Sosyal Medya

Güncel

Dışişleri Bakanlığından Libya ve Akdeniz için yayınlanan ortak bildiriye tepki

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Mısır, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) ortak bildirisine ilişkin, "Takip ettikleri politikalarla bölgesel kaos ve istikrarsızlık peşinde koşan, halkların demokrasi ümitlerini darbeci diktatörlerin fütursuz saldırganlığına kurban etmekte beis görmeyen, ancak hesapları Türkiye tarafından bozulduğunda hezeyana kapılan bir grup ülkenin ikiyüzlüğünün ibretlik bir örneğidir." ifadesini kullandı.



DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Mısır, Yunanistan, GKRY, Fransa ve BAE DışiÅŸleri Bakanları tarafından kabul edilen ortak bildiri hakkındaki Bakanlığa yöneltilen bir soruya yazılı cevap verdi.
 
Aksoy, şunları kaydetti:
 
"Mısır, Yunanistan, GKRY, Fransa ve BAE DışiÅŸleri Bakanlarının bugün DoÄŸu Akdeniz ve Libya konusunda yayınladıkları ortak bildirinin, takip ettikleri politikalarla bölgesel kaos ve istikrarsızlık peÅŸinde koÅŸan, halkların demokrasi ümitlerini darbeci diktatörlerin fütursuz saldırganlığına kurban etmekte beis görmeyen, ancak hesapları Türkiye tarafından bozulduÄŸunda hezeyana kapılan bir grup ülkenin ikiyüzlüÄŸünün ibretlik bir örneÄŸidir."
 
Yunanistan ve GKRY’nin DoÄŸu Akdeniz konusunda Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile diyaloÄŸa girmek yerine, konuyla ilgisiz bölge dışı aktörlerden medet ummalarının, ancak mandacı ve sömürgeci bir mantığın eseri olabiliceÄŸini belirten Aksoy, Türkiye’nin uluslararası hukuk temelinde meÅŸru menfaatlerini korumak amacıyla attığı adımların haksız ve hukuksuz gerekçelerle çarpıtılmasının asla kabul edilemez olduÄŸuna iÅŸaret etti.
 
 
Aklıselime davet ediyoruz
 
Aksoy, aynı durumun Mısır için de geçerli olduÄŸunu, bu ülke yöneticilerinin kendi halkının menfaatlerini ve haklarını korumak yerine, bunlardan çoktan feragat etmeyi tercih etmiÅŸ gözükmekte olduÄŸuna dikkati çekerek, ÅŸöyle devam etti:
 
"DoÄŸu Akdeniz’le hiçbir alakası olmayan BAE’ni ise diÄŸer ülkelerle bir araya getiren, Türkiye düÅŸmanlığından baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildir. Bu ülkenin hem bize, hem Libya’ya karşı sabıkası bellidir. Barış Pınarı Harekatımızla Suriye’de bir terör devletçiÄŸi kurma emellerine ağır bir darbe vurduÄŸumuz Fransa’nın ise, bu ruh hali içinde Türkiye’ye karşı oluÅŸturulan ÅŸer ittifakının hamiliÄŸine soyunduÄŸu anlaşılmaktadır. Tüm bu ülkeleri aklıselime, uluslararası hukuka ve teamüllere uygun hareket etmeye davet ediyoruz. Bölgemizde barış ve istikrar ÅŸer ittifakları ile deÄŸil ancak samimi ve gerçek bir diyalog ve iÅŸbirliÄŸi ile tesis edilebilir."
 
Ortak bildiri
 
Mısır, BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE), Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Fransa, Libya'nın doÄŸusundaki gayrimeÅŸru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e baÄŸlı milislerin sivil can kayıplarına yol açan saldırılarına deÄŸinmeden "Libya'daki taraflara ateÅŸkes çaÄŸrısı" yapmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.