Sosyal Medya

Kürsü

Barbarların şehri istilası

İçerimde hem Nil’in, hem de ona benzemeye çalışan Dicle’nin ve Kızılırmak’ın çağıldayışı. Üzerimde binlerce yıllık toprak örtüsü; altında ve üstünde istilalara maruz kalmış, yenilgilerle sindirilmiş, sömürülmüş, yalnız bırakılmış bir miras.



Bir
 
Kalbimi kırdım ben, artık herkeslikten uzak bir hiçkimseydim. Ne kendim olabilirdim ne de baÅŸkasına yaranan biri. Ä°çerimde yüzyıllık aÄŸrıları, ÅŸehirlerin hafızasına sinmiÅŸ istilalar, yıkılmış, kasvetli geceler. Ä°çerimde debelenen uÄŸultulu maÄŸaralar var. Hangi hayalim yolunu kaybedip bu maÄŸaralara düÅŸerse oradan bir çığlıkla yok oluÅŸa doÄŸru sürükleniyor.
 
Ä°stilalara düçar olmuÅŸ gözlerimde, kentin varoÅŸlarından en tedirgin yerlerine kadar çağırdım sesimi, o sesimi sesin tüm katmanlarında kaymaklanmış kelimelerle biriktirdim. Kendimin kendim olduÄŸuna dair kanaatlerimi, o kaymaklaÅŸan sesin son tabakasında kendime uladım. Artık sesini bulmuÅŸ bir ÅŸair gibi çağıldayabilirdim yüzyıllar boyu.
 
Ä°çerimde hem Nil’in, hem de ona benzemeye çalışan Dicle’nin ve Kızılırmak’ın çağıldayışı. Üzerimde binlerce yıllık toprak örtüsü; altında ve üstünde istilalara maruz kalmış, yenilgilerle sindirilmiÅŸ, sömürülmüÅŸ, yalnız bırakılmış bir miras.
 
Ä°yilik gibi kötülük de miras bırakılabilir. Ä°yilerin atası da iyiydi, barbarların atası da barbardı. Ä°nsan neyi nasıl miras bıraktıysa o miras dünya haziresinde birbirine eklenerek çoÄŸalıyordu. Kimi zalimken çocukların uçurtmalarına göz diker, kütüphanelerin küllerini Dicle’nin ve Fırat’ın soÄŸuk sularına atar, kimileri ise o uçurtması olan çocuklar üzülmesin diye rüzgârı nefesiyle desteklemeye çalışır.
 
Ä°ki
 
 
Åžimdi her barbarın kent ahalisinden olduÄŸu gerçekliÄŸini bilmemiz lazım. Üzerinde, içinde ve kenarında yaÅŸanılan bu kentler artık istila edilip talana uÄŸramış, ardından da yaÄŸma edilmiÅŸ bir duruma iter bizi. Bu meyanda kendi hanemize ne dersler çıkartmamız gerektiÄŸini ise modern dünyanın kâhinleri ekranlardan şırıngayla aşılıyor zihinlerimize.
 
Daha cinnet, daha barbar, daha varsıl ve mutsuz olabilmek için kendi yalnızlığımızı barbarların anarÅŸist tavırlarıyla deÄŸiÅŸtiriyoruz. Hiçbir renk ve koku; hiçbir rüya ve kâbus kadar etkili olmayacak bu çağın insanına. Rüyasını çaldırdığından beri kendine rüya arayan ve buna ister Amerikan, ister Ä°ngilizyan, ister Çinyan desin hiçbiri kâr etmeyecek içerisindeki sancıya.
 
Üç
 
Barbarlar kenti istila etti, şehre koşarak gelen adam bunu bize bildirdi. Şehrini barbarlara karşı korumanın zamanı gelmedi mi?
 
Müellif: Bilal Can / Cins Dergi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.