Sosyal Medya

Güncel

Kaşıkçı cinayetinde iki dava birleşti

Suudi Arabistan’da Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın arkasında olduğu iddia edilen Cemal Kaşıkçı’nın Türkiye’de görülen iki davası birleştirildi. Böylece davada sanık sayısı 26’ya yükseldi.



2 Ekim 2018'de nikah iÅŸlemleriyle ilgili gittiÄŸi Ä°stanbul'daki Suudi Arabistan BaÅŸkonsolosluÄŸu'nda öldürülen Cemal Kaşıkçı'yla ilgili Ä°stanbul'da açılan davanın ikinci duruÅŸması görüldü.

Åžüphelilerin gıyabında yargılandığı davada, iki ay önce kabul edilen ikinci iddianame, ilk iddianameyle birleÅŸtirildi. Böylece davada ÅŸüpheli sayısı 26'ya çıktı. Dava, 4 Mart'a ertelendi.

Ä°lk duruÅŸması 3 Temmuz'da yapılan kamu davasında, ilk iddianamede adı geçen 20 firari ÅŸüpheli yargılanıyordu.

Bu iddianamede Ahmet bin Muhammed El Asırı ve Suud Al Kahtani ''tasarlayarak ve canavarca hisle eziyet çektirerek kasten öldürmeye azmettirme'' suçlamasıyla; diÄŸer 18 ÅŸüpheli ise" tasarlayarak ve canavarca hisle eziyet çektirerek kasten öldürme" suçlamasıyla yargılanıyordu.

28 Eylül'de kabul edilen ikinci iddianamede altı firari ÅŸüpheli hakkında suçlamalar yapılıyor. Buna göre Cinayete karışmakla suçlanan zanlılardan muavin konsolos Sultan Yahya A. ve ateÅŸe Yasit Halit M.'nin, "tasarlayarak ve canavarca hisle eziyet çektirerek öldürme" suçundan müebbet hapisleri isteniyor.

DiÄŸer dört ÅŸüphelinin ise "cinayetten sonra suç delillerini ortadan kaldırma" suçlamasıyla beÅŸer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

Ä°stanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nda görülen davaya Cemal Kaşıkçı'nın niÅŸanlısı Hatice Cengiz de ÅŸikayetçi sıfatıyla katılıyor. Cengiz, bugün "ÅŸikayetinin devam ettiÄŸini" açıkladı.

Davada Kaşıkçı'nın Mısır'dan gelen siyasetçi arkadaşı Ayman Nour da tanık olarak dinlendi. Nour, Kaşıkçı'nın Kahtani ailesi tarafından tehdit edildiÄŸini kendisine söylediÄŸini anlattı.

Åžüphelilere Ä°stanbul barosu tarafından atanan avukatlar, yeni duruÅŸmaya kadar söyleyecekleri bir ÅŸey olmadığını belirtti. Ä°ki iddianame birleÅŸtirildi ve davanın 4 Mart'ta görülmesine karar verildi.

Suudi Arabistan'daki davada ne oldu?

BBC Türkçe'de yer alan habere göre Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili olarak Suudi Arabistan'da yürütülen soruÅŸturma ve açılan dava ise Kasım 2019'da sona erdi. BeÅŸ kiÅŸiye idam, üç kiÅŸiye de toplam 24 yıl hapis cezası verildi. Fakat Kaşıkçı'nin ailesinin sanıkları affetmesi üzerine, idam cezaları daha sonra hapse çevrildi.

Türkiye, "olayın aydınlatılmadığı" gerekçesiyle mahkeme kararlarını tepkiyle karşıladı.

Cemal Kaşıkçı'nın oÄŸlu Salah Kaşıkçı sanıkları affettiklerini, Suudi Arabistan'da birlikte yaÅŸadığı ailesi adına 22 Mayıs'ta Twitter hesabından duyurmuÅŸtu.

Kaşıkçı'nın niÅŸanlısı Hatice Cengiz ise Salah Kaşıkçı'nın açıklamasına yanıt vererek, "Kimsenin katilleri bağışlama hakkı yoktur. Ne katilleri ne de bu cinayeti azmettirenleri affedeceÄŸiz" demiÅŸti.

Amerikan Washington Post gazetesi, Cemal Kaşıkçı'nın çocuklarına Suudi Arabistan tarafından milyonlarca dolar deÄŸerinde konutlar verildiÄŸini ve binlerce dolarlık aylık ödemeler yapıldığını iddia etmiÅŸti.

Suudi Arabistan'da geçerli olan ÅŸeriat hükümleri uyarınca öldürülen kiÅŸinin ailesinin, cinayeti iÅŸleyen kiÅŸileri affetmesi durumunda idam cezaları hapis cezasına dönüÅŸtürülebiliyor.

59 yaşındaki Cemal Kaşıkçı 2 Ekim 2018'de Ä°stanbul'daki Suudi Arabistan BaÅŸkonsolosluÄŸuna girmiÅŸ bir daha kendisinden haber alınamamıştı.

Kısa süre sonra Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'dan gönderilen bir tim tarafından öldürüldüÄŸü ortaya çıkmıştı.

Kaşıkçı'nın cesedi ise bulunamamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.