Sosyal Medya

Türkiye'ye verilmeyen F-35'lere Pentagon talip oldu

Pentagon, Türkiye için üretilen 8 F-35 uçağının, ABD Hava Kuvvetlerine göre yapılandırılarak satın alınması için üretici firma Lockheed Martin ile kontrat yeniledi. Türkiye, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini teslim aldıktan sonra ABD geçen yıl Temmuz ayında Türkiye'nin F-35 programına ortaklığını askıya almıştı.



ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye için üretilen 8 F-35 uçağının, ABD Hava Kuvvetleri'ne göre yapılandırılarak satın alınması için üretici firma Lockheed Martin ile yapılan kontratta deÄŸiÅŸikliÄŸe gitti.

Pentagon'dan yapılan yazılı açıklamada, Amerikan savunma devi Lockheed Martin ile F-35 üretimi konusunda yapılan kontratta, 861 milyon 731 bin 778 dolarlık deÄŸiÅŸime gidildiÄŸi duyuruldu.

"6 F-35 UÇAÄžI YENÄ°DEN YAPILANDIRILACAK"

Açıklamada, Türkiye'nin F-35 programından çıkarıldığına iÅŸaret edilerek kontrattaki bu deÄŸiÅŸiklik kapsamında F-35 üretim bandı olan Lot 14 kapsamında Türkiye için üretilen 8 F-35A Lightning II uçağının, yeniden yapılandırılarak ABD Hava Kuvvetleri'ne katılmasının öngörüldüÄŸü belirtildi.

Ayrıca yine aynı bantta üretilen 6 F-35 uçağının da yeniden yapılandırılarak ABD Hava Kuvvetlerine katılacağının altı çizildi.

Uçaklar konusundaki çalışmaların Mayıs 2026'ya kadar bitmesinin öngörüldüÄŸüne iÅŸaret edilen açıklamada, kontrat deÄŸiÅŸikliÄŸinden doÄŸan maliyetin 2020 bütçesinden karşılanacağı kaydedildi.

NE OLMUÅžTU?

Türkiye, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini teslim aldıktan sonra ABD geçen yıl Temmuz ayında Türkiye'nin F-35 programına ortaklığını askıya almıştı.

Ancak ABD, Türk ÅŸirketlerinin belirli parçaları üretmesi için mevcut kontratları feshetmemiÅŸ ve yeni tedarikçiler bulunana kadar Türk ÅŸirketlerinin bu yıl sonuna kadar parça tedarik etmeye devam etmesine izin verilmiÅŸti.

Koronavirüs salgını ile F-35 parçalarının üretiminde ciddi aksaklıklar yaÅŸanmıştı. Pentagon, 1 Temmuz'da MüÅŸterek Taarruz Uçağı F-35'in bazı parçaları için 2022'ye kadar Türk ÅŸirketleri ile çalışmaya devam edeceÄŸini açıklamıştı.

Türk ÅŸirketleri F-35 uçağı için 1000'den fazla parça üretiyordu.

Türkiye toplam 100 F-35A tipi savaÅŸ uçağı satın almayı taahhüt etmiÅŸ ve 6'sının mülkiyetini devralmıştı.

Ancak Türkiye'nin ortaklığı askıya alındıktan sonra ABD Kongresi savunma bütçesinde Türk uçaklarının ABD Hava Kuvvetleri için satın alınması konusunda Pentagon'a yetki vermiÅŸti.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.