Sosyal Medya

Güncel

S. Arabistan: İran durdurulmazsa biz de nükleer silah üretiriz

DPA'ya konuşan Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Cubeyr, 'İran'ın atom bombası geliştirmesinin durdurulmaması halinde Suudi Arabistan'ın nükleer silah elde etme hakkını saklı tuttuğunu' söyledi.



ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın seçimi kaybetmiÅŸ gözükmesine ve 2 ay sonra koltuÄŸu devretmesi gerekmesine raÄŸmen Ä°ran'ın nükleer tesislerine hava saldırısı düzenleme çabasına girmesi, ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo'nun OrtadoÄŸu ziyaretini Ä°ran karşıtı gövde gösterisine dönüÅŸtürmesine koÅŸut, Riyad'dan 'Ä°ran' açıklaması eksik kalmadı.

Alman haber ajansı DPA, Suudi Arabistan'da 2018 yılında tenzil-i rütbeyle DışiÅŸleri Bakanlığından DışiÅŸlerinden Sorumlu Devlet Bakanlığına atanmış olan Adil el Cubeyr'in sözlerini aktardı.

DPA'ya konuÅŸan Cubeyr, 'Ä°ran'ın atom bombası geliÅŸtirmesinin durdurulmaması halinde Suudi Arabistan'ın nükleer silah elde etme hakkını saklı tuttuÄŸunu' söyledi.

"Bu kesinlikle bir seçenek" diyen Cubeyr, Ä°ran'ın nükleer güç olması halinde diÄŸer ülkelerin de aynı yoldan gideceÄŸini dile getirerek ekledi:

"Ve Suudi Arabistan çok net ÅŸekilde dile getirmiÅŸtir ki, halkını ve topraklarını korumak için elinden gelen her ÅŸeyi yapacaktır."

11 Eylül 2001 saldırıları sonrası ABD ve Ä°srail yönetimlerinin kıskaca aldıkları Ä°ran'ın nükleer programının silah üretimine yönelik olduÄŸuna dair hiçbir kanıt bulunmazken BM'ye baÄŸlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) tarafından denetlenmesine devam ediliyor. Ä°ran'ın nükleer silah geliÅŸtirmesinin önlenmesini garantiye almaya yönelik 2015 tarihli uluslararası anlaÅŸmadan ise ABD BaÅŸkanı Donald Trump 2018 yılında resmen çekildi. OrtadoÄŸu'nun nükleer silah sahibi tek ülkesi olduÄŸu bilinen Ä°srail de hiçbir denetim rejimine girmeyi kabul etmiyor.

Suudi bakanın Ä°ran'a saldırılmasını provoke eder nitelikteki sözlerine Tahran'dan yanıt geldi.

Ä°ran’ın Viyana’da bulunan uluslararası Kurumlar nezdindeki daimi temsilcisi Kazım Garipabadi, Suudi Arabistan yönetiminin yanlışlarını baÅŸkalarının üzerine atmaması gerektiÄŸini söyledi.

Twitter'da açıklama yapan Garipabadi, "Kaçmak ve korku yaymak, insanları aldatmak isteyenlerin kullandıkları iki klasik yöntemdir. EÄŸer nükleer silah programı yürütmek istiyorsanız ve eÄŸer UAE  ile iÅŸbirliÄŸi yapmamak için bahane arıyorsanız, en azından cesaretli olun ve bunun bedelini ödeyin. Yanlışlarınızı baÅŸkalarının üzerine atmayınız" dedi.

Ä°ranlı Temsilci Garipabadi, daha önce Suudi Arabistan’ın gizli nükleer programının incelenmesi için çaÄŸrılar yapmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.