Sosyal Medya

Güncel

Salgın ülkeler arasında maske savaşı başlattı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ülkeler arasında maske ve koruyucu ekipman savaşları yaşanıyor.



Kovid-19, dünya çapında maske ve eldiven gibi koruyucu ekipmanlara olan ihtiyacı artırdı. Ülkeler, daha önce benzeri görülmemiÅŸ ÅŸekilde, birbirlerinin sipariÅŸlerine el koymaya baÅŸladı.
 
Kıtaları aÅŸan bu savaşın ilk örneÄŸi mart başında Çekya ve Ä°talya arasında yaÅŸandı. Çekya, Ä°talya'nın sipariÅŸ ettiÄŸi 110 bin maskeye el koydu. Sorun ancak diplomatik giriÅŸimlerin ardından çözülebildi.
 
Ä°talya, diÄŸer bir sorunu da Fransa ile yaÅŸadı. Fransız basınına göre, Ä°sveç saÄŸlık ÅŸirketi Mölnlycke'nin Çin'den satın aldığı maskelere 3 Mart'ta Fransa'da el konuldu. Virüsten en çok etkilenen Ä°talya ve Ä°spanya'ya gidecek olan maskelerin serbest bırakılması için Ä°sveç hükümeti devreye girdi. 
 
Fransa ancak maskelerin yarısını Ä°talya ve Ä°spanya'ya gönderdi
 
Yaklaşık 2 hafta süren diplomatik çabanın ardından ancak maskelerin yarısı Ä°talya ve Ä°spanya'ya gönderilebildi. Åžirket, bundan sonraki sipariÅŸleri Belçika üzerinden Ä°talya ve Ä°spanya'ya göndereceklerini duyurdu.
 
Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron, maske meselesinin "bağımsızlık" ve "egemenlik" sorunu olduÄŸunu belirterek üretim sayısının artırılmasını istedi.
 
Almanya da 8 Mart'ta Ä°sviçre'ye gidecek 240 bin maskenin ihracatına izin vermeyerek ürünlere el koydu. Ä°sviçre, sorunun çözülmesi için diplomatik giriÅŸim baÅŸlattı.
 
Fransa'nın maskeleri, nakit ödeme yapan ABD'ye gönderildi
 
BaÅŸka ülkelerin maskelerine el koyan Fransa ve Almanya'nın da başına aynı ÅŸey geldi. Fransa'da Paca Bölgesi BaÅŸkanı Renaud Muselier, 2 Nisan'da yaptığı açıklamada, Çin'den sipariÅŸ ettikleri maske ve diÄŸer koruyucu ürünlerin ABD'ye gönderildiÄŸini duyurdu.
 
Ödemesi yapılmasına raÄŸmen ürünlerin kendilerine gönderilmediÄŸini söyleyen Muselier, "Çin'deki havalimanında Fransızların sipariÅŸ ettiÄŸi maskeler, Amerikalılar tarafından nakit parayla satın alındı ve Fransa'ya gelmesi gereken uçak ABD'ye gitti." dedi.
 
Almanya, ABD'yi "modern korsanlıkla" suçladı
 
Almanya da salgınla mücadelede kullanmak üzere satın aldığı 200 bin koruyucu maskeye ABD'nin el koyduÄŸunu duyurdu.
 
Berlin Ä°çiÅŸleri Senatörü Andreas Geisel, 3 Nisan'da yaptığı açıklamada, eyalet yönetiminin satın aldığı, koronavirüs ve enfeksiyona karşı koruma saÄŸlayabilen "FFP-2" maskelere Tayland'ın baÅŸkenti Bangkok'ta ABD'nin el koyduÄŸunu söyledi.
 
Geisel, ABD'yi sert dille eleştirerek ''ABD'nin yaptığı modern korsanlık eylemidir.'' dedi.
 
"VahÅŸi Batı yöntemleri uygulanmamalı"
 
Federal hükümetten ABD'yi uluslararası kurallara uymaya çağırmasını isteyen Geisel, ''Transatlantik ortaklara böyle davranamazsınız. Küresel kriz zamanlarında bile 'VahÅŸi Batı' yöntemleri uygulanmamalıdır.'' diye konuÅŸtu.
 
Almanya SaÄŸlık Bakanı Jens Spahn da maske savaşı yaÅŸandığını belirterek "Çin'deki bu maskeler yüzünden dünyada savaÅŸan insanların hikayelerini duyuyorsunuz. Bu iyi bir geliÅŸme deÄŸil ama güçlü talebi yansıtıyor." dedi.
 
ABD'de eyaletler ve federal hükümet arasında yarış var
 
Maske savaşı ABD'de eyaletler ve federal hükümet arasında yaÅŸanmaya baÅŸladı. ABD basınına göre, Massachusetts eyaletinin satın aldığı 3 milyon maskeye, New York limanında adı açıklanmayan bir federal hükümet kurumu tarafından el konuldu.
 
Washington Post, 31 Mart'taki haberinde, Cumhuriyetçi Partinin kontrolündeki bazı eyaletlere talep ettiklerinden daha fazla destek verildiÄŸini iddia etti.
 
Trump, maske üreticisi ÅŸirketi tehdit etti
 
ABD BaÅŸkanı Donald Trump, koruyucu maske üreticisi 3M'yi maske ihracatını kesmesi için tehdit etti. 3 Nisan'da yaptığı açıklamada, ihracatın devam etmesinin ÅŸirket için "ciddi sonuçları olabileceÄŸini" kaydeden Trump, "3M'nin ürettiÄŸi maskeleri ne yaptığını gördükten sonra, Savunma Üretim Yasası'nı devreye soktuk. Hükümetimiz için maskelere ne olduÄŸunu görmek bizim için sürpriz oldu. Bunun bedeli büyük olacak." ifadesini kullandı.
 
Firma, uyarıda bulundu
 
3M'den yapılan açıklamada ise Trump yönetiminin üretilen maskelerin Kanada ve Latin Amerika pazarlarına ihracatının da durdurulmasını talep ettiÄŸine dikkat çekilerek "ABD'de üretilen koruyucu maskelerin ihracatının kesilmesi, diÄŸer ülkelerin de aynı ÅŸekilde karşılık vermesine yol açabilir. Durum bu noktaya gelirse de ABD piyasasındaki maske miktarı azalmış olur." uyarısında bulunuldu.
 
Dünya genelinde salgın kaynaklı can kaybı sayısı 70 bine yaklaşırken, vaka sayısı 1 milyon 250 bini aÅŸmış durumda.
 
 
Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.