Sosyal Medya

Güncel

Türkiye'de salgında son durumu bakan açıkladı: Can kaybı 277, vaka sayısı 15 bin 679'e yükseldi

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından basın açıklaması yapan Sağlık Bakanı Koca, 63 kişinin daha Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirdi.



SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilkent YerleÅŸkesi'nde gerçekleÅŸtirilen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.
 
Koronavirüs salgınında, dünyada gelinen noktanın artık olayın baÅŸlangıç günlerini bile unutturduÄŸunu vurgulayan Koca, "Çin'de baÅŸlayan olay ÅŸimdi bütün hayatı belirlemiÅŸ durumda. Hiçbirimiz, dünyanın neresinde olursa olsun herhangi bir insan, bu hastalık yokmuÅŸ gibi yaÅŸayamaz. 24 saat içinde bile, yaÅŸam tarzı radikal deÄŸiÅŸiklikler gösterebiliyor. Bu, eski dünya deÄŸil. Bu, sürdüregeldiÄŸimiz hayat deÄŸil. Dünya insanının ekran başından izlediÄŸi haberler eskiye benzemiyor." diye konuÅŸtu.
 
Çok uzun yıllardan beri, dünyanın bütün uluslarının birleÅŸmiÅŸ olarak, ortak bir düÅŸmana karşı savaÅŸtığının altını çizen Koca, dünyanın her ülkesinin bu savaÅŸta ayrı bir cephe olduÄŸunu söyledi.
 
 
"Ä°zolasyon konusu her gün daha fazla önem kazanıyor"
 
Bakan Koca, sözlerine ÅŸöyle devam etti:
 
"Karşımızda, sürekli hareket halinde olan, içeri sızacak boÅŸluk arayan, koyduÄŸumuz sınırlarda zayıf noktaları tehdit eden bir düÅŸman var. Ä°nsanlık buna ilk kez tanık oluyor. Dayanışma ÅŸimdi izolasyonla gerçekleÅŸiyor. Araya mesafe koymak, bizi güçlü kılıyor. Dünya, koronavirüse karşı ÅŸu ana kadar ne baÅŸarı göstermiÅŸse, bunu izolasyona borçludur. Biz de hastalığın ülkemize girmesini bu yolla öteledik. Hastalık, Türkiye'ye girdiÄŸinde, bu mücadelede asıl silahımızın izolasyon olduÄŸunu söyledik. 
 
Temas, mesafe, izolasyon… Bu üç kelime hayati önemde. Temas içinde olmayacağız, araya mesafe koyacağız, kendimizi izole edeceÄŸiz. Bütün dünyada bilim insanları hastalık üzerinde çalışıyor. Bilgi sürekli geliÅŸiyor. Ä°zolasyon konusu, her gün daha fazla önem kazanıyor."
 
Mücadelenin, temelde yayılmayı önleme mücadelesi olduÄŸuna iÅŸaret eden Koca, "O halde, ilaç, aşı çalışmalarını sürdüren bilim insanları bize en baÅŸta ne diyor, tıp ne diyor, ona bakmalıyız. Tıp ÅŸunu diyor, temastan kaçın, araya mesafe koy, kendini izole et. EÄŸer bu temel kural uygulanmazsa diÄŸer tedbirler bizi koruyamaz. Tehdit herkes için ortak, tehdide karşı davranış ortak olmalıdır. Uyguladığınız tedbiri baÅŸkasından talep etme hakkınız var. Yakınlarınızı, çevrenizi uyarmak gibi bir sorumluluÄŸunuz var. Åžunu söylerseniz size kimse itiraz edemeyecektir. ÖzgürlüÄŸümüzü kısıtlayan birbirimiz deÄŸiliz. ÖzgürlüÄŸümüzü risk kısıtlıyor." deÄŸerlendirmesinde bulundu. 
 
"Halk sağlığı savaşı"
 
Koca, izolasyonun, mücadelenin ÅŸahıs bazından ülke bazına gerekli olan mücadele ÅŸartı olduÄŸunu dile getirdi. Mücadelenin temelinde kiÅŸilerin olduÄŸunu vurgulayan Koca, " Hatice Hanım var, Ali Bey var, Murat amcamız, Gül teyzemiz var… Lise öÄŸrencimizden akademisyenimize kadar, bütün insanımız var. Herhangi birimizin tavizi, hepimizi ilgilendirecek ciddi sonuçlar demektir." dedi.
 
Tahammül ve dirayet günleri olan bugünlerin geçici olduÄŸuna iÅŸaret eden Koca, "Bugün ödevimizi ne kadar iyi yaparsak yarın bununla o kadar övüneceÄŸiz. BaÅŸarırsak, bundan bir an için bile ÅŸüphe duymuyorum, birlikte gurur duyacağız. Bir yönüyle bu bir savaÅŸtır, halk saÄŸlığı savaşıdır. Hedefimiz bu savaÅŸtan en az can kaybıyla çıkmak, virüsü, mümkün olduÄŸu kadar erken kontrol altına almaktır." ifadelerini kullandı. 
 
Koca, sözlerine ÅŸöyle devam etti:
 
"Virüsün bütün gücünün ne olduÄŸunu size söyleyeyim. Bunu biliyorsunuz ama tekrar söyleyeyim. Virüsün bütün gücü yayılma fırsatıdır. Bu savaÅŸta virüse bu gücü tanımayalım. Sizleri bu savaşın kahramanları olmaya davet ediyorum. Bunu hayatınızı koruyarak, kendinizi izole ederek yapacaksınız. EÄŸer bunu baÅŸaramazsak kayıplarımız artacak. AkÅŸam, günün tablosu karşımıza çıktığında daha fazla üzüleceÄŸiz. Bu mücadelede stratejimiz sabit hayat olmalıdır. Yuvamız, gücümüzdür. Åžehirlerde haraketlilik ne kadar azalırsa o kadar hızlı galip geliriz."
 
"333 hasta iyileÅŸti, taburcu edildi" 
 
Bakan Koca, son 24 saatte 14 bin 396 test yapıldığını belirterek, "Bugünkü vaka sayısı 2 bin 148. Bugün hayatını kaybeden vatandaÅŸlarımızın sayısı 63. 333 hastamızın da iyileÅŸtiÄŸini, taburcu edildiÄŸini ayrıca söylemek istiyorum." bilgisini verdi.
 
Bazı bilgilerin endiÅŸe verici olabildiÄŸini belirten Koca, "EndiÅŸe verici olarak algılanmalıdır da. Fakat ÅŸu konuda içimiz rahat olmalı. Vakaları hızlı tespit gücümüz söz konusu. Bu tespitlerle virüs taşıyan hastaları izole ediyoruz. Toplumu koruyoruz." açıklamasında bulundu.
 
Bir vaka en az 30 kişiye bulaştırıyor"
 
"Virüsün, bütün dünyaya yayılımı 3 ayda oldu"
 
Mevcut duruma iliÅŸkin çeÅŸitli tabloları göstererek bilgi veren Koca, ÅŸunları kaydetti:
 
"Bu tablo, bizim filyasyon dediÄŸimiz taradığımız hastaların durumu. Åžu an günde filyasyon yaptığımız hasta sayısı 10 bine vardı. Bu süreçte toplam takibini yaptığımız, pozitif gördüÄŸümüz vakaları taradığımızda ortaya çıkan tabloda 47 bin 156 kiÅŸi olmuÅŸ oldu. Sahada ekiplerimiz ve aile hekimlerimiz eliyle yürütüyoruz. Bu rakamlara ulaÅŸabilmek onların yoÄŸun çabası ile oldu. Aile hekimlerimize teÅŸekkür ediyoruz. Filyasyonun son derece önemli olduÄŸunu, bu dönemde pozitif veya ÅŸüpheli görülen vakanın kimlerle temas ettiÄŸini bilmek ve o kiÅŸileri özellikle izole etmek bu mücadele önemli bir unsurdur."
 
Koca, bir baÅŸka tabloda ise bir kiÅŸinin virüsü nasıl bulaÅŸtırdığını anlattı. Koca, "Bu herhangi bir tablo deÄŸil. Bu bildiÄŸimiz, isimleri belli olan, kimleri taradığımız, kimlerde pozitif gördüÄŸümüz, kimlerin yoÄŸun bakımda yattığını, kimlerin kaybedildiÄŸini gösteren somut bir örnek. Yani, virüs bu kadar kolay yayılıyor. Herkesin ÅŸu dönemde kendisini ÅŸüpheli gibi görüp, kendisini özellikle evinde izole etmesini son derece önemsiyoruz." dedi.
 
Koca, hastaneye yatmasına bile gerek kalmadan hastalığı atlatan bir kiÅŸinin virüsü bulaÅŸtırdığı 3 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸini ve çevresindeki 12 kiÅŸinin de pozitif olduÄŸunu da anlattı. 
 
Virüsün çok kolay bulaÅŸtığına ve baÅŸka hastalıklarda görülmeyen hızla yayıldığına dikkati çeken Koca, "Daha önce bunu böyle bilmiyorduk, ortalama 2,6-2,7 kiÅŸiye bulaÅŸtırır diye düÅŸünüyorduk. Bu nedenle izolasyonun ve hareketsizliÄŸin son derece önemli olduÄŸunun altını çizmek istiyorum. Bu virüsün, bütün dünyaya yayılımı 3 ayda oldu." açıklamasında bulundu.
 
24 saatte 2148 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu
 
Son 24 saatte 2148 kiÅŸiye Kovid-19 tanısı konuldu, 63 kiÅŸi hayatını kaybetti, vaka sayısı 15 bin 679'a, can kaybı 277'ye ulaÅŸtı. Kovid-19 tedavisi tamamlanarak taburcu edilen toplam kiÅŸi sayısı 333 oldu. SaÄŸlık Bakanlığı bugünkü koronavirüs testi sayısının 14 bin 396, toplam test sayısının 106 bin 799 olduÄŸunu bildirdi.
 
"Haftaya 20-25 bin aralığına çıkacağımızı düÅŸünüyorum"
 
Test sayılarına iliÅŸkin de tablo üzerinden bilgi veren Koca, her hastaya test yapılması gibi yanlış bir algının olduÄŸunu söyledi. Koca, sözlerine ÅŸöyle devam etti:
 
"Japon heyetiyle görüÅŸtüm. Japonya'da yapılan test sayısı 34 bin ve bizim ÅŸu an test sayımız 100 bini geçti ve günlük test kapasitemiz 15 bini buldu. Åžu an 71 merkezde çalışılıyor. Kim çalışmak istiyorsa her merkeze izin verdik, 89 merkeze çıkmak üzere önümüzdeki birkaç gün içerisinde de plan yapıldı. 
 
Çin'den getirdiÄŸimiz dahil olmak üzere devreye girdi, o da 400 bin. Elimizde ayrıca 1 milyon kit olduÄŸunu da daha önce söylemiÅŸtim. Kit sorunundan öte bunu çalışabilecek ortamın olması önemli. Biz hem merkez sayılarımızı artırıyoruz hem bunu çalışabilecek bütün merkezlere de izin veriyoruz."
 
Günlük test sayısında 15 bine yaklaşıldığını vurgulayan Koca, "Haftaya 20-25 bin aralığına çok rahat çıkacağımızı düÅŸünüyorum. Önümüzdeki bir hafta 10 gün içinde ise 30 binli rakamları göreceÄŸimizi söylemek istiyorum." dedi.
 
Koca, sahayı çok taramak istediklerine dikkati çekerek, "Filyasyonu çok yaygın yapmak istiyoruz, yaygın yapınca da test sayımız daha çok artacak ve daha çok arttığı bu dönemde pozitif vaka sayısı da artmış olacak. Önemli olan burada hayatını kaybeden vatandaşımızın sayısını minimalize edebilir olmak. Bunun için de testi daha çok Bilim Kurulu'nda yeni algoritma olarak geliÅŸtirdiÄŸi hastalık bulgusu olan ve ÅŸüpheli olan kiÅŸilere bu testin yapılabilir olması. Herkese bu testin yapılması, ayrıca kendisinin negatif olduÄŸunu düÅŸünerek daha özgür daha rahat hareket etmesine sebep olarak 3-5 gün sonra bu test pozitif çıkabilir. Ama o dönemde rahat davrandığı için birçok kimseye bulaÅŸtırabilir. O nedenle hastalık bulgusu olan kiÅŸilere bu test yapılmalı ve bu dönemde herkes kendisini pozitifmiÅŸ gibi izole ederek önümüzdeki dönemi geçiriyor olmalı."
 
"Ölüm oranımız ÅŸu an yüzde 1,58"
 
Bakan Koca, vaka sayısına iliÅŸkin grafik üzerinde de deÄŸerlendirmelerde bulundu.
 
Dün itibarıyla verilerin yer aldığı bir diÄŸer tabloda ise hayatını kaybeden kiÅŸilerin grafiÄŸini gösteren Koca, "Sayılarımız artıyor ama vakalarımız içindeki ölüm oranımız ÅŸu an yüzde 1,58. Bu anlamda birçok ülkeden aÅŸağıda olduÄŸumuzu, bunu eÄŸer daha aÅŸağı düÅŸürme noktasında bir baÅŸarı gösterebilirsek, bu son derece bizim için önemli olur. Hedefimiz burada hayatını kaybeden vatandaÅŸlarımızın sayısını azaltmak." diye konuÅŸtu.
 
 
İl bazında vaka sayısında ilk sırada İstanbul yer alıyor
Bakan Koca, virüsün görüldüÄŸü illerin dağılımına iliÅŸkinde tabloyu göstererek, bugüne kadar illerdeki dağılımı göstermediklerini söyledi.
 
Koca, sözlerine ÅŸöyle devam etti:
 
"Sebep, daha önce de ifade etmiÅŸtim, Ä°talya bunun benzerini yaptı. Ä°talya'da bir bölgeden bütün Ä°talya'ya virüsün yayılmasına sebep oldu. Biz de bu sebeple o hatayı iÅŸlemek istemedik. Ama ÅŸimdi dün itibarıyla bir ilimizde görülmemiÅŸti. O ilimizde de dün itibarıyla görülen 2 vakamız oldu. Bütün illerimizde artık bu virüsün olduÄŸunu biliyoruz. O nedenle açıklamakta bir sakınca olmadığını düÅŸünüyoruz. 
 
Burada görülen ön planda daha çok vakanın Ä°stanbul olduÄŸunu görüyoruz. Ä°stanbul'daki vaka sayısı 8 bin 852, yüzde 60'lara yakın. Onu Ä°zmir izliyor, 853 vaka, onu 712 vakayla Ankara, 584 vakayla Konya, 410 vakayla Kocaeli izliyor. En çok vaka görülen iller, Ä°stanbul, Ä°zmir, Ankara, Konya, Kocaeli, Isparta, Sakarya, Adana, Bursa ve Samsun. 
 
Bir diÄŸer tablo ise illere göre hayatını kaybeden vatandaÅŸlarımızın dağılımını gösteriyor. Toplam 39 ilimizde can kaybımız var. Ayrıca 42 ilimizde hayatını kaybeden vatandaşımızın olmadığını gösteren bir tablo."
 
Hayatını kaybeden kiÅŸilerin yüzde 79,5'u yani yüzde 80'inin 60 yaÅŸ üstündekilerden oluÅŸtuÄŸuna dikkati çeken Koca, "YoÄŸun bakımda olanların yaklaşık yüzde 75'i de 60 yaşın üzerinde. Hayatını kaybeden vatandaÅŸlarımızın yüzde 68,8'i yani yüzde 69'u gibi tansiyon hastası olan. YoÄŸun bakımda olanların yüzde 63,3'ü tansiyon hastası olduÄŸunu görüyoruz. Yani, hayatını kaybedenlerin yüzde 80'i, 60 yaşın üstü. Bu dönemde kronik ve alt hastalığı olan ve 60 yaÅŸ üstü olan her vatandaşımızın daha riskli olduÄŸunu görüyoruz. Yüzde 80 oranında kaybettiklerimizin bu grupta olduÄŸunu görüyoruz."
 
Koca, bu nedenle 60 yaÅŸ üstü ve kronik hastalığı olan kiÅŸilerin asla evlerinden çıkmamaları ve kendilerini izole etmeleri gerektiÄŸinin bir kez daha altını çizdi. 
 
Vaka tespiti konusundaki baÅŸarının, sistematik ve hızlı bir çalışmanın sonucu olduÄŸunu dile getiren Koca, "SaÄŸlık çalışanlarımıza, Bilim Kurulumuza güvenelim. Hastalığın yayılmasını, can kayıplarını önlemenin yolu tedbirdir. Kendimizi izole edelim. Yuvamız, gücümüzdür. Dışarı çıkmayalım. Virüse fırsat tanımayalım."
 
Bakan Koca,  Bilim Kurulu'nun, umreden gelen vatandaÅŸlar ve yurt dışından gelerek yurtlarda karantinaya alınan öÄŸrencilerle ilgili bu hafta bir karar aldığını söyledi. 
 
Bilim Kurulu'nun aldığı karar doğrultusunda eğer kişinin sonucu pozitifse ya da semptomu varsa hastanede takip edileceğini belirtti.
 
Semptomu olmayan ve sonucu negatif çıkanlarla ilgili yürütülecek sürece iliÅŸkin ise Koca, "Umreden gelenler bu süreçte 14 gün kaldıysa bir onam formu imzalatılıyor. Bilim Kurulu, evinden dışarı çıkmamak üzere bunun zorunlu olduÄŸunu belirten bir onam formu hazırladı, imza altına alınmak kaydıyla ve aile hekimlerinin de bu kiÅŸileri takip etmesi ÅŸartıyla 14 gün evde izolasyonlarının uygun olduÄŸunu ifade etti." bilgisini verdi.
 
Bakan Koca, yurt dışından gelenler için de aynı sürecin yürütüleceÄŸini söyledi. 
 
"Åžimdi Kuzey Amerika'nın merkez üssü olduÄŸu yönünde bir kanaat oluÅŸtu"
 
Dünya SaÄŸlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü ile görüÅŸmesine iliÅŸkin bir soruyu yanıtlayan Koca, görüÅŸmede pandemide dünyada gelinen noktayı ele aldıklarını kaydetti.
 
Bakan Koca, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:
 
"Daha önce merkez üssü olarak Çin'den sonra Avrupa'nın görüldüÄŸü ama ÅŸimdi Kuzey Amerika'nın merkez üssü olduÄŸu ÅŸeklinde bir kanaat oluÅŸtu. Birçok ülkeye destek saÄŸladığımız için özellikle teÅŸekkür ettiler. Türkiye'ye virüsün geç geldiÄŸini, baÅŸarılı bir ÅŸekilde bunu gerçekleÅŸtirdiÄŸimizi, Avrupa bölgesinde en son gelen ülke olduÄŸumuzu ifade ettiler. Özellikle saÄŸlık sistemimize olan güvenlerini, bu süreci baÅŸarılı bir ÅŸekilde götürdüÄŸümüzü, her türlü yardıma hazır olduklarını ifade ettiler. Bilgilendirmeleri de ÅŸeffaf bir ÅŸekilde yaptığımız için özellikle teÅŸekkür ettiler. Bu sürecin basamaklandırılmış stratejisini de ayrıca konuÅŸtuk, zaten uyguladığımızda böyle bir yaklaşım. Bu anlamda iyi bir görüÅŸme oldu."
 
"Bölgesel sıkı tedbirler alınabilir"
 
Bakan Koca, bundan sonraki süreçte Ä°l Pandemi Kurulları dahil olmak üzere bölgesel daha sıkı tedbirlerin alınabileceÄŸini belirterek "Önemli olan hareketliliÄŸi azaltmak, zorunlu olmadıkça evden çıkılmaması. Tek önleyici tedbirin bu olduÄŸu çok net görülüyor." dedi.
 
Bakan Koca, "EÄŸer gerçekten kendimizi izole edebilirsek, teması minimalize edebilirsek zorunlu olmadıkça evden çıkmazsak bu tedbirlerle, grafiÄŸin daha aÅŸağıda kapanacağını çok rahat söyleyebiliriz. Tersine hiçbir ÅŸekilde izolasyon kurallarına uyulmazsa önlenme ÅŸansı olmaz. O nedenle bütün toplum olarak birlik, beraberlik içinde, hatta birbirimizi uyararak evlerimizde kendimizi izole etme çabası içerisinde olmalıyız." tavsiyesinde bulundu. 
 
"Koronavirüs hastalığına yakalanan gençler de var"
 
Koca, "Özellikle de hayatını kaybedenlerin 60 yaÅŸ üstü ve kronik hastaların daha çok olduÄŸunu söylemek istiyorum. Bu, gençlerin hiç olmadığı anlamına gelmez. Gençlerin de orta yaşın da hassasiyet göstermek zorunda olduÄŸunu biliyoruz. Sadece bir yaÅŸ aralığının daha çok etkilendiÄŸini göstermek için o tabloyu verdik." dedi.
 
Prof. Dr. Cemil TaÅŸcıoÄŸlu'nun hayatını koronavirüs hastalığı nedeniyle kaybettiÄŸinin anımsatılması üzerine Koca, çok iyi bir insan olan TaÅŸcıoÄŸlu'nun görevinin başında son güne kadar hizmet vererek hayata veda ettiÄŸini söyledi.
 
Bakan Koca, Taşcıoğlu'nun ailesine, yakınlarına, camiaya başsağlığı diledi.
 
"Bütün sorumluluk sahada bu arkadaÅŸlarımızın omuzunda"
 
DSÖ Avrupa Direktörünün Avrupa'da görülen vakaların yüzde 10'unun saÄŸlık çalışanları olduÄŸunu ifade ettiÄŸini aktaran Koca, ÅŸunları kaydetti:
 
"Bizde böyle bir oran yok ama her geçen gün pozitif çıkan vaka sayımızın fazla olduÄŸunu, hem hekim arkadaÅŸlarımızdan hem hemÅŸire arkadaÅŸlarımızdan hem saÄŸlık çalışanlarımızdan hem de yardımcı personelde, söylemek istiyorum. Bunun sayısını vermek çok içimden gelmiyor, 601 kiÅŸi. Bütün sorumluluk, sahada bu arkadaÅŸlarımızın omzunda. 
 
Özellikle koruyucu malzeme noktasında, eksiklik oluÅŸturmama noktasında her türlü gayret içerisinde olduÄŸumuzdan emin olun. EÄŸer bu anlamda herhangi birileri 'ben malzemeye ulaÅŸamıyorum' diyorsa, lütfen bize ulaÅŸsın. Bütün birimleri aÅŸarak bize ulaÅŸsın. Bu anlamda hiçbir eksiklik oluÅŸturmayacağız. Sadece son bir haftada bizim dağıttığımız N-95 maske yaklaşık 4 milyon oldu. Daha fazlasını veririz. Ä°htiyaç neyse... Bu anlamda hiçbir kısıtlamaya gitmek istemiyoruz. Onun için yurt dışında ihracatı kestik. Öncelikli olarak saÄŸlık çalışanlarımızın ihtiyacını gidermek için çalışıyoruz."
 
Bakan Koca, saÄŸlık çalışanlarını korumak için her türlü tedbiri almaya devam edeceklerini vurguladı.
 
 
Sağlık Bakanı Koca: 63 kişi daha Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti
 
Bir gazetecinin "Günde kaç saat uyuyorsunuz?" ÅŸeklindeki sorusu üzerine Koca, "Uyku faslının kendimle ilgili kısmına cevap vermeyeyim. Bu dönemde üzerimize düÅŸen sorumluluÄŸu yapma gayreti içindeyiz. Uykunun önemli olduÄŸunu, vatandaÅŸlarımızın bağışıklık ve dirençlerini artırma noktalarında hem beslenmelerine hem uyku düzenlerine önem vermeleri gerektiÄŸini ifade etmek istiyorum." diye konuÅŸtu.
 
Koca, "Türk Tabipleri BirliÄŸinin (TBB) hastanelerin yetersiz olduÄŸuna iliÅŸkin iddialarının" hatırlatılması üzerine ÅŸu açıklamalarda bulundu.
 
"Başından beri birlik ve beraberlik içinde mücadele ortamı oluÅŸması için gayret gösteriyoruz. Bu mücadelede tek ferdin bile farklı davranma hakkının olmadığını özellikle ifade ediyoruz. Ä°mkanlarımızı olabildiÄŸince artırmaya ve B planı, C planı, D planı gibi hangi durumlarda ne yapmamız gerektiÄŸinin planlamasını yapıyoruz. Åžu an hastanelerimizdeki yoÄŸun bakımlardaki doluluk oranımız yüzde 63. Yatak doluluk oranımız Anadolu'da yüzde 40'larda. Ä°stanbul'da yüzde 58'de. YoÄŸun bakım için demiyorum, servis için söylüyorum. Bu süreçte özel hastanelerin de daha kısmen devrede olduÄŸunu, özel hastanelerin saÄŸlık kuruluÅŸlarının da önümüzdeki günlerde daha yoÄŸun girebileceklerini ve bu anlamda ÅŸu an herhangi bir sorunun olmadığını özellikle ifade etmek istiyorum. Yaklaşımların ve önerilerin yapıcı olması gerektiÄŸinin de altını çizmek istiyorum." 
 
"Ücret talep edilmemesi yaklaşımındayız"
 
Koca, "Pandemi hastanesi ilan edilen özel hastanelerde olası tanı ve tedavi sürecinde ücret talep edilecek mi?" sorusuna, "Pandemi hastaneleriyle ilgili bir düzenleme yapılıyor olacak, önümüzdeki günlerde. Özellikle vatandaşımızdan bu anlamda ücret talep edilmemesi noktasında bir yaklaşım içindeyiz. Önümüzdeki günlerde de üç beÅŸ günü bulmaz, bu anlamda bir düzenleme ve yaklaşım söz konusu." yanıtını verdi. 
 
"Milyonlarca insan çalışmak zorunda. Virüsü umursamayanlar da var. Zorunlu karantina ya da sokaÄŸa çıkma yasağı tedbiri yakın mı?" sorusu üzerine Koca, ÅŸu dönemde zorunlu olmadıkça evden asla çıkılmaması, insanların kendilerini izole etmesi gerektiÄŸini ifade ederek, ÅŸunları söyledi:
 
"Geçen Bilim Kurulu toplantısında özel sektörün de minimal personelle üretimine devam etmesi gerektiÄŸiyle ilgili öneri vardı. Mesela bizim bakanlığın randevu ve çaÄŸrı sistemlerinde çok kiÅŸi çalışır. Bu dönemde çalışanlarımızın yüzde 90'ı evden sisteme katılıyor. Daha önce bunu yapmamıştık. Bu süreçte iÅŸ ortamının gerektiÄŸinde dijital ortamda evden de nasıl yapılabilir olduÄŸunu hepimiz görmüÅŸ oluyoruz, test etmiÅŸ oluyoruz, tecrübe etmiÅŸ oluyoruz. Bu anlamda bunun çok yoÄŸunlaÅŸtırılması gerektiÄŸini özellikle ifade etmek istiyorum ama hedef izolasyon ve bu izolasyonun evde mutlak yapılıyor olması, zorunlu olmadıkça asla dışarı çıkılmaması, sosyal mesafenin mutlak korunması. Bunun son derece önemli olduÄŸunu tekrar hatırlatıyorum. Özellikle direnci düÅŸük olan, belli bir yaşın üzerinde olan ve kronik hastalığı olanların, bu virüs çok yaygın ve kolay bulaÅŸtığı için hayatını kaybeden kiÅŸiler olarak karşımıza çıkabileceÄŸini, o nedenle bu yaÅŸ grubunun ve kronik hastalık grubunun hiçbir ÅŸekilde dışarı çıkmamaları gerektiÄŸini, temas içinde olmamaları gerektiÄŸini tekrar hatırlatmak istiyorum."
 
Daha önce istifa edip, tekrar göreve baÅŸlamak isteyen saÄŸlıkçılar
 
Koca, "SaÄŸlık Bakanlığından daha önce istifa eden personel bakanlığa yeniden dönmek istiyor. Bakanlık, buna yönelik dönüÅŸ kurası açmayı düÅŸünüyor mu?" sorusuna, "Çok rahat yaparız. Yeter ki çalışmak isteyen olsun." karşılığını verdi.
 
SaÄŸlık çalışanlarına belli aralıklarla Kovid-19 testi yapılmasının söz konusu olup olmadığına iliÅŸkin soru üzerine Koca, "Bu konuyla ilgili Bilim Kurulu'nun alacağı karar doÄŸrultusunda gereken neyse yapılmış olur. Özellikle saÄŸlık çalışanlarımızı daha çok tarama kitinden hızla geçirmek gibi bir yaklaşım var. Onu önümüzdeki günlerde netleÅŸtirmiÅŸ oluruz." diye konuÅŸtu.
 
Bakan Koca, yoÄŸun bakım hastalarında kullanılmak üzere getirilen ilaca iliÅŸkin geliÅŸme olup olmadığı sorusunu yanıtlarken, Çin'den getirilen ilacın yoÄŸun bakımdaki hastaların çoÄŸuna kullanıldığını bildirdi.
 
Kurulun ilacın etkinliÄŸiyle ilgili bir analiz yaptığını belirten Koca, "Bu ilaca ne zaman baÅŸlanması gerektiÄŸi, erken dönemde mi, yoÄŸun bakım öncesi mi, yoÄŸun bakım safhasında mı, entübe edildiÄŸi dönemde mi ve hangi dozda, bununla ilgili artık belli oranda vaka sayımız olduÄŸunu biliyoruz. Bu analiz ve uygulama ÅŸeklinin bundan sonra nasıl yapılacağı da önümüzdeki günlerde netleÅŸmiÅŸ olur." dedi.
 
"Kök hücre baÅŸladı, plazmayla ilgili de genel bir düzenleme yapıldı"
 
Bir gazetecinin, "pasif antikor tedavisinin gündemde olduÄŸunu" belirterek, "Bilim Kurulu'nun bu tedaviyle ilgili görüÅŸü nedir? Uygulanacak mı? Türkiye'de ne zaman uygulanmaya baÅŸlayabilir?" sorusuna Koca, ÅŸu yanıtı verdi:
 
"Dünyada uygulaması var ama çok yaygın deÄŸil. Özellikle tedavisi yapılan ve antikor geliÅŸmiÅŸ olan kiÅŸilerin plazmasını hasta olan kiÅŸiye vermek... Bununla ilgili bir çerçeve çizildi. Hangi hastaya, nasıl uygulanması gerektiÄŸiyle ilgili bugün de yayınlandı. Özellikle Kızılay da burada, tedarik zincirinde önemli bir birim olacak. Bunu yapabilecek olan üniversite ve vakıf üniversitelerine de yapabileceklerse bu konuda izin vermek üzere, kimlere izin verileceÄŸi ÅŸeklinde bir genelge bugün yayımlandı. Bu konuda kök hücre uygulamasını da daha geniÅŸletmek istiyoruz. Kök hücre uygulamasını yapacak merkezlere ki biz üç merkezle ilgili uyguladığımız bazı hastalarımız oldu, buradan fayda gördüklerini söyleyebilir miyiz, en azından ÅŸu dönemde zararlı olmadığına ama ne kadar faydalı olduÄŸu konusunda Bilim Kurulunun analizi olmuÅŸ olur ama biz bu tedaviyi de ötelemek istemiyoruz, bunu da uygulamak istiyoruz. Kök hücre baÅŸladı, bunu geniÅŸletiyoruz. Plazmayla ilgili de bunun hangi hastaya ve nasıl uygulanması gerektiÄŸiyle ilgili bir genel düzenleme yapıldı."
 
 
"Seyahat kısıtlaması daha da yoğun yapılmalı"
 
Koca, "Solunum cihazlarıyla ilgili seri üretimde hangi noktadayız. Bir sıkıntı var mı?" sorusu üzerine Koca, "Herhangi bir sıkıntımız yok." dedi.
 
"Seyahat kısıtlamasına karşın vatandaÅŸların özel araçlarla seyahat ettiklerine" dikkat çekilerek, "Bununla ilgili bir düzenleme olacak mı?" sorusuna ise Koca, "Özellikle seyahat kısıtlamasının daha yoÄŸun yapılması gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz. Bu konuda da Ä°çiÅŸleri Bakanlığımız zaten daha yoÄŸunlaÅŸtırdığı bir döneme girmiÅŸ oldu. Önümüzdeki günlerde bu kısıtlamanın, izne baÄŸlı biliyorsunuz, bunu daha da yoÄŸunlaÅŸtırarak, sürdüreceklerini biliyoruz." yanıtını verdi.
 
Koca, "Bilim Kurulu sokaÄŸa çıkma yasağı önerdi mi?" sorusunu "Kurulun geçen toplantıda aldığı kararları biliyoruz. Bu kararların ne olduÄŸu da belli. Özellikle bazı ÅŸehirler özelinde genel giriÅŸ çıkışların kontrolü istenmiÅŸti. Bu bütün Türkiye'de uygulandı. Önümüzdeki günlerde bunun daha yoÄŸun ÅŸekilde, zaten Ä°çiÅŸleri Bakanlığı bu anlamda yetkili, daha yoÄŸun ÅŸekilde uygulanmış olacak." diye yanıtladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.