Sosyal Medya

Güncel

Lübnan Başbakanı Diyab'dan Merkez Bankası’na yolsuzluk suçlalamsı

Lübnan Geçici Başbakanı Hasan Diyab, Merkez Bankasının hesaplarına yönelik mali denetim için çalışan uluslararası "Alvarez& Marsal" şirketinin incelemeden çekildiğini açıklaması üzerine "Yolsuzluk yeni bir tur kazandı." dedi.



Diyab, ülkenin resmi haber ajansı NNA'da yer alan açıklamasında, "Suç soruÅŸturmasını engellediler. Yolsuzluk yeni bir tur kazandı. UmutsuzluÄŸa teslim olmayacağız. Lübnan'ın iradesi zafer kazanmalı." ifadesini kullandı.

Geçici BaÅŸbakan Diyab ÅŸunları kaydetti:

"Yolsuzluk duvarı ıslahın karşısında çok kalın ve yüksek. Lübnanlıların yolsuzluÄŸa karşı zafer kazanmış bir devlet umudunu ellerinden alan bu duvarı yıkana dek çabalarımızı sürdüreceÄŸiz. Yolsuzluk sisteminin kolay teslim olmayacağını biliyoruz. Ayrıca kendisini korumak için acımasızca savaÅŸacağını da biliyoruz. Ancak sonunda bu sistemin çökeceÄŸinden eminim."

CumhurbaÅŸkanlığı daha önce yaptığı açıklamada, "Alvarez & Marsal"ın denetleme görevinden çekildiÄŸinin CumhurbaÅŸkanlığına bildirildiÄŸini duyurdu.

Uluslararası ÅŸirket kasım ayı baÅŸlarında görev için 3 aylık ek süre istemesine raÄŸmen görevden çekilmesine gerekçe olarak gerekli bilgi ve belgeleri alamaması ve bu bilgilere ulaÅŸma konusundaki belirsizlik ortamını gösterdi.

Diyab 3 Kasım'da yaptığı açıklamada, Merkez Bankasından tüm belgeleri söz konusu ÅŸirkete teslim etmesini istemiÅŸti.

Maliye Bakanı Gazi Vezni de geçen eylül başında Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 28 Temmuz 2020 tarihli Bakanlar Kurulu kararnamesi uyarınca Merkez Bankası hesaplarını inceleyecek özel ÅŸirketlerle anlaÅŸmaya varıldığını duyurmuÅŸtu.

Ülkedeki ekonomik kriz

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan'ın ekonomisi, 1975-1990 yıllarındaki iç savaÅŸtan bu yana en büyük krizlerden birini yaşıyor.

BaÅŸbakan Diyab, geçen aylarda ülkesindeki kamu borcunun 90 milyar doları aÅŸtığını kaydetmiÅŸti.

Sermayenin çıkışına karşı sert uygulamalara baÅŸvuran bankalar, aylardan beri yurt dışı havalelerini askıya alarak müÅŸterilerin hesaplarındaki dövizleri çekmelerine kısıtlamalar getirdi.

Lübnan hükümeti, her yıl 2 milyar dolar olmak üzere 5 yılda toplam 10 milyar dolar kredi almak için Uluslararası Para Fonu (IMF) ile müzakerelere baÅŸladığını açıklamıştı.

Ekonomik kriz içindeki Lübnan, Beyrut Limanı'nda aÄŸustosta meydana gelen büyük patlamayla daha da zor duruma düÅŸmüÅŸtü.

Halk, siyasi güçler ile yöneticileri ülkedeki mevcut ekonomik krizin sebebi olarak gördüÄŸü yolsuzluklarla suçluyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.