Sosyal Medya

Önemli Şahsiyetler

Türklere Anadolu'yu yurt eden komutan: Sultan Alparslan

Malazgirt'te 26 Ağustos 1071'de Bizans ordusunu bozguna uğratan Sultan Alparslan, heybetli duruşu, cesareti, inancı, öngörüsü, kararlılığı ve uyguladığı savaş taktiğiyle Türklere Anadolu'nun kapılarını açtı.



Malazgirt'te Bizans ordusunu yenerek 1071 yılında Türklere Anadolu'nun kapılarını açan Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Sultan Alparslan, kararlılığı, cesareti, inancı, öngörüsü ve uyguladığı savaÅŸ stratejileriyle ön plana çıktı.

Amcası TuÄŸrul Bey'in yerine 1064 yılında Büyük Selçuklu Devleti'nin hükümdarlığına geçen Sultan Muhammed Alparslan, 42 yaşında elde ettiÄŸi büyük baÅŸarıyla Türklerin Anadolu'yu yurt edinmelerini saÄŸladı.

Büyük bir devlet adamı olan Sultan Alparslan, ordusundan katbekat fazla Bizans ordusuna karşı 26 AÄŸustos 1071'de kazandığı zaferle Türklere Anadolu'nun kapılarını açarak tarihe geçti

"Ä°mani motivasyon çok yüksek"

Bitlis Eren Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Orta ÇaÄŸ Bilim Dalı Dr. ÖÄŸretim Üyesi Mustafa Aylar,  Sultan Alparslan'ın tahta geçtiÄŸi 1064 yılından itibaren batıya seferlere baÅŸladığını söyledi.

Sultan Alparslan'ın 50 bin kiÅŸilik ordusuyla 26 AÄŸustos 1071'de 200 bin kiÅŸilik Bizans ordusuyla karşılaÅŸtığını belirten Aylar, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Sultan Alparslan, 26 AÄŸustos'ta ordusuyla cuma namazını kıldıktan sonra beyaz bir elbise giyerek 'bu elbise eÄŸer ölürsem kefenim olsun' deyip askerlerine ÅŸu nasihatlerde bulunuyor: 'Müslümanların camilerde dua etmekte oldukları bu saatlerde düÅŸmanın üzerine atılmak istiyorum, galip gelirsek arzu ettiÄŸimiz sonuç gerçekleÅŸir, yenilirsek ÅŸehit olarak cennete gideriz. Bugün burada ne emreden bir sultan ne de emir alan bir asker var. Ä°çinizden biri olarak sizinle birlikte savaÅŸacağım. Benimle gelmek isteyenler peÅŸime düÅŸsünler, istemeyenler serbestçe geri dönebilirler.' Alparslan, esasen yüksek bir iman ve itikadın göstergesidir. Ya muzaffer oluruz ya da ÅŸehit olur cennete gideriz diyor. Malazgirt Savaşı'nın kazanılmasının en önemli faktörlerinden biri de bu. Ä°mani motivasyon çok yüksek. Sultan Alparslan'ın itikadının tam olduÄŸunu düÅŸünüyoruz ve Allah'a tam tevekkül eder bir vaziyette. Beyaz bir elbise giyip askerlerin önüne çıkıp böyle bir konuÅŸma yapması onun yüksek iman ve itikadını göstermektedir."

"Attığı her oku isabet ettirdiği rivayet ediliyor"

Aylar, cuma namazından sonra baÅŸlayarak akÅŸama kadar devam eden savaÅŸta Alparslan'ın klasik Türk savaÅŸ taktiÄŸi olan "sahte ricat" taktiÄŸini kullanarak Bizans ordusunu ağır bir maÄŸlubiyete uÄŸrattığını belirtti.

Aylar, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:

"Sultan Alparslan çok kararlı, ani ve hızlı karar veren bir yapıya sahip. Kararlı ve hiçbir ÅŸekilde korkmadan 200 bin kiÅŸilik Bizans ordusunun karşısına çıkabilmiÅŸti. Bu tarihte az rastlanır bir cesaret örneÄŸidir. 50 bin kiÅŸilik bir ordunuz, karşınızda asırlarca kuvvetli bir devlet var. DoÄŸu Roma'nın devamı ve çok köklü bir devlet var. Bununla az sayıda kiÅŸiyle mücadele edeceksiniz. Bu cesaretin büyük bir göstergesi. Kaynaklarda, Sultan Alparslan'ın heybetli bir ÅŸahıs olduÄŸu söyleniyor. Attığı her oku isabet ettirdiÄŸi rivayet ediliyor. Sultan Alparslan 1063 yılında TuÄŸrul Bey vefat ettikten sonra Selçuklu tahtını ele geçirmiÅŸtir. Bu da Sultan Alparslan'ın karakterini ve kimliÄŸini çok güzel yansıtıyor. Sultan Alparslan da Malazgirt Savaşı'ndan döndükten sonra Semerkant'a yaptığı bir sefer sırasında vefat ediyor."

At üzerinde hayatı seferlerle geçen Sultan Alparslan'ın tarihte örneÄŸine ender rastlanan biri olduÄŸunu anlatan Aylar, ÅŸunları söyledi:

"Sultan Alparslan yüksek bir iman itikada sahip. Bunun delili Malazgirt Muharebesi öncesinde namazı kıldıktan sonra beyaz bir kefenle askerlerin önüne çıkıp 'Ya Muzaffer ya da ÅŸehit oluruz cennete gideriz' demesidir. Allah'a tam tevekkülü var. O Malazgirt Muharebesi'ni kazandıran motivasyondur. O derece yüksek motivasyon var ki insan korkar. 50 bin kiÅŸisiniz, 4 kat sizden fazla ve tecrübeli bir ordu var. Bu motivasyon, kararlılık ve cesaret, Malazgirt Muharebesi'ni kazandıran en önemli unsurdur. Alparslan da Anadolu'yu yurt tutmak için babası gibi Anadolu'ya seferlerde bulunuyordu. Babasının siyasetini devam ettirdi. Bunu gören Bizans Ä°mparatoru Romen Diyojen, bunu engellemek maksadıyla Malazgirt'te Alparslan'ın önüne çıktı fakat Alparslan'ın kararlılığı, direnci ve cesareti, bu galibiyeti almasında en büyük rolü oynadı. Bundan sonra da artık Anadolu'nun kapıları sonuna kadar Türklere ve Müslümanlara açıldı. Malazgirt Savaşı, Ä°slam ve Türk tarihi açısından önemli hadiselerden biridir."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.