Sosyal Medya

Tercüme Haber

Tercüme Haber: Suudiler'den, Türkiye ile iyi ilişkileri nedeniyle Pakistan'a Keşmir engeli

Suudi Arabistan başkanlığındaki İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)’nün Keşmir gündemiyle olağanüstü toplanması talebini engelleyen Suudilere karşı, Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi bir haber kanalındaki konuşmasında, Başbakan İmran Han’ın İslam ülkelerindeki müttefikleriyle tek tek görüşeceğini bildirdi. Bunun üzerine Suudi Arabistan, Pakistan’a ödünç verilen petrol kredisini durdurma kararı aldı.



Åžiddetli bir ekonomik kriz içerisinde bulunan Pakistan, 2018 yılında Suudi Arabistan'dan 6,2 milyar dolar kredi almıştı. Kredi paketinde, Suudi Arabistan'ın Pakistan'a ertelenmiÅŸ ödemeler için bir yıl olmak üzere 3,2 milyar dolar deÄŸerinde petrol verdiÄŸi bir hüküm de yer aldı.

Pakistan medyası Cumartesi günü, Ä°slamabad için öngörülen hükmün iki ay önce sona eren kredi anlaÅŸmasının Riyad tarafından yenilenmediÄŸini söyledi.

The Express Tribune ajansının Ä°slamabad DoÄŸal Kaynak ve Petrol Bölümü sözcüsü Sacid Gazi’ye dayandırdığı haberinde, Pakistan’ın bu durum üzerine Suudi kredisinin 1 Milyar Dolarlık kısmını, vadesinden dört ay önce geri ödediÄŸini aktardı.

Suudi Arabistan’ın Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı DışiÅŸleri Bakanları Toplantısını engellemesi üzerine, BaÅŸbakan Ä°mran Han, ülkesine müttefik olan ve KeÅŸmir konusunda destek olmak isteyen Ä°slam ülkeleriyle tek tek görüÅŸmeyi planladığını bildirmiÅŸti.

Suudi baÅŸkanlığındaki Ä°Ä°T, Ä°slamabad’ın KeÅŸmir konusundan olaÄŸanüstü toplantı çaÄŸrısını defalarca reddetti.  KeÅŸmir, Hindistan’ın, son 30 yıldır sürdürdüÄŸü vekalet savaşına karşı Pakistan ordusunun savunmaya çalıştığı bir bölge.
Hindistan'ın Cammu KeÅŸmir eyaletinin özel statüsünü iptal ettiÄŸi ve iki Birlik Bölgesine ayırarak doÄŸrudan Merkezi hükümetin kontrolüne baÄŸladığı AÄŸustos 2019'dan bu yana, Ä°mran Han hükümeti bu konuda 57 ülke üyeli Ä°Ä°T’nin Pakistan lehine desteÄŸini arıyor…

Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı’nda, Pakistan’ın KeÅŸmir meselesinde Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı’nda bir türlü aradığı desteÄŸi bulamamasının Suudilerin, KeÅŸmir meselesinde Pakistan’ın ihtiyaç duyduÄŸu Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı desteÄŸini sürekli engellemelerinin altında,  BaÅŸbakan Ä°mran Han’ın, Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'a yakınlığından duydukları hoÅŸnutsuzluk yatıyor. Zira Suudiler, ErdoÄŸan’ı Sünni Ä°slam dünyasının potansiyel lideri olarak görmekten hayli rahatsızlık duyuyor

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.