Sosyal Medya

İsrail savaş suçlusu olarak yargılanabilecek personelinin listesini çıkarıyor

Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Filistin topraklarında işlenen savaş suçlarıyla ilgili soruşturma açması durumunda yurt dışında gözaltına alınabilecek 200 ila 300 asker ve istihbarat yetkilisinin isimlerinin yer aldığı gizli bir liste üzerinde çalışıyor.



Listenin ortaya çıkmasının bu isimleri riske atabileceÄŸi endiÅŸesiyle liste üzerinde büyük bir gizlilik perdesi olduÄŸu belirtilirken, UCM'nin bu durumu söz konusu kiÅŸilerin soruÅŸturma konularına dahil olduÄŸunun resmi bir itirafı olarak deÄŸerlendirebileceÄŸinden endiÅŸe ediliyor.

Haberde, UCM BaÅŸsavcısı Fatou Bensouda'nın, Ä°srail'in 2014'te Gazze'ye düzenlediÄŸi saldırılardan itibaren Filistin topraklarında savaÅŸ suçu iÅŸlendiÄŸi ÅŸüphesiyle Hamas ve Ä°srail hakkında soruÅŸturma açılması talebinin, UCM tarafından onaylanıp onaylamayacağına iliÅŸkin kararın yakında açıklanabileceÄŸine iÅŸaret ediliyor.

Yargılanacak ilk kişilerin karar vericiler ve sorumlular olması bekleniyor

Uluslararası hukukçulara göre, Ä°srail'in Gazze'ye saldırdığı 2014 zaman dilimi baz alınacak olursa, yargılanacak ilk kiÅŸilerin karar vericiler ve sorumlular olması bekleniyor.

Bu durumda söz konusu kiÅŸiler arasında BaÅŸbakan Binyamin Netanyahu, eski Savunma bakanları MoÅŸe Yalon, Avigdor Liberman ve Naftali Bennett, eski Genelkurmay baÅŸkanları Benny Gantz ve Gadi Eizenkot, ÅŸu anki Genelkurmay BaÅŸkanı Aviv Kochavi ile eski Ä°ç Ä°stihbarat Servisi Åžin-Bet (Åžabak) BaÅŸkanı Yoram Cohen ve Åžin-Bet'in mevcut baÅŸkanı Nadav Argaman da yer alıyor.

Haberde ayrıca söz konusu listenin uzunluÄŸuna dikkati çekilerek, daha düÅŸük rütbeli kiÅŸilerin hatta yerleÅŸim yerlerinde inÅŸaat izini verilmesine dahli olan yetkililerin dahi bu listede yer alabileceÄŸi ifade ediliyor.

UCM BaÅŸsavcısı Bensouda, ocak ayında Ä°srail'in Filistin topraklarında iÅŸlediÄŸi savaÅŸ suçlarıyla ilgili UCM'nin yargı yetkisi olup olmadığına iliÅŸkin ön inceleme dairesinden karar vermesi talebinde bulunmuÅŸtu.

Ä°srail basını, UCM'nin Bensouda'nın talebine önümüzdeki günlerde cevap verebileceÄŸini yazmıştı.

Ä°srail'in 2014'te Gazze'ye karadan, havadan ve denizden baÅŸlattığı 51 gün süren saldırısında, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) verilerine göre 551'i çocuk 2 bin 158 Filistinli ÅŸehit olmuÅŸ, 11 binden fazla kiÅŸi yaralanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.