Sosyal Medya

Güncel

Camiler Ramazan için süsleniyor: Mahyalar asılıyor

İstanbul’daki camilere, “on bir ayın sultanı” Ramazan’a özel Osmanlı geleneği mahyaların asılmasına başlandı. Mahyaların bu yıl ki teması “Ramazan ve sorumluluk bilinci” olacak.



Eyüp Sultan Camisi, Süleymaniye Camisi, Sultanahmet Camisi’ni süsleyecek mahyalarda “Oruç arınmaktır”, “Hamd sana, şükür sana”, “Vakit dua vaktidir” yazacak.
 
Osmanlı Devleti’nde ilk Sultan 1. Ahmet döneminde Sultanahmet Camisi’ne asılmasıyla başlayan mahya geleneği, o dönemden bugüne her Ramazan ayında camileri süslüyor. İstanbul’un yanısıra Edirne ve Bursa’daki tarihi camileri Ramazan geceleri aydınlatan mahyalar, Osmanlı’nın son mahyacısı Hacı Ali Ceyhan’ın çırağı olan usta Kahraman Yıldız’ın başında olduğu ekip tarafından İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü atölyesinde hazırlanıyor.
 
Mahya ustası Yıldız ve ekibi, Ramazan ayının yaklaşmasıyla beraber camilerin gerdanlıklarını, İstanbul’daki 6 caminin iki minaresi arasına asmaya başladı. Yıldız, mahyaların akşam yanmasının ramazana farklı bir atmosfer kattığını belirterek, “Şu anda hala daha mahyalar ramazan ayının bir şenliği” dedi.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.