Sosyal Medya

Güncel

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, Türkiye'nin desteğiyle ordusunu oluşturuyor

Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) Savunma Bakanı Albay Salahaddin Ali Abdullah en-Nemruş, UMH’nin Türkiye’nin yardımıyla ordusunu oluşturmaya ve orduyu geliştirmek için çeşitli programlar uygulamaya başladığını açıkladı.



Öte yandan Libyalı güvenilir kaynaklar, Serrac’ın Yardımcısı Ahmed Muaytik’in Libya Ulusal Ordusu (LUO) lideri Halife Hafter ile petrol ihracatı ve petrol üretiminin yeniden baÅŸlaması için bir anlaÅŸma imzalaması nedeniyle hakkında ‘idari bir soruÅŸturma’ açılmasını bekliyorlar.
 
UMH’ye baÄŸlı Libya Devlet Yüksek Konseyi (DYK) BaÅŸkanı Halid el-MiÅŸri, Serrac'a anlaÅŸmayla ilgili acil bir soruÅŸturma açılması çaÄŸrısında bulundu. MiÅŸri, Serrac ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) tarafından tanınan UMH BaÅŸkanlık Konseyi üyelerine yazdığı bir mektupta, anlaÅŸmanın ‘Süheyrat AnlaÅŸması'na ve yürürlükteki kanunlara aykırı’ ve ‘Temsilciler Meclisi (TM), DYK, BaÅŸkanlık Konseyi ve Libya Merkez Bankası’nın yasal yetkilerine karşı bir hak ihlali’ olduÄŸunu söyledi.
 
MiÅŸri bu sert çıkışı, DYK üyelerinin, Fas ve Ä°sviçre'nin Montrö kentinde düzenlenen diyalog oturumlarını üç yoldan destekleme konusunda anlaÅŸtıklarının açıklamasına raÄŸmen yaptı. Söz konusu üç yoldan ilkinin anayasal yol olduÄŸu ve anayasada bir takım reformlar yapılmasının öngörüldüÄŸü belirtildi. Ä°kincisi, BaÅŸkanlık Konseyi'nin yapısını Konsey’den ayrı bir baÅŸkan, iki yardımcı ve bir baÅŸbakan ile deÄŸiÅŸtirilerek yürütme otoritesinde deÄŸiÅŸiklik yapılması yolu. Üçüncü yol ise, Libya Siyasi AnlaÅŸması'nın 15’inci maddesinin etkinleÅŸtirilmesi. Söz konusu 15’inci madde, UMH ve TM arasında devletin egemen pozisyonlarında yer alanların yeniden konuÅŸlandırılmasıyla ilgili bir maddedir.
 
DYK’dan yapılan açıklamada, ‘ülkedeki tüm seçilmiÅŸ organlarla toplantılar düzenleyerek, yukarıda bahsi geçen yollarla ilgili daha fazla tarafla görüÅŸülmesi gerektiÄŸi fikrinin’ kabul gördüÄŸü belirtildi. Bununla birlikte TM’den ayrılan bir grup milletvekili, baÅŸkent Trablus’tan yaptıkları açıklamada, ‘Hafter'i siyasi sahneye geri getirebilecek her türlü giriÅŸimi’ reddettiklerini duyurdular. Milletvekilleri yaptıkları açıklamada; UMH BaÅŸkanlık Konseyi'nin, ‘kendilerine danışılmadan alacakları herhangi bir kararın sorumluluÄŸunu da üstlenmesi gerektiÄŸini’ vurguladılar.
 
Öte yandan UMH Savunma Bakanı Albay Salahaddin Ali Abdullah en-NemruÅŸ, UMH’nin kendi ordusunu oluÅŸturmaya ve silahlı kuvvetleri, hava kuvvetlerini, donanmayı, terörle mücadele güçlerini ve özel kuvvetleri geliÅŸtirmek için çeÅŸitli programlar uygulamaya baÅŸladıklarını duyurdu. Bu çalışmaların UMH’yi destekleyen Türkiye ile sürekli temas halinde kalınarak yapıldığına dikkati çeken NemruÅŸ, ilk askeri eÄŸitim merkezinin baÅŸkent yakınlarında kurulduÄŸunu açıkladı.
 
NemruÅŸ açıklamasında ÅŸunları söyledi:
 
“ÖnceliÄŸimiz, ordunun uluslararası standartlara göre oluÅŸturulmasıdır. Orduda Trablus savunmasına katılan genç destek gücü ve liyakatli subaylar yer alacak.”
 
Muaytik ile Hafter arasında yapılan anlaÅŸmayı reddettiÄŸini bir kez daha yineleyen NemruÅŸ, “Hafter'in Trablus’ta iÅŸlediÄŸi suçların yanı sıra ona sadık milislerin ve paralı askerlerinin Trablus'un güneyine mayın döÅŸemelerinin üstünü örtecek hiçbir giriÅŸimi kabul edemeyiz. 14 aylık bir destan yazan güçlerimizin Trablus'un güneyinden onları çıkarmasının ardından aklı başında bir kiÅŸinin Libyalıların geçim kaynağını kapatanlar ve limanlara, Petrol Hilali bölgesine çok uluslu paralı askerler konuÅŸlandıranlarla aynı masaya oturmayı düÅŸünmesi bizi ÅŸaşırttı. Libya'da iÅŸlenen suçlar asla unutulmayacak. Elimizde Libya'ya müdahale eden ülkelerin kınanmasına neden olacak kanıtlarımız var. Bu konuda ortak bir dosya aracılığıyla BM’ye ÅŸikâyette bulunulacak” ifadelerini kullandı.
 
Bu arada Fransa, Rusya hariç anlaÅŸmayla ilgili olarak bazı Batılı ve uluslararası tarafların sürdürdüÄŸü sessizliÄŸi bozdu. Fransa’nın Libya BüyükelçiliÄŸi’nin resmi Twitter hesabından yapılan kısa açıklamada, “UMH’ye baÄŸlı Libya Ulusal Petrol Åžirketi’nin (NOC) birliÄŸini, güvenliÄŸini, bağımsızlığını ve tek oluÅŸunu destekliyoruz” denildi. Tweetin atıldığı sırada NOC, ‘Sirte Petrol Åžirketi’nin (Sirte Oil Company - SOC) petrol ve doÄŸalgaz üretimi ve iÅŸlenmesi alanlarında faaliyete geçtiÄŸini’ duyurdu.
 
Bir diÄŸer geliÅŸme de, LUO’ya baÄŸlı 116’ıncı Mekanize Piyade Taburu dün, Sebha'nın 65 kilometre güneyindeki Gadva beldesinde DEAÅž’lı bir teröristin etkisiz hale getirildiÄŸini duyurdu. LUO birliklerinin, pazar akÅŸamı DEAÅž bayrağı taşıyan silahlı araçların ortaya çıkmasının ardından Sebha - Cufra yoluna doÄŸru hareket ettiÄŸi belirtilen açıklamada ayrıca ‘beldede bazı ailelerin katledildiÄŸine dair söylentiler’ yalanlanarak bu haberlerin ‘asılsız’ olduÄŸu belirtildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.