Sosyal Medya

Genel

Ali Haydar Haksal: İşsiz, umutsuz ve geleceksiz Z gençliği-II

Gençlerin mutlulukları, ilgileri ve heyecanları giderek farklılık arz ediyor. Kimi şeyler umurlarında bile değil. Rahat ve bohem yaşama duygusu etkili. Çocuklar artık büyüklerini dinlemiyor.



Not: Yazının ilk kısmını okumak isterseniz, buraya tıklayın (Ali Haydar Haksal: Ä°ÅŸsiz, umutsuz ve geleceksiz Z gençliÄŸi-I)
 
Gençlik geleceÄŸimiz ve umudumuz. Onlarla olan iliÅŸkilerimiz, sesleniÅŸlerimiz geleceÄŸimize. Onları anlama, bilme, suyunda gitme birlikte yön alma sorumluluÄŸu hemen hepimizin üzerinde.
 
Dönemler var, bunları ilk yazımızda kısmen özet olarak verdik. Bundan sonrası ise daha dar alanda sorunlara odaklanmalıyız. DüÅŸünme üzere odaklanma.
 
Her dönemin koÅŸulları kendine göre. YetiÅŸme tarzları, alışkanlıkları, beslenme kaynakları, eÄŸlence tarzları farklı. GeçmiÅŸte yaÅŸananların birçoÄŸu bugün için gündemde deÄŸil. Her ÅŸeyden önce ÅŸehirli gençlerle karşı karşıya bulunuyoruz. Åžehirlerde de hızlı bir deÄŸiÅŸim var. On yılları ölçü alırsak çok deÄŸiÅŸkenlik gösterir.
 
Kırk yıl önce Teksas, Tommiks vb. çizgi romanları okuyanların yaÅŸları artık ellinin üzerinde. Gene dönemin magazin dergileri de öyle. Birbirine koÅŸut.
 
Sonraki yıllarda ise bilgisayarların hayata girmesiyle ilgi alanları deÄŸiÅŸti. Atari ve benzeri oyunlar merkezdeydi. Åžimdi tamamen farklı bir gençlik var. Zevkleri, algıları, dünyaya bakışları çok deÄŸiÅŸik.
 
Altmış yetmiÅŸ yaÅŸ üzerinde olanların jandarma ve polis korkuları baskındı. Kara bir gölge gibi insanların üzerindeydi. Sonraki dönemlerde onlara karşı baÅŸkaldırılar giderek belirginleÅŸti. Çatışmalar ve ölümler yaÅŸandı. Bugün de polis baskısı ile bastırılma düÅŸüncesi hâlâ ağırlıkta. Ne yazık ki bu da acılar yaÅŸatmakta.
 
Gençlerin mutlulukları, ilgileri ve heyecanları giderek farklılık arz ediyor. Kimi ÅŸeyler umurlarında bile deÄŸil. Rahat ve bohem yaÅŸama duygusu etkili. Çocuklar artık büyüklerini dinlemiyor. Biraz olsun kendilerinin farkına varanlar, uyananlar tepkilerini çok rahat verebiliyorlar. Anne ve babalarını dinlemiyorlar. Anında evlerini terk ediyorlar. Korkuları ve endiÅŸeleri yok gibi.
 
Baba ya da erkek baskısının etkisi çok daha azaldı. Geleneksel düÅŸünüÅŸleri olan ve geçmiÅŸe ait kültürle hayatlarını sürdürenler çocuklarına karşı çok zor durumdadırlar. Yakın dönemlerde kadınlar daha baskındırlar.
 
Okul eÄŸitimleri günümüzde çok da belirleyici olmuyor. Eve kapanan gençlerin özel, sokak ya da mahalle arkadaÅŸları yok. Diji arkadaÅŸlıklar yaygın. Birbirlerini görmeseler de onlarla iliÅŸki içindedirler. Onlarla konuÅŸuyorlar, tartışıyorlar ve eÄŸleniyorlar. Mutlu olmayan evli veya deÄŸil, fark etmiyor, kadınlar gözlerini kırpmadan evlerini terk ediyorlar. Sonuçları düÅŸünmüyorlar. Özellikle gençler bu konuda daha çok cesur. Yasaların da getirdiÄŸi cesaretler var. Konum ve durumlarını tehdit olarak kullanıyorlar.
 
GeçmiÅŸ kuÅŸakları tehdit eden ideolojik keskinlikler yok. Kimsenin bu gibi düÅŸünceleri önemsemediÄŸi ortada. Ä°deolojik keskinlikler yerine kimi kesimlerin özellikle baskıcı tutumları, korkutma düÅŸünceleri kitleleri parçalı hâle getiriyor. Eskiden kurtulmuÅŸ mahalleler ve okullar vardı. Bir solcu saÄŸcıların, bir saÄŸcı solcuların mahallelerinde ve okullarında barınamazdı. Bu ayırım da yok artık.
 
Bir dönem 28 Åžubat sürecinde devlet kaynaklı yaklaşımlarda muhafazakârlar ile modernler, liberaller arasında çatışmalar vardı. Bunların da bugün için bir karşılığı yok. Tesettürlü bir hanım elini kolunu sallayarak bir bara gidebiliyor, karışık ortamda dans edebiliyor. EÄŸlence yerlerinde görünüyor ve geziniyor. Tavla oynuyor, rahatlıkla sigarasını içiyor, argo konuÅŸuyor. Dahası örtünme sadece bir aksesuar veya bir alışkanlık. Bunları ayıpsadığımız için anlatmıyoruz. YaÅŸananlardan söz ediyoruz. Üzerlerindekini rahatlıkla sıyırıp atabiliyor. Davranışlar bakımından ideolojik görünüm, kimlik ve duruÅŸ o kadar da önemli ve baskın deÄŸil.
 
Çok hızlı bir deÄŸiÅŸim var. Muhafazakâr siyasal oluÅŸlar onları artık çok da ilgilendirmiyor. Belki de ilgilenmiyorlar. O an için keyiflerince yaÅŸamaya bakıyorlar. Bundan da mutlular.
 
Milli Gazete

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.