Sosyal Medya

Güncel

İran'dan koronavirüs için acil sağlık malzemesi ve ilaç yardımı çağrısı

İran Dışişleri Bakanı Zarif, ülkede şu ana kadar 429 kişinin ölümüne yol açan yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele için acilen sağlık malzemeleri, ekipmanlar ve tespit kitlerine ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.



Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, koronavirüsle mücadele için SaÄŸlık Bakanlığının ihtiyaç listesini "ACÄ°L" baÅŸlığıyla Twitter hesabından paylaÅŸarak tüm dünya ülkelerini Ä°ran'a yardıma çağırdı.
 
Kovid-19'la mücadelede saÄŸlık personelinin ön saflarda cesurca savaÅŸtığını belirten Zarif, "Onların çabaları, halkımızın ilaç ve teçhizata eriÅŸimini engelleyen kısıtlamalardan kaynaklanan büyük eksikliklerle baltalanıyor." ifadelerini kullandı.
 
Mesajına SaÄŸlık Bakanlığının acil ihtiyaç listesini ekleyen Zarif, "Virüs, ayrım yapmıyor. Ä°nsanoÄŸlu da yapmamalı." diye yazdı.
 
Zarif'in paylaÅŸtığı 30 satırlık acil ihtiyaç listesinde, 172 milyon koruyucu maske, 100 milyon eldiven, 3 milyon 200 bin Kovid-19 tespit kiti, 1000 suni solunum cihazı gibi birçok teçhizat ve ilaç bulunuyor.
 
İran, ABD'nin bankacılık yaptırımları nedeniyle sağlık malzemelerinin temininde sorun yaşıyor
ABD yönetimi, 8 Mayıs 2018'de, Ä°ran ile imzalanan nükleer anlaÅŸmadan çekilerek Tahran'a yaptırımları geri getirmiÅŸti.
 
Washington'un doÄŸrudan Ä°ran saÄŸlık sektörüne bir yaptırımı söz konusu olmamasına raÄŸmen tek taraflı bankacılık yaptırımları ve ABD'nin yaptırım listesine alınmaktan çekinen yabancı ÅŸirketlerin Tahran'la ticaret yapmaktan kaçınması, Ä°ran'ın saÄŸlık malzemeleri ve ilaç ithalatını zorlaÅŸtırıyor.
 
ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo, 28 Åžubat'ta Kovid-19'la mücadele eden Ä°ran'a yardım teklifinde bulunmuÅŸtu.
 
Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani, 4 Mart'taki kabine toplantısında, "Onlar (ABD) merhamet maskesi takarak 'Ä°ran halkına yardım edelim.' diyor. Siz eÄŸer samimiyseniz en azından ilaç yaptırımlarını kaldırın." ifadelerini kullanmıştı.
 
Zarif de ABD'nin tek taraflı yaptırımlarının ülkedeki Kovid-19 ile mücadelede ihtiyaç duyulan kaynakları tükettiÄŸini söylemiÅŸti.
 
Can kaybı 429'a yükseldi
 
Hastalığın ortaya çıktığı Çin ve Ä°talya'nın ardından en çok can kaybının yaÅŸandığı ülke Ä°ran'da, virüs ilk kez 19 Åžubat'ta Kum kentinde tespit edilmiÅŸ, ardından tüm eyaletlere yayılmıştı. Ülkede koronavirüse yakalananların sayısı 10 bini aÅŸarken can kaybı 429'a yükseldi.
 
Ä°ran'ın eski Vatikan Büyükelçisi ve ülkenin önde gelen din adamlarından Hadi HüsrevÅŸahi, Düzenin Maslahatını TeÅŸhis Konseyi Üyesi Muhammed Mirmuhammedi, eski Åžam Büyükelçisi Hüseyin Åžeyhulislam ve Tahran Milletvekili Fatma Rehber de yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmiÅŸti.
 
Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Masume Ä°btikar ve 24 milletvekilinin virüse yakalandığı açıklanmıştı. Salgınla mücadele kapsamında büyük kentlerin giriÅŸlerinde halkın seyahatini kısıtlamak amacıyla kontrol noktaları oluÅŸturulmuÅŸtu.
 
Ülke genelindeki ilk ve orta dereceli okullar ile üniversitelerde eÄŸitime ara verilmiÅŸ, sportif ve sanatsal faaliyetler de 20 Mart'a kadar iptal edilmiÅŸti.
 
AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.