Sosyal Medya

Suriye ve Kıbrıs'tan, Libya için tecrübe çıkarmak

Libya’da Türkiye askeri güç bulundurma kararı aldı. Bu karar doğrudur. Türkiye’nin Libya ile deniz komşusu ilan edilip Münhasır Ekonomik Bölge ilan etmesi de… Doğru olmayan nedir? Suriye’den çıkarılması gereken dersin çıkarılmamış olması…



Türkiye dış politikada hayli tecrübe edindi. Bir kere her ÅŸeyden önce vekalet savaÅŸlarının ne idüÄŸünü kavradı. Terör örgütlerinin küresel olmaya hamleden güçler ya da devletlerce nasıl kullanıldığını öÄŸrendi.
 
Kendi de bir takım giriÅŸimlerde bulundu. MÄ°T tırları meselesinde olduÄŸu gibi kendi içinden engellemelerle karşılaÅŸsa bile bunu aÅŸacak tedbirleri çabuk geliÅŸtirdi.
 
MÄ°T’in ‘Kale’si hayırlı olsun. Benim çocukluk ve gençlik yıllarımın geçtiÄŸi mıntakada kurulmuÅŸ.
 
Etimesgut’a baÄŸlı BaÄŸlıca o zamanlar küçük bir köydü.
 
Etimesgut’un Elvan, Eryaman, Dodurga, BaÄŸlıca, Etiler, OÄŸuzlar, Süvari, Piyade, Topçu, Yapracık, Åžeyh Åžamil, Yukarı Yurtçu, Orhun, Fatih Sultan Mehmet, yavuz Sultan Selim, Alsancak, Altay ve 30 AÄŸustos gibi mahalle ve köyleri var.
 
1070’li yılların başında hemen her mahallesinde kütüphane kurmuÅŸ, gençler için spor kulüpleri oluÅŸturmuÅŸtuk. Hemen bütün gençliÄŸi kültür ve sporda buluÅŸturmuÅŸtuk. Asgari müÅŸterekleri tespit, çoÄŸu zaman gereksiz kavgaların önüne geçer.
 
Åžimdi bizim Etimesgut’umuza koskoca bir kale kurmuÅŸlar.
 
Bizim zamanımızda ise kalemiz açık hava sineması biçimindeydi.
 
Köy ve mahalle adlarını görüyor musunuz? Her biri köklerimizin niÅŸanesi isimler bunlar…
 
Kale’nin açılışında Sayın ErdoÄŸan bir konuÅŸma yaptı ve ardından medyadaki bir takım sözde yorumcular ve stratejistler de kimi devlet sırlarını açık eden tutum ve davranışlara girdiler.
 
Artık operasyonel istihbarat hamlelerine gireceÄŸi açıkça ilan edilen bir istihbarat kurumunun elini kolunu baÄŸlama anlamına gelebilecek bu türden açıklamalar doÄŸru mu?
 
Devran böyle dönmeyebilir yarınlarda…
 
O zaman suç teÅŸkil eden hamlelere kim sahip çıkacak?
 
Libya’da Türkiye askeri güç bulundurma kararı aldı.
 
Bu karar doÄŸrudur. Türkiye’nin Libya ile deniz komÅŸusu ilan edilip Münhasır Ekonomik Bölge ilan etmesi de…
 
DoÄŸru olmayan nedir?
 
Suriye’den çıkarılması gereken dersin çıkarılmamış olması… Libya’da henüz yapmadığı operasyonel istihbaratı hakkında MÄ°T’i deÅŸifre etmesi…
 
Türkiye Suriye’de veya Irak’ta mezhepçi bir tutum ve davranışa yol açacak hiçbir güç gösterisinin içinde bulunamaz.
 
Kudretli yumruÄŸunu gerektiÄŸinde indirir ama bu Sünni kesimin koruyup kollanması anlamına gelmemelidir.
 
Suudi Arabistan ile Ä°ran arasındaki savaÅŸ psikolojisi, bazı ülkelerdeki Sünnilerin Süleymani’nin öldürülmesi fiilinden sonra sokaklara dökülüp bayram yapmasına yol açsa da Türkiye Sünnileri asla böyle bir akıl tutulmasına kapılamazlar.
 
Türkiye’nin varoluÅŸ sebebini ortadan kaldıracak etnik ve/veya mezhepsel konumlanmalara en küçük bir fırsat vermesi bile Türkiye yönetiÅŸiminin cevaz vereceÄŸi, tolerans göstereceÄŸi bir ÅŸey olamaz.
 
Türkiye Suriye’den ve Irak’tan ders almış olmalıdır.
 
Åžüphesiz stratejik derinlik, dinamik ve enerjik diplomasi, oyun kurucu merkez ülke rolü, kabuÄŸunu kırma çabasındaki bir dış iÅŸleri için yeni ve diÅŸi kavramlardır. Ä°çinin doldurulması için de elbette zamana ihtiyaç vardır.
 
Yeni Osmanlıcılık, bölgesel güç, Büyük Türkiye, Adriyatik’ten Çin Seddi’ne Türk Dünyası, Ä°slam BirliÄŸi gibi kavramlar geçen çeyrek asırda önce akademyanın sonra da 34/B’ye göre onların siyasetteki izdüÅŸümlerinin nezdinde Türkiye’nin yüksek maliyet getiren bir takım heveslere kapılmasına yol açtı.
 
Libya’da kabile trafiÄŸini bir düzene sokacak olan ne bir demokratik düzen ihtimali var, ne de Kaddafi gibi demir yumruk…
 
Hele hele Rusya ile sınırında ister istemez bir iÅŸbirliÄŸine giren Türkiye, Libya’da baÅŸta Rusya olmak üzere münasebette bulunduÄŸu birçok batılı ülke tarafından desteklenen taraflara cephe alması birçok risk faktörü taşımaktadır. Bu riskin göze alınması için devlet iradesinin uzun vadeli bir plana sahip olması umulur. Bu var mı? Libya’da köklerimiz, tarihi emanetlerimiz, bir takım hatıralarımızın olması bu uzun vadeli planın varlığına delil deÄŸildir. Bizim ona bakarsanız Nazlı Budin’imizde de derin hatıralarımız var, Beç’te de.. Nemçe illerinde de, Silistre’de de, Yemen’de de… Fizan’da kalmak için bugünkü sebebin DoÄŸu Akdeniz’deki oldu bittiye sessiz kalmamak gerektiÄŸi tezi doÄŸruysa bunun önce KKTC’nin elini güçlendirecek hatta Kıbrıs’a hem askerî üsler, hem de deniz ve hava üsleri kurmaktan geçtiÄŸini bilmiyor muyuz?
 
Avrupa BirliÄŸi, Güney Kıbrıs’ı üye yaparken dünyayı baÅŸlarına yıkacak onlarca haklı gerekçemiz vardı, doÄŸru dürüst itiraz bile etmedik.
 
Kıta sahanlığı konusunda, Münhasır Ekonomik Alanlar ilan edilirken de kılımızı kıpırdatmadık.
 
Libya hamlesi geç de olsa doÄŸrudur, ama taraflar arasında Suriye örneÄŸinde olduÄŸu gibi sıkışmak doÄŸru deÄŸildir.
 
Kavga sebeplerinin barışa gerekçe olabileceÄŸini Etimesgut’ta yeni konuÅŸlananlara Etimesgut’un kadim ruhu ve aklı anlatmalı. Anlatmalı ama nasıl?
 
 
Müelllif: Lütfü ÅžahsuvaroÄŸlu / Karar

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.