Sosyal Medya

Güncel

Cumhurbaşkanı Aliyev: Bu anlaşma bizim şanlı zaferimizdir

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, bugün imzalanan anlaşma ile Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ çatışmasına son verildiğini duyurdu.



Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ krizine ilişkin yapılan anlaşma kapsamında Moskova saatiyle 00:00'dan itibaren ateşkes ilan edildiğini bildirdi.

Aliyev, DaÄŸlık KarabaÄŸ’daki krizle ilgili halka seslendi.

Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında ortak bildirinin imzalandığını belirten Aliyev, bildirinin maddelerini okudu.

Aliyev, "Kelbecer 15 Kasım, AÄŸdam rayonu 20 Kasım, Laçin ise 1 Aralık'a kadar Azerbaycan'a geri verilecek." diye konuÅŸtu.

"DaÄŸlık KarabaÄŸ temas hattı ve Laçin koridorunda Rus barış gücünden hafif silahlı 1960 asker, 90 zırhlı personel aracı konuÅŸlanacak." diyen Aliyev, Rus barış güçlerinin DaÄŸlık KarabaÄŸ'da 5 yıl süreyle kalacağını, taraflar itiraz etmezse bu sürenin uzatılabileceÄŸini aktardı.

Aliyev, Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’a, çatışmalar süresince verdiÄŸi destek dolayısıyla teÅŸekkür ederek "Bugünkü bildiride, Rusya ve Türkiye’nin ortak barış gücü görevi yer alıyor. Bölge temaslarına iliÅŸkin tümüyle yeni bir format yaratıyoruz." dedi.

"Paşinyan, anlaşmayı Azerbaycan'ın demir yumruğu sayesinde imzaladı"

AnlaÅŸmanın Ermenistan'ın yenilgisi anlamına geldiÄŸine dikkati çeken Aliyev, "PaÅŸinyan, anlaÅŸmayı kendi isteÄŸiyle deÄŸil, Azerbaycan'ın demir yumruÄŸu sayesinde imzaladı." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Aliyev, "27 Eylül'den bugüne kadar 300 civarında yerleÅŸim biriminin kurtarılması Ermenistan ordusunun belini kırdı." dedi.

"Bu anlaşma bizim şanlı zaferimizdir"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ulusa sesleniş konuşması yaparak Azerbaycan ile Ermenistan arasında bu gece 00:00'dan (TSİ) itibaren başlayan ateşkesi değerlendirdi.

"Bugün Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki DaÄŸlık KarabaÄŸ sorununa son verildi" diyen Aliyev, üçlü anlaÅŸmanın sorunun çözümü konusunda "son nokta" olacağını belirtti.

Aliyev, anlaÅŸmaya göre askeri operasyonların durduÄŸunu, Azerbaycan ve Ermenistan'ın kontrol ettikleri pozisyonlarda kalacağını belirtti.

Ermenistan'ın iÅŸgali altındaki AÄŸdam ilinin 20 Kasım'a kadar geri verileceÄŸini bildiren Aliyev, Kelbecer'in 15 Kasım, Laçın'ın ise 1 Aralık'a kadar Azerbaycan'a teslim edileceÄŸini duyurdu.

Aliyev, DaÄŸlık KarabaÄŸ'da temas hattında ve Laçın koridorunda Rus barış gücünden hafif silahlı 1960 asker ile 90 zırhlı personel aracının konuÅŸlanacağını belirterek, Rus barış gücünün, Ermenistan ordusunun geri çekilmesine baÄŸlı olarak bölgede yerleÅŸeceÄŸini bildirdi.

Rus barış gücünün burada kalış süresinin 5 yıl olacağını bildiren Aliyev, taraflar 6 ay öncesinden itiraz etmezlerse sürenin 5 yıl otomatik olarak uzatılacağı bilgisini verdi.

Aliyev, tarafların ateÅŸkese uymasını denetlemek amacıyla bir mekanizmanın oluÅŸturulacağını, gelecek 3 yılda DaÄŸlık KarabaÄŸ'la Ermenistan'ı baÄŸlayan yeni yolun yapılmasının öngörüldüÄŸünü belirtti.

Göçmenlerin evlerine döneceÄŸini, esirlerin ve cesetlerin deÄŸiÅŸtirileceÄŸini ifade eden Aliyev, bölgedeki tüm ekonomik baÄŸlantıların ve ulaÅŸtırma baÄŸlantılarının yeniden kurulacağını, Azerbaycan'ın batı illeri ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasındaki ulaşım koridorunun da açılacağını kaydetti.

Aliyev, anlaÅŸmanın tarihi önem taşıdığını vurgulayarak, "Video konferans yöntemiyle üç devlet baÅŸkanı birlikte imzalamalıydık. Fakat son anda Ermenistan BaÅŸbakanı imtina etti. Bunu anlayışla karşılayabiliriz çünkü bu anlaÅŸma Ermenistan'ın askeri yenilgisi anlamına gelmektedir. PaÅŸinyan bu anlaÅŸmayı kameralardan uzak bir yerde, korkakça imzalayacak. Kendi isteÄŸiyle imzalamıyor. Demir yumruÄŸumuz sayesinde imzalıyor. Bu anlaÅŸma bizim ÅŸanlı zaferimizdir." dedi.

AnlaÅŸmanın imzalanmasında Azerbaycan ordusunun son günlerde elde ettiÄŸi askeri baÅŸarıların büyük rolü olduÄŸunu belirten Aliyev, "27 Eylül'den bugüne kadar 300 civarında yerleÅŸim biriminin kurtarılması Ermenistan ordusunun belini kırdı. PaÅŸinyan bu anlaÅŸmaya imza atmak zorunda kaldı. Fakat çok miskin ve acınacak bir durumda. Ben ise büyük gurur ve sevinçle imzamı attım. Çünkü bu anlaÅŸma, uzun yıllar süren iÅŸgale son veriyor." ifadelerini kullandı.

Aliyev elde edilen baÅŸarılar nedeniyle iÅŸgalden kurtarılan bölgelerin sakinlerini ve tüm Azerbaycan halkını kutladı.

Tüm ÅŸehitlerin ve Hocalı kurbanlarının intikamının fazlasıyla alındığını vurgulayan Aliyev, tüm dünyanın Azerbaycan halkının yenilmez ve demir iradeye sahip bir halk olduÄŸunu gördüÄŸünü belirtti.

"Türkiye resmen bu çatışmanın gelecek çözümünde ve ateÅŸkese uyulma iÅŸinde rol alacaktır"

Aliyev, Ermenistan'ın anlaÅŸmayı iyi niyetle deÄŸil mecburen imzaladığını, imzalamazlarsa Azerbaycan'ın operasyonlarını sürdüreceÄŸini bildiklerini ifade ederek "Burada yeni denetim mekanizması uygulanacak. AnlaÅŸmanın 5. maddesinde, tarafların ateÅŸkese uyması denetiminin verimliliÄŸinin artırılması amacıyla barış gücü merkezi oluÅŸturulacağı yazılıyor. Bu merkezde Rus ve Türk askerleri faaliyet gösterecek. Türkiye resmen bu çatışmanın gelecek çözümünde ve ateÅŸkese uyulma iÅŸinde rol alacaktır. KardeÅŸim Recep Tayyip ErdoÄŸan ve Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin'in çabalarını takdir ediyorum. Çünkü onlar bu 45 gün boyunca sorun barış yoluyla çözülsün diye büyük çaba harcadı. Çatışmaların bitmesinde bu iki lider olumlu rol aldı. Bu aynı zamanda bölgedeki iÅŸ birliÄŸi formatını da büyük ölçüde belirliyor. Çünkü Türkiye ve Rusya arasındaki iliÅŸkiler üst düzeydedir. Her iki ülke bizim dost ve komÅŸu ülkelerimizdir. " ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Nahçıvan'a kara ulaşım ağının temin edilmesi konusunun kendisinin ısrarı üzerine anlaÅŸmaya alındığını bildiren Aliyev, "Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ni Azerbaycan'ın esas hissesiyle kara yoluyla birleÅŸtirmek yönünde tarihi adım atıldı." dedi.

Aliyev, konuÅŸmasını ÅŸöyle tamamladı:

"Bu anlaÅŸmada DaÄŸlık KarabaÄŸ'ın statüsü konusunda bir kelime bile yok. Peki nerede Ermenistan'ın talepleri. DaÄŸlık KarabaÄŸ'a bağımsızlık verilsin diyorlardı. Onlara özerklik teklif ettiÄŸimde kabul etmediler. Peki ne oldu PaÅŸinyan? Herhangi bir statü söz konusu deÄŸil. Ben CumhurbaÅŸkanı olduÄŸum sürece de olmayacak. Bu anlaÅŸma ile büyük siyasi zafer elde ettik. Bu siyasi zaferimiz için askeri zaferimiz önemli rol oynadı. Ordumuzla gurur duyuyoruz. Bu tarihi anlaÅŸmaya imza attığım için mutluyum. Kendi vatanımıza, KarabaÄŸ'ımıza, KarabaÄŸ'ın tacı olan ÅžuÅŸa'ya döndüÄŸümüz için mutluyum. Ebediyyen yaÅŸayacağız bu topraklarda. Bundan sonra hiç kimse bizi o topraklardan çıkaramaz. Büyük gururla diyoruz ki Fuzuli bizimdir, Cebrail bizimdir, Zengilan bizimdir, Gubadlı bizimdir, AÄŸdam bizimdir, Laçın bizimdir, Kelbecer bizimdir, ÅžuÅŸa bizimdir, KarabaÄŸ bizimdir. KarabaÄŸ Azerbaycan'dır. YaÅŸasın Azerbaycan halkı"

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.