Sosyal Medya

Kürsü

Ali Haydar Haksal: Modern çağın aşiretleri

Günümüzde, coğrafyamızda, insanlar birbiriyle din adına değil, çıkar anlamında çatışıyorlar. Din çatışmacı değildir. Dinler birer gerekçedir sadece. Pagan bir zihniyet egemen. Hiç kimse onu aşamıyor, onun üzerinden bir hamlede bulunamıyor. Mevcut sistem içinde birbirlerini yiyorlar.



Ä°deolojiler döneminin sonu. Ne ki ideoloji geleneÄŸini sürdüren ve bundan yararlanan kesimler, parçalar, bölümler geçmiÅŸin karanlık ruhundan beslenmeyi sürdürüyorlar. Siyasal partiler, kurumlar, dernekler, barolar, sermaye dernekleri vs. Bunların sayıları çok.
 
Artık saÄŸ ve sol yok. Ä°slâm ve onun karşıtları var. Ä°slâm derken, hakiki anlamda Ä°slâm’a baÄŸlı olanları ayırmak gerekir. Paranın, faizin, kredi kartlarının çıkarın tuzağına düÅŸenleri bir kenara ayırmalı. Günahkârlar ile inkârcıları da ayırmak gerekir. KiÅŸi kendini Müslüman sayıyorsa onun hayır ile ÅŸer, sevap ile günah tartılarını tartışmak bize düÅŸmez. Ä°nkâr durumunda olanları bir kenara koyuyoruz. Onlar zaten oradadırlar.
 
İman noktasında kendilerini belli bir yere odaklamışlarsa zaten onlarda da bir sorun var. paganistler, putperestler, tapıcılar da gene onlar da ayrı bir grup. Onların ideolojileri de aynı konumda.
 
Bir milleti bir birine düÅŸürmek, bundan yararlanmak, bunun üzerine çatışma oluÅŸturmak ve gerilimleri tırmandırmak çıkar amaçlı. Bir Müslüman bir diÄŸerini uzaklaÅŸtırma hakkına sahip deÄŸil. Ä°slâm, insanlık için. Belli bir kesime, siyasal partiye, çevreye has deÄŸil. Kesimlerin baÄŸlılıkları ve sürdürücülükleri hakikat ölçeÄŸinde ise bir sorun yok. Hangi kesim olursa olsun bu anlamda bir baÄŸlılık ve hizmet içinde ise deÄŸerlidir. Bu, Müslüman olma bilinci gerektirir. Ä°slâm hakikatinden sapmama. Ä°slâm belli kesimler için deÄŸil, insanlık için.
 
Günümüz siyasal partileri ve mensuplarını din dışına itmek, zorlamak, öyle göstermek insanlığın aleyhine ve zararına. Ä°nsanı kazanmanın yollarına bakılmalı, ortak noktalarda buluÅŸmanın fırsatı kollanmalı. Birlikte yaşıyor olabilme saÄŸlanmalı. Ve hatta zarar vermiyorsa o hâliyle kabul edilmeli ve zamana bırakılmalı. KiÅŸinin ÅŸahsında Ä°slâm’a gelebilecek olanların önü kapatılmamalı. Her ÅŸey zamana baÄŸlı. Ä°slâm’ı güzel ve iyi gösteren de insan. Ä°nsan iyi bir Müslüman olarak neyi nasıl temsil ediyor ona bakılmalı.
 
Ä°slâm adalet ile yeryüzüne yayıldı, silâh zoruyla deÄŸil. Korku ve vahÅŸet oluÅŸturarak deÄŸil. Batılılar bunun farkına 10. Yüzyılda vardılar. SavaÅŸ yerine kültürel hamlelerde bulundular, kendilerine deÄŸiÅŸtirdiler. Güçlerine güç kattılar.
 
Ä°slâm; ırkların, kabilelerin, ÅŸahısların özel dini deÄŸil. Ä°nsanlığın dini. Çünkü insanlık için, yeryüzündeki bütün insanlar için. Reddedenler, karşı çıkanlar var ve olacak. Ä°nsanlığın baÅŸtan beri baÅŸlı başına sorunu. Fakat insan, insan olarak görülmedikten ve onun gönül kapılarına girme, ulaÅŸma, yakınlık saÄŸlama mümkün iken ki bu, her zaman olabilen bir durum, bunu sürdürmek gerekir. Son ana kadar, bir Müslüman’ın görevi tebliÄŸ, anlatma, çağırıda bulunma ve yaÅŸamadır. Bir Müslüman’ın en etkili daveti ve çaÄŸrısı kendisidir. Ä°nsanın kendi örnekliÄŸidir. Sevgi ve merhamet dilidir.
 
Günümüzde, coÄŸrafyamızda, insanlar birbiriyle din adına deÄŸil, çıkar anlamında çatışıyorlar. Din çatışmacı deÄŸildir. Dinler birer gerekçedir sadece. Pagan bir zihniyet egemen. Hiç kimse onu aÅŸamıyor, onun üzerinden bir hamlede bulunamıyor. Mevcut sistem içinde birbirlerini yiyorlar. GeçmiÅŸin en çatışma alanı ideolojilerdi, saÄŸ ile soldu. Åžimdi ırkların ve kabilelerin çatışmaları bulunuyor. Irkçılar kendi ırk üstünlüklerini ortaya koyuyor. Kendilerine tabi olan diÄŸer ırk ve topluluklar var ise onlar için bir sorun yok. Din de onlar için bir ayrıntı. Zaten ırkçılık ve milliyetçiliÄŸin olduÄŸu yerlerde din geri plandadır. Bir de mezhepçilik… Bir de çıkar gurupları ve aÅŸiretleri var. Burjuvanın rengi ve dini yok. Onların tek derdi, düÅŸüncesi para ve modern ve refah içinde yaÅŸama. Çok dindar olan ya da olmayanların ellerinden fırsatlar alınsın, onlar için din deÄŸil bulunduÄŸu konum önemli. Çıkarlarını asla feda etmezler. Nefret ve öfke dili onların tek azığı.
 
Din insanı yok edici deÄŸil dirilticidir, iyi ve güzel olana çağırıcıdır, görev ve amacı da budur. Müslümanların yaÅŸadığı coÄŸrafyada Müslümanlar dışında yaÅŸayan insanların dününden bugününe bakıldığında bu görülür.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.