Sosyal Medya

Güncel

Rus heyet İdlib'i görüşmek için Türkiye'ye geliyor

Rus heyet bugün İdlib meselesini görüşmek üzere bugün Türkiye'ye gelecek. Toplantının gündeminde Soçi mutabakatı ve gözlem noktaları da var



Suriye'nin Ä°dlib kentinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurları ile BeÅŸar Esad'a baÄŸlı Suriye ordusunun karşı karşıya gelmesi sonrası Ankara-Moskova hattındaki diplomasi trafiÄŸi sürüyor. 
 
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin telefonda görüÅŸmüÅŸtü.
 
Kremlin sözcüsü Dimitriy Peskov basın mensuplarına yaptığı açıklamada "Her iki tarafın Ä°dlib'de yaÅŸananlar ile ilgili kendi endiÅŸe paketleri var" tespiti yapmıştı.
 
DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu da Rusya'ya "Ä°dlib'deki rejim saldırıları bir an önce durdurulmalı" çaÄŸrısında bulundu.
 
Ä°dlib için bugün Rus heyet Türkiye'ye geliyor. 
 
Ankara’nın önceliÄŸi Soçi mutabakatındaki sınırlara uyulması.
 
Rus heyetle görüÅŸmelerde ele alınacak bir diÄŸer önemli konu ise gözlem noktaları.
 
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın geri çekilme için ÅŸubat sonuna kadar mühlet verdiÄŸi Suriye yönetimi Ä°dlib'in Serakib ilçesini geri almıştı. 
 
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin üç gözlem noktasının bulunduÄŸu bölge son haftalarda Esad'a baÄŸlı birliklerce geri alındı. 
 
Böylece Türkiye'nin bazı gözlem noktaları Suriye ordusunun kontrol ettiÄŸi bölge sınırları içinde kaldı.
 
Bugün Rus heyet ile gerçekleÅŸtirilecek temasta heyetlerin uzlaÅŸması halinde ErdoÄŸan ile Putin’in yüz yüze görüÅŸmesi gündeme gelebilir.
 
Suriye'nin kuzeybatısında, hemen Türkiye sınırında yer alan Ä°dlib, hükümete karşı mücadele yürüten silahlı grupların elinde kalan son büyük alan.
 
Kremlin'e göre söz konusu militanların saldırganlığı Suriye ordusunun yanı sıra 9 yıldır iç savaşı yaÅŸayan ülkedeki Rus askeri tesislerine yönelik. 
 
Suriye'de Esad rejimi ve destekçilerinin, Ä°dlib GerginliÄŸi Azaltma Bölgesi sınırları içerisindeki yerleÅŸimlere yönelik saldırıları sonucu son 4 günde 90 bin sivil daha Türkiye sınırı yakınlarına göç ettiÄŸi belirtiliyor.
 
Konuyla ilgili süreci Washington yönetimi de yakından takip ediyor.
 
Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey baÅŸkanlığındaki bir heyetle de görüÅŸme gündemde. 
 
Ä°dlib için bir baÅŸka önemli tarih ise 13-16 Åžubat’taki Münih Güvenlik Konferansı. 
 
Söz konusu konferansa DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın katılması bekleniyor.
 
Bu arada Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), komando, mühimmat ve askeri araçların yer aldığı konvoyu sınır birliklerine sevk etti.
 
Türkiye'deki farklı birliklerinden takviye amaçlı Hatay'ın Reyhanlı ilçesine gönderilen ve ilçedeki birliklerde bekletilen komandolar, hazırlıklarını tamamladı.
 
Alınan güvenlik önlemleri altında aralarında komandoları taşıyanların da bulunduÄŸu 200 askeri aracın yer aldığı konvoy, sınır birliklerine yönlendirildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.