Sosyal Medya

Yunan-Rum-Mısır kuşatmasına karşı Oruç Reis hamlesi

Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Mısır, Türkiye'yi ana karasına hapsetme planları peşinde koşarken, Türkiye bu plana Oruç Reis'in Doğu Akdeniz'deki sismik araştırma faaliyetlerini sürdürerek yanıt veriyor.



Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Mısır, Türkiye'yi ana karasına hapsetme planları peÅŸinde koÅŸarken, Türkiye bu plana Oruç Reis'in DoÄŸu Akdeniz'deki sismik araÅŸtırma faaliyetlerini sürdürerek yanıt veriyor.

Yunanistan, Ege ve DoÄŸu Akdeniz’de, Türkiye'nin önünü kesme hayalleriyle son yıllarda GKRY, Mısır ve Ä°srail'le iÅŸ birliÄŸini güçlendirmeye çalışıyor.

Söz konusu plana meydan okuyan Türkiye ise meÅŸru çıkarlarını diplomatik ve askeri araçlarla korumaya devam edeceÄŸi mesajını yineliyor.

Türkiye, temmuz ayında Oruç Reis sismik araÅŸtırma gemisinin DoÄŸu Akdeniz'deki faaliyetlerini, Almanya ve Avrupa BirliÄŸi'nin (AB) yürüttüÄŸü diplomasiye ÅŸans tanımak için iyi niyet göstererek bir süre askıya aldı.

Ancak Yunanistan'ın 6 AÄŸustos'ta Mısır'la deniz yetki alanlarına iliÅŸkin Türkiye'yi dışlayarak oldubittiye getiren bir anlaÅŸma yapması üzerine Ankara, sismik araÅŸtırmalara kaldığı yerden devam etme kararı aldı.

Diplomatik kaynaklara göre, Yunanistan ile Mısır, uluslararası hukukun hakkaniyete ve eÅŸitliÄŸe dayalı paylaşım prensiplerini ihlal ederek imzaladığı anlaÅŸmayla Yunan ana karasından Kuzey Afrika'ya uzanan bir deniz yetki alanı kurup Türkiye'yi Anadolu yarımadasına hapsetmek istediÄŸini gösterdi.

Bunun üzerine önceki akÅŸam Antalya açıklarından demir alan Oruç Reis, hedeflenen alana intikal ederek çalışmalarına yeniden baÅŸladı.

DışiÅŸleri Bakanlığı Ä°kili Siyasi Ä°ÅŸler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi ÇaÄŸatay Erciyes de faaliyet alanına iliÅŸkin haritayı dün akÅŸam Twitter hesabından paylaÅŸtı.

Türkiye tarafından ruhsat verilen geminin faaliyet alanı, Yunanistan'ın GKRY ile birleÅŸtirmek istediÄŸi sözde deniz yetki alanını da içine alacak ÅŸekilde düzenlendi.

Böylece Türkiye, Yunan-Rum planlarının hükümsüz olduÄŸunu, Anadolu yarımadasını kuÅŸatmayı hedefleyen sözde birleÅŸtirilmiÅŸ deniz yetki alanlarının geçersizliÄŸini sahada da gösteriyor.

Ankara, Yunan-Mısır anlaÅŸmasıyla koparılmak istenen Türkiye-Libya kıta sahanlığı temasını da kararlılıkla koruyacağı mesajı veriyor.

Nitekim DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu da DoÄŸu Akdeniz'de Türkiye'nin kıta sahanlığının batı sınırlarına ruhsat verilerek sondaj çalışmalarının süreceÄŸini söyledi.

Türkiye'yle anlaÅŸma fırsatını deÄŸerlendirmeyen Mısır kayıpta

Mısır, 2003'te GKRY'yle deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaÅŸması imzalayarak çıkar alanını geniÅŸletmek istedi.

Ancak, Kahire yönetimi, Türkiye'nin denizde ortay hat çekilerek paylaşım yapılmasını öngören politikasını dikkate almış olsaydı Rum kesimine bıraktığı yaklaşık 11 bin 500 kilometrekarelik deniz alanını kaybetmeyecekti.

Aynı ÅŸekilde, Mısır yönetimi Yunanistan yerine Türkiye ve Libya ile anlaÅŸma yoluna gitseydi Atina'ya taviz verdiÄŸi yaklaşık 6 bin kilometrekare alandan olmayacaktı.

Yunanistan kendi tezini çürüttü

Yunanistan, Ege Denizi ve DoÄŸu Akdeniz'e baÄŸlandığı adalar bölgesinde uzun yıllardır Türkiye ile anlaÅŸmazlık yaşıyor.

Atina yönetimi, Türkiye ana karasına birkaç kilometre uzaklıktaki adalar da dahil, bunların kıta sahanlığının olduÄŸunu savunuyor.

Yunanistan, ana karasına 580 kilometre uzaklıkta bulunan Kastellorizo (Meis) adlı 10 kilometrekarelik ada üzerinden 40 bin kilometrekare deniz yetki alanı iddiasında bulunuyor.

Atina, buna karşın, Mısır'la yaptığı anlaşmada, geleneksel olarak savunduğu "adalara ait kıta sahanlıkları"nı kısıtlayarak pozisyonundan geri adım attı.

Yunanistan böylece, adaların kıta sahanlıklarının kısıtlanabileceÄŸini göstererek Türkiye'ye karşı savunduÄŸu tezi kendi çürütmüÅŸ oldu.

Yunan yönetimi, daha önce de Ä°yon Denizi'nde Ä°talya'yla yaptığı anlaÅŸmada bazı adaların kıta sahanlıklarının sınırlanmasını kabul etmiÅŸti.

Türkiye'den bölgesel ve kapsamlı çözüm çaÄŸrısı

Ankara, DoÄŸu Akdeniz'deki meÅŸru çıkarlarını diplomatik ve askeri faaliyetlerle savunmaya devam ederken, baÅŸta bölge ülkeleri olmak üzere uluslararası topluma müzakerelere dayalı kapsamlı iÅŸ birliÄŸi çaÄŸrısı yapıyor.

Son olarak, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, dün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin anlaÅŸmazlıkların diyalog yoluyla ve hakkaniyet temelinde çözümüne hazır olduÄŸunu, kimsenin toprağında, denizinde ve meÅŸru çıkarlarında gözü olmadığını yinelemiÅŸti.

ErdoÄŸan, "Gelin Akdeniz'deki tüm ülkeler olarak bir araya gelelim herkes için kabul edilebilir, herkesin hakkını koruyan bir formül bulalım. Ülkemizin bu çaÄŸrısına kulaklarını kapatanlar güçlerinin yetmeyeceÄŸi, boylarını aÅŸan birtakım giriÅŸimlerle kendi geleceklerini kendi elleriyle karartıyor." ifadelerini kullanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.