Sosyal Medya

Orman yangınının kahramanı Suriyeli Hasan'ın acı dolu hikayesi

İzmir'in Menderes ilçesindeki orman yangınının sönmesi için avuçlarıyla toprak taşıyan Suriyeli Hasan el-Hasan, ülkesinden Türkiye'ye uzanan zorlu yaşamını anlattı.



Çamönü mevkisinde ormanlık alanda dün baÅŸlayan yangını kontrol altına almak için uÄŸraÅŸan ekiplere, o sırada bahçede çalışan Hasan el-Hasan da destek verdi.

Suriye'nin Haseke bölgesinden Türkiye'ye gelen 32 yaşındaki Hasan, avuçlarına ve tiÅŸörtüne doldurduÄŸu toprakları yangın bölgesine taşıdı.

El-Hasan, alevlere toprak atarak, yangını söndürmek için mücadele verdi.

Bu mücadelesiyle haberlere konu olan 2 çocuk babası Hasan, duygularını ve hikayesini paylaÅŸtı.

Derme çatma bir evde yaÅŸayan ve bölgedeki tarlalarda günlük iÅŸlerde çalışarak ailesine bakan savaÅŸ maÄŸduru Hasan, hayatının yaklaşık 8 yıl önce Esed rejiminin Haseke bölgesine kimyasal silahlarla saldırmasının ardından kabusa döndüÄŸünü anlattı.

"Bende akciğer rahatsızlığı var, kimyasal atılınca nefessiz kalmışım"

Saldırıda yaralandığını ve bunun üzerine Suriye sınırında bulunan Åžanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesindeki hastaneye getirildiÄŸini belirten Hasan, o günlerle ilgili ÅŸunları söyledi:

"Liseyi bitirmiÅŸtim ve inÅŸaat mühendisliÄŸi okumak için hazırlanıyordum ama olmadı. Suriye'deki savaÅŸ herkes gibi bizi de mahvetti. Bende akciÄŸer rahatsızlığı var, kimyasal atılınca nefessiz kalmışım. Sonra beni Åžanlıurfa'daki hastaneye getirmiÅŸler. Yaklaşık 7 ay hastanede tedavi gördüm. Ailem ise beni öldü zannetmiÅŸ. Ä°yileÅŸtikten sonra akrabalarım aracılığıyla çalışmak için Ä°zmir'e geldim. Annem, babam, kardeÅŸlerim ise Suriye'de, onları çok özlüyorum ama gidemiyoruz. Uzun süredir buradayım. Evlendim 2 çocuÄŸum oldu, eÅŸim hamile. Burası artık bizim asıl vatanımız oldu. Türkiye için ne yaparsak azdır."

Dün de çalıştığı sırada yangını gördüÄŸünü ve bunun üzerine patronundan izin isteyerek alana gittiÄŸini dile getiren Suriyeli genç, Türkiye'ye gönül borcunu ödemek adına yangına müdahale ettiÄŸini anlattı.

"Haberlerin ardından çok olumlu tepkiler aldım ama olumsuz konuÅŸanlar da var"

Hasan, Türkiye'yi çok sevdiÄŸini ve bu ülke için her ÅŸeyi yapmaya hazır olduÄŸunu ifade ederek, ÅŸunları kaydetti:

"Yangın söndüÄŸü için çok mutluyum. Haberlerin ardından çok olumlu tepkiler aldım ama olumsuz konuÅŸanlar da var. 'Madem çok cesurdun neden ülkende savaÅŸmıyorsun?' diye. Ama bunları önemsemiyorum. Çünkü ben kaçmadım. Yaralandığım ve neredeyse ölecek duruma geldiÄŸim için hastaneye geldim. Sonrasında da dönemedim çünkü orada yapabileceÄŸimiz bir ÅŸey yok. Yangına gelince, Suriye'de Esed bize kimyasal atarken Türkiye hükümeti orman yangınlarını söndürmek için bile uçaklarla su atıyor. Bize kucak açan, her türlü olanağı saÄŸlayan Türkiye'ye tabii ki biz de elimizden geldiÄŸince destek olacağız."

Kimyasalın etkisiyle halen akciÄŸeri için günlük oksijen cihazına baÄŸlanan ve bu nedenle dumandan da etkilenen Suriyeli genç, dünkü yangında parçalanan ayakkabısı ve tiÅŸörtünü ise saklıyor.

EÅŸi Fatma, küçük çocukları Ali ve Firyel ile 3'üncü bebeklerini bekleyen Hasan, Suriye'deki savaşın bir an önce bitmesi ve ailesine kavuÅŸmak için dua ediyor.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.