Sosyal Medya

Genel

Ali Haydar Haksal: İşsiz, umutsuz ve geleceksiz Z gençliği-I

Gençlerin bıktığı, umutlarını yitirdiği, gelecek kaygılarının arttığı bir dönem yaşanıyor. Hamaset ve vatan şarkıları artık işe yaramıyor. Çünkü vatan bir kesim için var, bir kesimin işine geliyor, daha rahat ediliyor. Bu hemen bütün kesimler için geçerli.



GençliÄŸin durumu ilerleyen zaman içinde sürekli konum deÄŸiÅŸtiriyor. Dönemsel oluÅŸlar en çok onların üzerinde etkili. GeçmiÅŸte siyasal ideolojiler gençlik üzerinde etkindi. KamplaÅŸmalar ve kümelenmeler oluyordu. “Devrimci”, “Ülkücü” “Milli- Ä°slamcı” gençlik. Belli cemaatlere baÄŸlı olanlar. “Nurcular”, “Süleymancılar”, “Mücadeleciler” vd. Bunların bir kısmı, zararsız gibi görünen, suya sabuna dokunmayanlar olarak tanımlanırlardı. Olayların veya doÄŸrudan eylemli hareketlerin dışında kalırlardı. Renklerini pek belli etmezlerdi.
 
Bunların bir kısmı birbirlerine karşı oluÅŸturulmuÅŸlardı. Komünizme karşı kurulan dernekler, vatan kurtarma sevdasında olanlar. Gerçi hemen hepsi ve daha çok bir kısmı kendilerini asıl vatan sahipleri olarak görürlerdi.
 
Bunlar çekim alanları olurlardı. Åžarkılı, türkülü, marÅŸlı bir yaklaşımları vardı. Gelecek tutkularını da bunlarla seslendirirlerdi. Devlet destekli oluÅŸanlar daha baskındı. Çünkü onlar vatan kurtaran rolünde devletin yapacaklarını yapmakla kendilerini yükümlü görürlerdi. Bu durum hâlâ kimi çevrelerde görülüyor.
 
Darbeler dönemlerin sonu oluyor genelde. Her darbe, bir kesim hedef alınarak yapılıyor, onların üzerinden bir silindir gibi geçiriyor, pestilini çıkarıyor, posalarını bırakıyor sadece. Bu, devletin deÄŸiÅŸmeyen kuralı. Aşırılıklar onları bitirirken kendi sonunu da getiriyor.
 
Ä°deolojilerin bitiÅŸiyle çok ÅŸey deÄŸiÅŸmiÅŸ bulunuyor. Siyasal partiler ve çevreleri ısrarla bunu ayakta tutmaya çalışıyorlarsa da yeterli olmuyor.
 
Gençlerin bıktığı, umutlarını yitirdiÄŸi, gelecek kaygılarının arttığı bir dönem yaÅŸanıyor. Diji dünya da bunu fazlasıyla besliyor ve etkiliyor. Bir kesim bir diÄŸer kesim üzerinde aşırı ve baskıcı bir tutum üstlenirken bunu da fazlasıyla yaparken bu yeni gençlerin ve kuÅŸakların gelecek umutları köreliyor. Ä°deal ve hedefleri kalmıyor. Kamuoyu yoklamalarının sonuçları bunu gösteriyor. Bu topraklarda, bu ülkede yaÅŸamak istemiyorlar. Alınan eÄŸitimin, diplomaların iÅŸe yaramadığını, yaramayacağını görüyor. Bir kesimin devletin imkânlarından alabildiÄŸine yararlandığını, basamakları tırmandığını görüyor. Kendilerinin böyle bir ÅŸanslarının olmadığını görüyor.
 
Irk ve parti üstünlüÄŸü kimi kesimleri tamamen umutsuz kılıyor. Yeteneklerinin, çabalarının, emeklerinin bir iÅŸe yaramayacağını görüyor.
 
Hamaset ve vatan ÅŸarkıları artık iÅŸe yaramıyor. Çünkü vatan bir kesim için var, bir kesimin iÅŸine geliyor, daha rahat ediliyor. Bu hemen bütün kesimler için geçerli. Kucaklayıcı anlayış da yeterli deÄŸil. Çünkü üretimi ve iÅŸ sahaları olmayan bir dönemi yaşıyor. Kapitalist sistem kiÅŸiyi kendi başına bırakıyor, ne hâli varsa görsün düÅŸüncesinde. Bu, son dönem “pandemi” sürecinde kimi Batı ülkelerinde görüldü. SaÄŸlık güvencesi olmayanlar sokaklarda kaldı.
 
Ä°nanç ve düÅŸünceler de yeterli bir sığınma alanı deÄŸil ne yazık ki. Adalete olan güvensizlik, mafya örgütlerinin ve para sahiplerinin gücünün etkili olduÄŸu gerçeÄŸi göz ardı olmuyor.
 
Güçlü olan kesim her söze, hakka sahip. Devletin tutumu da böyle. Bir kesimi hötler, ağır cezalandırırken, diÄŸer kesim kendine göre her hakka ve güce sahip. Bir kesimin suçları görmezlikten gelinirken, bir kesimin en küçük bir kusuru anında cezalandırılıyor.
 
“Diji” ya da “Ze” kuÅŸağı gerçekliÄŸi olsun ya da olmasın hayal dünyasında olsa bile artık hiçbir ÅŸeye ve duruma baÄŸlı ve bağımlı deÄŸil. Ä°nanmayan, başıboÅŸ, inançsız, idealsiz bir gençlik var. Onlara dönük yasal oluÅŸlar yeterli olmuyor. Gözleri Batı’da. Orada kendine yer buluyor, öyle düÅŸünüyor.
 
KuÅŸaklar arası çatışma, birbirlerini anlamadan yoksunluk, baskı, etkili gençler üzerinde. Onların çıkış yolu gününü ve kendini yaÅŸamak. Adalet, hakkaniyet ve sevgi inancı olmuyor. Biliyor ki bunlar belli kesimler için var. Belli kesimler ne yaparlarsa yapsınlar bu nimetlerden yararlanamayacaklar ve hatta kendilerine bu kapılar kapalı. Ve artık baÅŸa dönülerek yeniden düÅŸünmenin zamanı.
 
 
Milli Gazete

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.