Sosyal Medya

Fetöcülük toplumsal bir kördüğüme dönüşüyor

Artık nerdeyse herkes FETÖ ile iltisaklı hale geliyor. Birbiriyle savaşan, birbirini tasfiyeye yönelen ve sonuçta devlete de millete de kan kaybettiren bir tablo ortaya çıkarıyor. FETÖ, Gülencilikten de çıkarak büyük bir siyasi ve toplumsal kavganın motoruna dönüşüyor.



FETÖ’nün siyasi ayağı üzerine tartışmalar devam ediyor. Artık nerdeyse herkes FETÖ ile iltisaklı hale geliyor! Her siyaset, her kesim ve her grup kendi rakibini bunun üzerinde dövüyor. Rakibini FETÖ’cü olmakla suçluyor. Emekli general Ä°lker BaÅŸbuÄŸ, 2009 yılında askeri yargının AB ile entegrasyon çerçevesinde yaptığı kanun deÄŸiÅŸikliÄŸine iÅŸaret ediyor. Demokratik reformun önemli bir giriÅŸimi olan bu kanun deÄŸiÅŸiminin, FETÖ’nün önünü açtığı ve çeÅŸitli askerlerin yargılanmasına neden olduÄŸunu söylüyor. Böylece dönemin iktidarını ve bu kanunları onaylayan siyasetleri FETÖ ile iltisaklı olmakla suçluyor. KılıçdaroÄŸlu, FETÖ mensuplarının devletin çeÅŸitli kademelerine atanmasından bahsediyor. Ä°ktidarın bunları yaptığını söylüyor. Hatta 1991 yılındaki MÄ°T raporuna iÅŸaret ediyor. Ak Parti ve Ä°ktidar da çok haklı bir biçimde Gülen’in ordu içinde örgütlenirken onlara dokunulmadığı ve BaÅŸbuÄŸ döneminde de bunun sürdüÄŸünü hatırlatıyor.
 
Bu tablo FETÖ meselesinin gün geçtikçe daha da karmaşık hale geldiÄŸini gösteriyor. Türkiye’nin iktidar ve muhalefetiyle, askeri ve sivil çevreleriyle birini suçlayacak bir araca dönüÅŸüyor. Toplum ve devlet daha fazla enerji kaybediyor. Ä°ç çatışma ve rekabet daha fazla yıkıcı hale geliyor. Oysa Gülen yapısı, devlet içinde neredeyse tamamen tasfiye edilmiÅŸ durumda. Devlet içinde mahrem ve güç iliÅŸkileri ile paralel olarak yapılanan bir yapı bugün yok artık. Bu açıdan büyük bir sonuç ve baÅŸarı elde edilmiÅŸ durumda. Ancak FETÖ olgusu üzerinde herkes birbirine kurÅŸun sıkıyor. FETÖ, GülenciliÄŸi aÅŸan ve Türkiye’yi büyük bir iç hesaplaÅŸma aracı yapan bir mesele olmaya dönüÅŸüyor. En büyük tehlike budur. Bir hareket ve yapı dağıtıldığı halde, onun etrafında geliÅŸtirilen tartışmalar ve düÅŸünceler ile partiler, muhalefet, iktidar, askeri ve sivil kesimler birbirini yiyor.
 
Bu tutumun temelinde GülenciliÄŸi ortaya çıktığı 1970’lerden itibaren ajan olarak görüp FETÖ diye tanımlamak gelmektedir. Çünkü hemen herkes bir biçimde bu yapı ile beraber çalışmış. Devlet içinde büyük varlık oluÅŸturan ve toplum hayatında da dini faaliyetlerde bulunan bu yapı ile görüÅŸmeyen ve iÅŸ tutmayan neredeyse tek çevre yok. Mesela AP, DYP, ANAP, CHP ve Ak Parti bu çevrelerle çeÅŸitli dönemlerde iÅŸ tutmuÅŸ. iktidara FETÖ’nün siyasi ayağı suçlamasını yapan CHP yaptıklarını görmezlikten geliyor. 2013 yılında, GülenciliÄŸin mahrem ve yıkıcı yüzü ortaya çıktığı zamanlarda CHP Genel BaÅŸkanı KılıçdaroÄŸlu, bu çevreyle yakın iliÅŸkiler içine giriyor. Zaman gazetesine bilgi gönderiyor, ziyaretlerde bulunuyor, CHP kadroları hükümete muhalefet için Gülen medyasında her gün boy gösteriyor.
 
Askerlere baktığımızda GülenciliÄŸi koruyan iÅŸaretlere rastlıyoruz. Gazeteci RuÅŸen Çakır, daha 1985 yılında Nokta dergisinde, “Orduda Fetullahçılar” adıyla dosya hazırlıyor. Ancak ordunun bu konuda önlem alıcı bir tutum içine girdiÄŸini gösteren bir tutuma rastlanmıyoruz. Hatta 28 Åžubat sürecinde bile onlara dokunulmuyor. Buna karşın eÅŸi baÅŸörtülü olan, Ä°slamcı olan veya Milli GörüÅŸçü olan birçok subay-astsubayın görevlerine son veriliyor.
 
Bu tabloya göre, GülenciliÄŸi kurulduÄŸu andan itibaren FETÖ diye gösterirsek bütün taraflar terörle iltisaklı hale geliyor! Her bir çevre ve siyaset sadece rakibinin yakınlığını görüyor. Halbuki bütün saÄŸ siyaset, CHP ve hatta 28 Åžubatta sol kemalizm/ulusalcılar da Gülen yapısı ile beraber iÅŸ tutuyor. Bu durumda hepimiz FETÖcü oluyoruz! O zaman da birbirimizle savaşıyoruz. Damgalıyoruz ve tehdit ediyoruz. FETÖ, bu devletin ve bu toplumun kendisini yemesine araç haline geliyor.
 
Bu tutumdan acilen kurtulmalıyız. FETÖ tanımlanmasını yeniden düÅŸünmeliyiz. Gülen yapısı, ne zaman silahlanarak ve ÅŸiddet uygulayarak var oldu? Somut suç örgütüne dönüÅŸmesi nedir ve bu ne zaman baÅŸladı? “Kırk yıldır var” anlayışı, bütün devleti ve bütün siyasal çevreleri zehirliyor. Herkesi suçluya dönüÅŸtürüyor. Birbiriyle savaÅŸan, birbirini tasfiyeye yönelen ve sonuçta devlete de millete de kan kaybettiren bir tablo ortaya çıkarıyor. FETÖ, Gülencilikten de çıkarak büyük bir siyasi ve toplumsal kavganın motoruna dönüÅŸüyor.
 
 
Ergün yıldırım / YeniÅŸafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.