Sosyal Medya

Güncel

Libya hükumeti: Sisi'nin askeri müdahale tehdidini savaş ilanı olarak görüyoruz

Libya'da Trablus merkezli Ulusal Muatabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı ordu, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi'nin "Sirte ve Cufra kırmızı çizgimizdir" yönündeki açıklamalarının, Libya'nın iç işlerine yapılmış açık bir müdahale ve savaş ilanı olduğunu duyurdu.



Libya ordusuna baÄŸlı Sirte ve Cufra Ortak Operasyon Dairesi Sözcüsü General Abdulhadi Dırah, yaptığı açıklamada, Sisi'nin açıklamalarına tepki gösterdi.
 
Dırah, açıklamasında, "Sisi'nin, kendi tabiriyle Sirte ve Cufra'nın kırmızı çizgisi olduÄŸunu söylediÄŸi açıklamalar, ülkemizin iç iÅŸlerine apaçık müdahaledir. Bunu Libya'ya yapılmış açık bir savaÅŸ ilanı sayıyoruz." ifadelerini kullandı.
 
Sözcü Dırah, ÅŸöyle devam etti:
 
"Kahraman güçlerimiz çıktığı yolunu tamamlamaya ve kalan tüm bölgeleri terörist Kerame (Halife Hafter'in askeri operasyonuna verdiÄŸi isim) milislerinden, paralı savaÅŸçılardan ve destekçilerinden kurtarmaya kararlıdır."
 
Sisi, bugün Mısır'ın batısında Mısır Hava Kuvvetleri birliklerini ziyareti sırasında ordu güçlerine hitap ederek, "Mısır ordusunun, gerek duyulması halinde ülke sınırları dışında askeri bir görevde bulunabileceÄŸi" mesajını vermiÅŸti.
 
"(Libya'nın sahil kenti) Sirte ve (güneyindeki askeri üsse sahip) Cufra (kentleri) kırmızı çizgidir. Libya'yı Libyalılardan baÅŸkası savunmayacaktır. Yardım etmeye ve destek vermeye hazırız." ifadelerini kullanan Sisi, askerlere, "Sınırlarımız içinde veya gerekirse sınırlarımızın dışında herhangi bir görevi yerine getirmek için hazırlıklı olun." demiÅŸti.
 
UMH güçleri 25 Mart'ta baÅŸlattığı "Barış Fırtınası" operasyonu kapsamında 3 Haziran'da baÅŸkent Trablus'un bütün idari sınırlarında, 5 Haziran'da da Terhune kentinde kontrolü saÄŸlamıştı.
 
Ordu, 6 Haziran'da da, Sirte, Cufra Askeri Hava Üssü ve çevresindeki bölgeleri Hafter'e baÄŸlı milislerden almak için "Zafer Yolları" isimli yeni bir harekat baÅŸlattığını duyurmuÅŸtu.
 
Libya'ya Askeri Müdahale Tehdidi Savuran Mısır'a BAE ve Suudi Arabistan'dan Destek
 
Suudi Arabistan ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri, (BAE) Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Türkiye'nin desteklediÄŸi Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) baÄŸlı güçlerin Sirte kentine saldırması durumunda ülkesinin doÄŸrudan çatışmaya girebileceÄŸini söyleyerek, 'kırmızı çizgi uyarısı' yapmasına destek verdi.
 
Suudi Arabistan resmi haber ajansından yapılan açıklamada, "Suudi Arabistan, sınırlarını ve halkını koruma hakkı konusunda Mısır'ın yanında yer almakta ve ona destek vermektedir." ifadesi kullanıldı.
 
Uluslararası topluma, sorumluluklarını yerine getirme ve Sisi'nin çaÄŸrılarına cevap verme çaÄŸrısı yapılan açıklamada, Libya topraklarının güvenliÄŸi ve selametini güçlendiren kapsamlı bir çözüme ulaşılması istendi.
 
BAE DışiÅŸleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Libya'daki geliÅŸmeler "endiÅŸe verici" olarak nitelendirildi.
 
Açıklamada, "BAE, istikrarını ve güvenliÄŸini saÄŸlamak için yapacağı her türlü icraatlarından dolayı Mısır'ın yanında yer almaktadır." ifadesine yer verildi.
 
Açıklamada, Kahire'nin, Libyalıların kanlarının akmaması, BM'nin gözetiminde kapsamlı siyasi müzakerelerin baÅŸlaması için ateÅŸkes ÅŸartlarının oluÅŸturulması hedefiyle çaba gösterdiÄŸi iddiasında bulunuldu.
 
Sisi'den Libya'ya Müdahale Tehdidi
 
Mısır CumhurbaÅŸkanı Sisi, Hava Kuvvetleri birliklerini ziyareti sırasında, "Mısır ordusunun, gerek duyulması halinde ülke sınırları dışında askeri bir görevde bulunabileceÄŸi" mesajını vermiÅŸti.
 
"Sirte ve Cufra kırmızı çizgidir. Libya'yı Libyalılardan baÅŸkası savunmayacaktır. Yardım etmeye ve destek vermeye hazırız." ifadelerini kullanan Sisi, askerlere, "Sınırlarımız içinde veya gerekirse sınırlarımızın dışında herhangi bir görevi yerine getirmek için hazırlıklı olun." demiÅŸti.
 
Libya hükümeti, daha önce defalarca ülkenin doÄŸusundaki gayrimeÅŸru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e askeri destek verdiklerini belirttiÄŸi Mısır, BirleÅŸik Arap Emirlikleri, Fransa ve Rusya'yı kınamıştı.
 
Kaynak: Muslim Port Haber
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.