Sosyal Medya

Rusya-Belarus arasındaki Vagner krizi

Sevil NURÄ°YEVA Ä°SMAYILOV / Star



Eski yazılarımda zaman zaman Belarus BaÅŸkanının Putin’e kafa tuttuÄŸunu yazmışımdır.

LukaÅŸenko; Rusya ordusu içinde hayranlarını barındıran bir isimdir.

Putin’in arkasından zaman zaman konuÅŸtuÄŸunun da, kulis dedikodularına yansıması söz konusudur.

LukaÅŸenko, Batı ile Rusya arasında kâh birine, kâh diÄŸerine zeytin dalını sık sık kullanan bir isimdir. Normal, çünkü Belarus’un tarihsel geçmiÅŸine bakıldığında, böyle denge oluÅŸturma gayretini anlamak mümkündür. Rusya özellikle Putin, “Belarus-Rusya arasındaki ittifak hep zinde kalsın” diye, “LukaÅŸenko’nun her türlü kapris ve taleplerine sıcak duruÅŸ sergiliyor” görüntüsü vermekten çekinmedi ÅŸimdiye kadar!

Moskova zaman zaman LukaÅŸenko’yu köÅŸeye de sıkıştırma peÅŸinde! Çünkü Putin için denge oluÅŸturacak konum, kendisidir. LukaÅŸenko ve diÄŸerlerinin taraf olması ve koÅŸulsuz taraf olması beklentisi üst seviyede.

Dengeyi benimseyen LukaÅŸenko, bu durumu çok kullandı. Mesela Putin’den defalarca parasal destek alması için, iliÅŸkilerin sekteye uÄŸramamasını ve Batı’dan gelen baskıları bahane ettiÄŸi olmuÅŸtur.

Yani bir taraftan “Rusya’nın vilayeti konumuna sokulmaktan hoÅŸlanmıyor”, diÄŸer taraftan da hedeflerinin yüksek olduÄŸu açıktır. Sanki Rusya Devleti içinde, Putin’i Batıcı olarak yorumlayanların raÄŸbetini biraz kazanmış gibi! LukaÅŸenko eski Sovyet modeli devlet ve devlet adamı anlayışını benimseyenlerdir.

Yani eski Sovyet coÄŸrafyasında en fazla kullanılan koz, Batı ile Rusya arasında denge oluÅŸturma politikalarıdır. LukaÅŸenko, bunu açıktan yapan bir profil!

Vagner, bilinen askeri bir ÅŸirket. Paralı hizmet vermekte. Rusya üstüne almıyordu baÄŸlantıyı. Lakin Belarus’da, Vagner’le iliÅŸkili kiÅŸilerin gözaltına alınmasına sert tepki Moskova’dan geldi. Dolayısı ile Moskova imtina ettiÄŸi Vagner’in paralı askerlerinin kendisine ait olduÄŸunu da tasdik etmiÅŸ oldu, bu durumda! Peki LukaÅŸenko ne yapmak istedi?

Neden bunu açığa çıkartma gayreti güttü?

LukaÅŸenko, kendisine yönelik darbe konularını son zamanlar sık sık dile getirmekte.

Bu askerler gerçekten de Türkiye üzerinden baÅŸka üçüncü ülkeye gönderileceÄŸi bilgisi hakikati yansıtmış olsa idi, “bu LukaÅŸenko’nun umurunda olur muydu” sorusunu ortaya sormuÅŸ olayım.

Lukaşenko, Putin tarafından derinden derine hazmedilmediğini tahmin etmekte.

Dolayısı ile LukaÅŸenko, kendisine yönelik Putin tarafından bir hamle olduÄŸu düÅŸüncesinde. Vagner askerlerinin gözaltına alınması yaygarasının sebebi budur. Putin’in, “LukaÅŸenko’yu saf dışı bırakmak isteÄŸinde” fikri, LukaÅŸenko’da hakim olan fikir!

Putin; LukaÅŸenko’nun hem Batı’ya hem de Rusya’ya bal parmak misali oyunlarını sonlandırmak için, Belarus üzerine ciddi düÅŸündüÄŸü açıktır. Ukrayna gibi Belarus da, Rusya için kilit nokta. LukaÅŸenko bunu bildiÄŸi için Batıcılık oyununu sürdürmeyi, Rusya içindeki derin katlarla iliÅŸkilerini ise derinleÅŸtirmeyi hedeflemekte.

Vagner meselesi, yakın vadede LukaÅŸenko’yu karlı çıkartacak gibi. Orta ve uzun vadeyi ise birazcık sabırla gözlemlemek lazım.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.