülüyor. Bu konuya da deÄŸinen arkeolog Silverman "Bu camiyi onun yaptırdığını kesin olarak söyleyemeyiz. Ancak bizler, 635 yılında fethedilen Tiberya'da, onun bir cami inÅŸa ettirdiÄŸine dair tarihi kaynaklara sahibiz" ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.