Sosyal Medya

Güncel

İstanbul'da büyükbaş kurbanlık fiyatları belli oldu

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, "büyükbaş kilogram fiyatında geçen yıla göre yüzde 7-8 aralığında zam söz konusu, İstanbul'da kurbanlık fiyatlarının büyükbaşta ortalama 28 liradan, küçükbaşta da 30 liradan başladığını ifade etti.



Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri BirliÄŸi DerneÄŸi (ETBÄ°R) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ahmet Yücesan, Türkiye genelinde Kurban Bayramı'nda ortalama 800 bin ile 1 milyon aralığında büyükbaÅŸ, 2,5-3 milyon küçükbaÅŸ hayvan kesildiÄŸini kaydederek, son yıllarda Türkiye'nin hayvan sayısının yeterli olduÄŸunu ve mevcut stokun talep edilecek kurban sayısını rahatlıkla karşılayabileceÄŸini kaydetti.
 
Ä°stanbul'a bugün itibarıyla kurbanlıkların girmeye baÅŸladığını dile getiren Yücesan, "BüyükbaÅŸ kilogram fiyatında geçen yıla göre yüzde 7-8 aralığında artış var. Fiyatlar 28 liradan baÅŸlıyor ve 30 liraya kadar çıkabiliyor. Nadiren de olsa 27 liraya da bulunabilir ancak ortalama baÅŸlangıç fiyatı 28 lira" dedi. 
 
Yücesan, küçükbaÅŸ fiyatlarında da hafif artış yaÅŸandığını kaydederek, "Anadolu ırkları 30 liradan, Trakya kıvırcığı ise 33 liradan baÅŸlıyor" diye konuÅŸtu.
 
Ä°stanbul'a Anadolu ve Trakya'dan getirilen hayvanların bugün itibarıyla satışa çıkarıldığını anlatan Yücesan, kurbanlığın en çok Tokat, Amasya, Sivas ve Yozgat gibi Orta Anadolu'dan ve Afyon'dan getirildiÄŸini söyledi.
 
Yücesan, "Aslında Türkiye'nin hemen hemen her yerinden kurbanlık hayvan geliyor. Ancak uzak olması nedeniyle AÄŸrı, Van ve Elazığ gibi DoÄŸu Anadolu ve GüneydoÄŸu'dan daha az getiriliyor" açıklamasında bulundu.
 
"Küresel salgın vatandaÅŸları kurban bağışına yönlendirdi"
 
Yücesan, Ä°stanbul'da geçen yıl ortalama 80 bin civarında büyükbaÅŸ, bir milyon adede yakın da küçükbaÅŸ kesildiÄŸini anımsatarak, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
 
"Bu yıl salgın nedeniyle hiç olmayan bir ÅŸeyi görüyoruz. Ä°nsanlar genelde bağışa yöneldi. Bağış hisselere inanılmaz bir talep var. GörüÅŸtüÄŸümüz vakıf ve dernekler, 'Geçen yıl bayramın birinci gününde ulaÅŸtığımız bağış sayısının iki katına 15 gün önceden ulaÅŸtık.' diyor. Mehmetçik Vakfı, Kızılay, Diyanet Vakfı, yardım dernekleri ve tüm ilgili STK'lara bağış artmış durumda. Bunun en büyük sebebi küresel salgın nedeniyle insanların toplu ortamlardan, kurban kesim yerlerinden, hayvan satış merkezlerinden uzak olmak istemesi."
 
Yücesan, kiÅŸilerin kesim merkezlerinde bir hisseye girmesinin en düÅŸük bedelinin bin 800 lira olduÄŸunu belirterek, buna karşın bağış hisselerin 850 liralardan baÅŸladığını, bu durumun da insanları bağışa yönlendirdiÄŸini, sonuçta aynı ibadetin yerine getirildiÄŸini söyledi.
 
"Artık kaçak ve kayıt dışı kurban kesimleri azalacak"
 
ETBÄ°R Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Yücesan, salgın nedeniyle vatandaÅŸların eski alışkanlıklarını bir kenara koyacağını belirterek ÅŸunlara vurgu yaptı:
 
"Önceden bazı vatandaÅŸlar çadırdan hayvanını alıp arabanın arkasında atıp bayram günü bir yol kenarında, petrol istasyonunda, araba yıkamacıda veya benzer bir yerde kendisi kesiyordu. Hem hijyen hem de saÄŸlık anlamında hiç doÄŸru olmayan bu kesimler aynı zamanda kayıt dışı olduÄŸu için ekonomimize de zarar veriyordu. Bu yıl çok ciddi denetim olacak ve bu tür hareketlere izin verilmeyecek. Artık eski alışkanlıklar bir kenara bırakılacak."
 
Yücesan, insanların bağışa ya da toplu kesim yerlerine, mezbahalara yöneldiÄŸini kaydederek, "Yani salgının olumlu anlamda hayatımıza kattığı bir alışkanlık da bu olacak. Hem hijyen, hem saÄŸlık, hem ekonomik anlamda olumsuzluk ortadan kalkacak ve havana da eziyet edilmemiÅŸ olacak. Ayrıca kayıt dışılık ortadan kalkacak" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.