Sosyal Medya

Çin’deki 13 asırlık Ulu Cami: İpek Yolunun başlangıç noktası

Çin’in tarihi İpek Yolu’nun başlangıç şehri Şian’da bulunan Şian Ulu Cami, 13 yüzyıldır İslam’a ve Müslümanlara hizmet ediyor.



Ülkenin orta kesimindeki ÅžanÅŸi eyaletine baÄŸlı Åžian kentinde MS 742’de Tang hanedanlığı döneminde inÅŸa edilen ve Çince adı “Åžian HuaciaoÅŸiang Çingcın Dası” olarak kayıtlara geçen cami, Müslümanların ve Ä°slam’ın temsil edildiÄŸi yer olarak biliniyor.
 
 
KÜLLÄ°YE GÖREVÄ° YAPIYOR
 
Kent merkezinde bulunan ve 13 bin dönümden büyük bir alan üstünde kurulan Åžian Ulu Cami, hem Ä°slami hem de Çin mimari tarzını yansıtıyor. Ä°çinde dershane ve yemekhane gibi alanların da bulunduÄŸu cami, külliye olarak hizmet veriyor.
 
DIÅžARIYA EZAN OKUNUYOR
 
Geçen 13 yüzyıl boyunca 5 Çin hanedanlığına ÅŸahitlik eden cami, her dönemde tadilat ve geniÅŸletme çalışmaları gördü. Åžian Ulu Camide Çin’deki diÄŸer camilerin aksine cami dışından duyulacak ÅŸekilde ezan okunuyor ve ezan kent merkezinde yankılanıyor. Müslümanların ev ve iÅŸ yerlerinin yoÄŸunluk kazandığı Huimincie (Hui Müslümanları) caddesinde bulunan cami, kenti gezmeye gelen turistlerin de dikkatini çekiyor. Camide görevli 7 imam bulunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.